АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Какъв да стана?
Екип "ТЕМА"

От време на време Господ разбърква тестето и раздава картите наново - не разчитайте, че непременно ще ви се падне асо, а направете анализ на перспективните занимания

 

 

 

 


Ако не сте надарени със способности в точните науки или ако Господ не ви е дал артистични заложби, изборът накъде да поемете в живота не е никак лесен. В съвременния свят професиите са хиляди, а решението често пъти се оказва само едно. Преквалификацията след време (според фирмите за човешки ресурси 40-те години е пределната граница) е възможен вариант, но не дава голям шанс за кариера и върхови постижения. 
През XIX век Емил Зола създаде класическия роман “Дамско щастие“. Накратко това е разказ за едно младо момиче, което след смъртта на родителите си отива да живее при роднини в Париж. Роднините изкарват хляба си с дюкянче за платове, но в съседство бързо се разраства лъскавият и привлекателен магазин “Дамско щастие“. Девойчето, подобно на десетки свои връстнички, започва работа като продавачка в “Дамско щастие“ и с чар и усет към професията печели както клиентите, така и сърцето на собственика. Две са класическите линии в романа. Първата е с романтичния привкус за любовта между бедната девойка и преуспяващия мъж, която завършва с венчални халки. Втората е с реалистичната нотка на неумолимото социално развитие - големия магазин, разбира се, погълна дребното дюкянче на лелята и чичото, а продавачка в магазин с богата парижка клиентела се оказа по-перспективната професия от собственик на няколко лавици, пък макар и отрупани с качествен текстил.
Вторият сюжет има безкрайно много повторения в икономическата ни действителност. В радиус от  километър около известните хипермаркети за хранителни стоки върху вратите на малките гаражни бакалии увиснаха катинари. Пазарната икономика започва да налага своите железни правила. По-силните, по-богатите и по-модерните постепенно изтикват от пазара по-малките и неконкурентоспособни фирми. Затова едва ли бащиното магазинче, което е давало препитание на дома, в бъдеще може да предложи гарантирана професия на децата от това семейство. 
Днес едва ли има гимназист, който да не мечтае за перспективна професия. Всеки млад човек има поне по няколко идеи за останалата част от живота си, но бъдещето в повечето случаи зависи от  доброто образование, природните дарби и късмет. Понякога вземането на съдбоносното решение прилича на онзи пръв удар в наредените на триъгълник билярдни топки, от които само една попада в дупката, но от нея зависи с кои топки ще се играе. Затова дълбокият размисъл “накъде да поема“ сякаш е леко неподходящ. В информационното общество, залято от статистически данни, изследвания и сюжети за малки и големи разкази класическа стойност добива съветът: не подценявайте анализа. Масоните едва ли са единствените, които знаят накъде върви светът. След като е широко известно, че

 

самобръсначките
“заклаха“ берберите,


прилагането на този шаблон може да подскаже интересни хрумвания. Или поне да ви предпази от избор на умиращи професии. Наивно е да се счита, че когато Господ раздаде картите, на вас непременно ще ви се падне асо.
Младите българи днес може би много по-добре от своите родители усещат накъде върви държавата и сами се ориентират  в новите тенденции. Да вземем например избора на Соня. Това лято Соня беше приета в две висши училища у нас. Първото води класацията на престижните ВУЗ-ове  - СУ “Св. Климент Охридски“ остава университетът, чиито дипломи не са девалвирали. Другото висше учебно заведение е академията в Симеоново, която подготвя кадри за националната ни сигурност и борбата с престъпността. Въпреки съветите на родителите Соня избира полицейската школа, защото дипломираните юристи са много, а Симеоново означава осигурено работно място, гарантирано възнаграждение и възможност за успех на бъдещите кадри при новите евроусловия. По същите причини - стабилен трудов договор и предвидимост в кариерата, расте и интересът към местата в държавната администрация.  
Ева и Ярослава пък са преоткрили позабравената сладост да бъдеш такъв, какъвто искаш. Според тях, ако човек се труди с мерак, шансовете да успее значително се повишават. Мотивацията да се печелят пари може да се окаже временна и съответно губеща в крайния резултат. Ева и Ярослава са възпитанички на
НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“. Преборили са се за заветно място в една от най-желаните специалности - актьорско майсторство за драматичен театър. Ева Тепавичарова напуска СУ “Св. Климент Охридски“ преди четири години, след като успешно завършва втори курс “българска филология“. Ярослава Петрова пък се отказва от престижната професия на финансист и място в УНСС. Престиж или доходност е в основата на решението им? Двете оборват популярното вече схващане, че възродилият се интерес към актьорската професия е резултат от активното заснемане на чужди продукции у нас. “Унизително е да си статист заедно с баничарката или безделника“, отсича с младежка категоричност Ева. Според нея мечтата


да си статист в чужда
продукция е залъгалка


за студентите до втори курс. След третия повечето младежи започват да се надяват на по-престижни покани. Друг е въпросът дали ще се осъществи мечтата на всеки творец - да избяга от халтурата и да се нареди сред образците в изкуството. 
“След 1990 г. държавата премахна т. нар. разпределение и това доведе до повишаване на безработицата и известно объркване сред младите актьори и режисьори“, признава ректорът на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ доц. д-р Станислав Семерджиев. Днес той не може да се оплаче от интерес към управляваната от него академия. Пазарът търси предимно специалисти по компютърен монтаж, оператори и сценаристи, но са много и кандидатите за актьори и режисьори. “Голямо бъдеще има в специалностите танцов театър, драматургия и сценично-екранен дизайнер“, смята ректорът. През последните няколко години се наблюдавал траен интерес към специалността анимация, която е конвертируема навсякъде по света. След първите трусове на прехода има увеличение на кандидатите и в другите две висши училища по изкуства - Художествената академия и Консерваторията.
Ключът към загадката, изглежда, е в изминалите 15 години, през които българчетата масово усвоиха чужди езици - западният свят за тях не е със субтитри,  както беше за техните родители, затова със самочувствие смятат, че ако светът не  дойде при тях, те ще отидат да го покорят на място. Шансът да спечелите зелена карта, а след това


да ви забележат
на кастинг в Холивуд


вече е много по-реална мечта.

Масовизирането на изкуството и възможностите за репродуктивност създават нови перспективи пред творците, но за голямото изкуство продължава да важи правилото, че е важна идеята, а не технологията. Някогашният киноплакат (спомняте си навярно и за онези огромни рамки с опънат плат, от които сякаш гледаха далечни роднини на главните герои)  във формата на високохудожествено произведение отмря, но плакатистът е актуално занимание, което може да предложи върхови постижения в графичния дизайн. “Плакатистът не е изчезващ вид професия. Вярно е, че сценичният плакат е в криза - не само в България, а и по света. Театралите, притиснати от финансови проблеми, са склонни да се откажат от плаката, което е огромна грешка“, смята един от най-добрите наши плакатисти Божидар Икономов. “В България кризата е и поради нахлуващия кич. Само в София сигурно има хиляда рекламни агенции, които не ползват услугите на професионален художник.  Рекламният плакат е огромна ниша, той не съществуваше по времето на социализма. Визията върху билбордовете е драматична и скандално посредствена. А добрият плакат е идея, в него има подтекст и втори план.“
За разлика от ВУЗ-овете по изкуства, СУ, ТУ и УНСС за първи път тази година изпитаха трудности да запълнят местата с успешни кандидати. Като цяло те приеха с 500-600 младежи по-малко в сравнение с миналата.
Техническият университет продължава да издава така търсените дипломи  за компютърни специалисти и икономисти. Най-предпочитани в УНСС продължават да са специалностите финанси, счетоводство и контрол. Както потвърждават и данните на агенциите за управление на човешките ресурсиq специалистите с такова образование са сред най-търсените засега. Непопулярна в УНСС обаче остава икономиката на интелектуалната собственост, въпреки че подобни “европейски“ специалности имат голямо бъдеще.
Топ 5 на най-желаните специалности в СУ се подрежда така: скандинавистика, информатика, психология, биотехнологии и право. Най-нежелани продължават да са педагогическите. От интереса към  скандинавистиката, която измести информатиката от челната позиция, е учуден и ректорът проф. Боян Биолчев.  “Засега нямам обяснение защо специалността стана по-желана от информатиката, но ще направим анализ“, каза за “ТЕМА“ ректорът на Алма Матер.
Когато обаче човек се вгледа в специалностите, които предлагат западните университети, гатанката не изглежда толкова трудна. Цветът на родните кандидат-студенти предпочита да учи например биоинформатика в западен университет с по-добра база и шанс за по-бърза реализация на западния пазар на труда. Мнозина от тези, които записват първи курс в роден университет, търсят възможности за прехвърляне в чужди висши училища. Ако не успеят да го направят веднага, те задължително кандидатстват за магистратура в немски, френски, американски или английски университети.
Ако Германия по примера на Австрия не въведе по-високи такси за българските студенти, тенденцията да се търси чужда диплома ще се запази, а кризата на родните ВУЗ-ове ще се задълбочи. Младите българи, кандидатстващи за образование в чужбина, са около 40 хиляди, а само в немското посолство годишно се подават около 25 хиляди молби за студентски визи.
Таксите за обучение в Германия не са високи - около 100 евро на година, но месечната издръжка е около 500-600 евро. Чужденците имат право да работят само три месеца в годината. Специалисти предупреждават, че в най-реномираните университети като Хайделберг например учат огромен брой студенти и често пъти следването се удължава с няколко семестъра, което увеличава и сумата, необходима за издръжка зад граница.
Следването в България дава възможност на кандидат-висшистите да работят още докато са на студентската скамейка. Някои са на твърда заплата, други почасово лепят плакати, дават частни уроци, а по-крепките се трудят дори като хамали. Младите приемат лесно предизвикателствата за нови занимания. Съвсем в прощъпалник у нас е занятието аниматор в областта на туризма. Аниматор е човекът, който трябва да уплътни времето на чуждия курортист с интересни занимания. Аниматорът може дори да организира  кратък курс по български народни танци, а ако е гледал редовно Ути Бъчваров или Иван Звездев, да предаде няколко урока как се готви миш-маш.
На Запад  администратор на жилищен блок е типична студентска професия, която у нас е непозната. Администраторът обаче е човекът, който срещу известна месечна сума може да ви спести нерви и време, докато вие правите своите пари. На него всяка сутрин обитателите поверяват ключовете си, ако имат изгорели бушони, гръмнал телевизор, течащо кранче и прочее неща за уреждане. Администраторът ще намери майстори и ще отстрани повредите. Може да се окаже, че докато вие разчитате да се възроди професията на портиера, то по-досетливи хора ще втъкат в заниманието актуални моменти и ще родят нова професия.
Човек се стреми към по-високо образование, не само за да обогати познанията си, но главно, за да заеме по-високо място в социалната йерархия. Друг е въпросът дали професията е занимателна или по-скоро скучновата, но затова пък търсена и наложена от времето и обстоятелствата. Мария е завършила един от най-престижните университети в Германия, защитила е докторска дисертация в областта на изкуството, специализирала е в Лондон. Днес Мария управлява парите, които немските корпорации отделят за реализирането на проекти в балкански държави. Дипломите я поставят по-високо във фирмената йерархия - правило, което ще навлезе и у нас. Употребата на бъдеще време в случая е извинение за това, че много пари от предприсъединителни програми на страни от ЕС останаха неусвоени или отидоха в други държави, тъй като у нас малцина знаят как се създават проекти.
Паралел с германската практика прави и Жасмина Иванова, шеф на врачанската регионална камара на занаятите. Шест от регионалните камари у нас са подпомагани финансово от федералното правителство на Германия и занаятчийската камара в Кобленц, разказва Иванова. “Но ако колегите в Кобленц (неголям германски град) са 600 души, то у нас едно звено се обслужва от двама, и то на доброволни начала.“ Северозападна България изпитвала остра нужда от професионалистки, които качествено да се грижат за женската хубост, издава Иванова. Мобилността, популярна на Запад, също е решение на трудовите проблеми. Източногерманците например намират по-лесно работа в западните провинции, а да си купиш жилище в един град за цял живот не е масово явление. Всеки ден половината Перник пътува към София, а в бивши окръжни центрове по-младите или са поели към Испания и Италия, или работят в столицата. Ако мобилността да купуваш или наемаш жилище в зависимост от местоработата се приложи и в България, ще доразцъфти и професията на брокерите на недвижими имоти. Иначе темата как да станем по-предприемчиви е отделен том по въпроса как да забогатеем. Понякога, както в изкуството, трябва само една добра идея. 

 

Топ 10 на най-желаните професии

 

1 Банкери, финансови консултанти и посредници, счетоводители


Заетите във финансовата сфера могат да бъдат спокойни за бъдещето си. И най-смелите футуролози не предвиждат появата на заместител на стоково-паричните отношения. В България областта е най-добре регулирана в сравнение с останалите професионални области. В класациите на официалната статистика така нареченото финансово посредничество заема първо място по заплащане и в двата сектора - обществен и частен. От друга страна, в листите на корумпираните професии те са в дъното на таблицата, което е знакът за добра регулация и приключило напасване към съвременните обществено-икономически отношения. Последните данни на НСИ показват още, че нарастването на месечните пари на финансовите специалисти върви с най-бързи темпове. В първото тримесечие средното възнаграждение в сектора е било 822 лв., докато във второто то скача до 998 лв., което е рекорд в покачването на заплатите, отчетени в различните сектори. 


2 Маркетинг специалисти, търговци и брокери
на недвижима собственост


Въпреки развитието на интернет, което все повече популяризира покупко-продажбите по електронен път, търговската професия не отмира, тъй като общуването тет-а-тет запазва висока цена.
В класациите на българските фирми за управление на човешки ресурси маркетолозите и търговците са най-търсените от чуждите компании. Продуктът, независимо дали е пералня или прах за пране, трябва да бъде “придвижен“ до потребителя от специална социална група в зависимост от качествата на стоката. Засега няма причини, които да намалят търсенето на пазарни специалисти и да доведат до инфлация на професията.
При покупко-продажбата на недвижима собственост, която отбелязва бурно и настъпателно развитие, професията на брокера е най-масова. Западните брокери по принцип правят сериозни пари, тъй като пазарът има традиции. У нас шанс в бъдеще ще имат само най-добрите.


3 Програмисти
и компютърни
специалисти

 

Компютърната грамотност по света и у нас се превръща в изискване, каквото е познаването на традиционната азбука. Развитието на PC-тата оттласна към върха в класациите професията на програмиста. Той може да си намери добре платена работа и у нас, и в чужбина.
Конкуренцията сред водещите фирми в развитието на компютърните технологии е наложила практиката талантите и мозъците да се купуват още на зелено - тоест да се инвестира в образованието на тийнейджъри, които още са на ученическата скамейка, но са например първенци в математическите олимпиади. В България подобни случаи не са изключение, но те не са добили рекламна популярност. Фирмите предпочитат да не разкриват триковете си в начините на управление и стратегиите за развитие.


4 Юристи


Наводненият български пазар на дипломирани прависти доведе до временна инфлация на познатата професия, но след успокояването му се очаква юристите да възвърнат водещите си позиции. Сега ножицата на заплатите е широко отворена. Докато отделни представители на гилдията печелят завидни суми, то други се редят на опашките в бюрата по труда. Високо платени са нотариусите, каквато е и световната практика. Нотариусът вече е почти пожизнена професия, тъй като местата се определят от министъра според изискванията на закона. Рядкост са нови конкурси за свободни места. В бъдеще предимство ще имат прависти със специализация в европейските норми. Друга ниша са дела, непознати досега у нас - например лекарските грешки, които наскоро законодателят облече в правни норми. Пробива си път и практиката адвокатите сами да издирват клиентите си и да им предлагат защита.


5 Лекари,
стоматолози,
здравни мениджъри


Стоматологията бързо оглави листата с предпочитанията на кандидат-студентите, тъй като се превърна в доходна дейност веднага след началото на прехода. В момента у нас има 82-ма стоматолози на 100 хил. души, докато за ЕС съотношението е 71 на 100 хил. Бумът в професията се обяснява с факта, че здравната ни каса покрива незначителен дял от стойността на услугата, а останалото се покрива от пациента, който няма как да си спести грижата за зъбите. Вметнато на шега, но с висока доза реална правдивост, чаровната усмивка е предимство в останалите сегменти на пазара на труда.
След края на здравната реформа лекарите ще догонят по заплащане колегите-дентисти. Колебаещите се накъде да поемат в професионалната реализация могат да отчетат и факта, че все по-остра ще бъде обаче нуждата от т. нар. среден медицински персонал. От колежите ни излизат добре подготвени кадри, но те все още не достигат и тепърва ще гонят евростандартите - 668 медицински сестри на 100 хил. души. Изгрява и професията на парамедика - човек със средно образование, който оказва спешна помощ.
Като най-перспективно се очертава обаче заниманието на здравните мениджъри, които ще оптимизират и модернизират управлението на болниците и здравните услуги. Така че ако се дипломирате като здравен мениджмънт в добър западен университет, работната ви сила и уменията ще намерят добри финансови оферти.


6 Учени
и хора на изкуството


Науката е всеобхватна област, където подобно на изкуството или компютърните технологии вродените таланти могат да направят зашеметяваща кариера. Това е възможно в развитите държави, които отделят огромни суми за научни изследвания. Ако изучавате или специализирате в супермодерните биотехнологии, генно инженерство и биохимия, ако заложите на екологията или  се посветите на изследвания, които забавят стареенето, можете да разчитате на това, че няма да се преквалифицирате на 40 г.
Слава и пари може да натрупате и с пробив в света на изкуството, независимо дали ще тръгнете по стъпките на Христо Явашев (Кристо) или Райна Кабаиванска.
Характерно и обединяващо за творците и учените е, че вродените заложби са предпоставка за успешната кариера. Иначе масовото занимание с наука или творчество е престижно, но не е сред най-добре платените сфери на човешката дейност. Изключения са фолк певиците, в които се инвестират много пари с бърза възвръщаемост.


7 Администратори


Непопулярна и донякъде скучна професия, чиито тънкости българите тепърва ще усвояват. Обучението в правилно администриране гарантира добри позиции на пазара на труда. Перспективата важи най-вече за държавни чиновници - професията не е добре платена, но предлага сигурно работно място, което гражданинът на Европейския съюз високо цени. Ако се научите да усвоявате с майсторлък и усмивка парите на ЕС, можете да станете търсен и актуален кадър. В сегашните конкурси за работа в държавната и общинската администрация заплатите рядко надхвърлят 300 лв.
Анализ на току-що отминалата кандидатстудентска кампания показа, че публичната администрация се е превърнала в една от най-модерните специалности, тъй като се смята за универсална и дава големи шансове за реализация. С право се счита, че предстоящото членство на България в ЕС ще роди нуждата от подготвени администратори.


8 Инженери


Трудовият пазар все още не изпитва остър глад за инженери, но се усеща известно пристъргване в стомаха. Най-потърпевшите от прехода кадри на социалистическата икономика карат таксита, продават в квартални бакалийки или са отворили сервиз за дребни поправки на битова техника. Отливът от инженерните специалности обаче взе да се усеща, доколкото има прогнози икономиката да живне. След подходящо образование те могат и да се “самоизнасят“ в чужбина. Ако след 5 г. обучение се озовете сред редките видове, рискът да се насочите към Техническия университет може и да си е струвал.   


9 Полицаи

 

 


Кадрите, които произвежда Академията за национална сигурност, стават все по-ценни, не само заради глобализацията и тероризма без граници. Основна причина за възраждането на интереса към професията на полицаите не е челното им място в класациите на най-корумпираните. Подобно на държавната администрация и системата на МВР дава сигурност и възможност за кариера. Времето на бързата печалба и на големите удари отмина, покачват се котировките на стабилното работно място.

 


10 Журналисти
и PR-специалистиАко журналистите и специалистите по PR продължават да се размножават с бързите темпове, познати от последните 15 г., много скоро те биха могли да конкурират по численост свиващата се българска армия. На терена на масовите комуникации се трудят както репортерите в печатните издания - национални и регионални, така и тези в радиостанции, ефирни и кабелни телевизии. Както подмятат водещи преподаватели по журналистика, ако ги учим на правилно произношение, няма да имат време кога да работят. Журналистите започват да се трудят още от студентската скамейка. Въпреки инфлацията професията остава сред най-престижните. Членството в Евросъюза ще оглади ръбовете на политическите и корупционните скандали у нас. Така за откритието на зрънце безценна афера с високо обществено значение ще са необходими повече специализирани знания и умения. УНСС откри, че има малко подготвени журналисти по икономически теми, затова от тази година въведе и тази специалност.  Прогнозите са, че на пазара ще се появят повече издания с икономическа насоченост.

 

 

Милена Шишкова,
специалист по подбор и управление на човешките ресурси:

 

Добрите компании
ценят и добрите обноски

 

 

Г-жо Шишкова, да започнем с основния въпрос на трудовия пазар - какви хора търсят чуждите работодатели?
- Първенството категорично се държи от търговските длъжности, и то от най-базисното до най-високото ниво. Тенденцията ще се запази. Номер 2 остават финансовите и счетоводните длъжности - най-вече оперативни счетоводители, но също така и главни счетоводители или финансови мениджъри.
Какви заплати предлагат на търговците чуждите компании?
- В добрите компании могат да получават от 350-400 лв. до 1000 лв. на месец. Не споменавам максимумите, защото те са впечатляващи, но са изключение.
А как изглежда своеобразното Топ 5 на качествата, които трябва да притежава кандидатът?
- Като № 1 се наложи владеенето на езиците, най-вече английският. Даже компанията да е немска или френска, водещият език най-често е английският. След чуждите езици е компютърната образованост. Оттам нататък качествата са по-трудно измерими, но също толкова важни - например опитност. Макар че при търговските представители може да се предпочете и човек без опит пред такъв с четири-пет години на същата длъжност. В топ 5 влизат още енергията и ентусиазмът.
Как измервате енергията и ентусиазма?
- Чрез наблюдение. Има и специфични техники на интервюиране, които го отчитат.
Ценят ли обноските западните компании?
- О, да. В много компании има и кодове за поведение. Поведението включва както силата, начина на говорене и обръщение, така и облеклото. В компании, където корпоративната култура е силна, интервюиращите се опитват да разберат и дали кандидатът ще пасне в екипа. Често пъти оценяването на това пасване се отнася точно до обноските и външния вид.
Да противоречиш на началника си добро качество ли е?
- Човек трябва да знае как да противоречи. В добра компания по принцип е добре да имаш, да изразяваш и да отстояваш своята позиция. Но трябва да знаеш как да го направиш. По никакъв начин не бива да засегнеш нито началника, нито колегата, нито подчинения. Среща се криворазбранато мнение, че щом противореча на началника си, съм достатъчно смел. Това е губеща позиция.
Коя диплома се цени повече - българската или чуждата?
- Въпрос на баланс. Хората, завършили в чужбина, предизвикват веднага интерес. В същото време и чуждите работодатели си имат бюджет. И ако има нереални очаквания за заплатата от страна на завършилите в чужбина или желание много бързо да си възвърнат инвестицията за образованието, има опасност да загубят длъжността спрямо човек, завършил в България.
Пробиват ли си път нови занимания?
- Да, например оператор в колцентър. Това е център за обслужване на клиенти от разстояние. Някои от големите компании имат 24-часово поддържане на открити телефонни линии. И тогава много обаждания се пренасочват към нас и на стандартни запитвания се отговаря по стандартен начин. В България вече има няколко колцентрове. От операторите се изисква владеене на чужди езици, търсят се различни комбинации с английски език. Така че инвестирайте в чуждоезиковото обучение. 

 

Александър Стоянов,
социолог, шеф на агенция "Витоша рисърч“:

 

На върха са мениджъри, лекари и юристи

 

Таня Джоева

Г-н Стоянов, как се преценява перспективността на една професия и как кандидатите за образование и работа да се ориентират от какви специалисти има и ще има нужда? Може ли да се даде съветът - тази професия е с бъдеще, залагайте!
- Няма специални изследвания на тази тема от 1989 г. насам. Едно време това беше важно и те се правеха. Държавата беше планова и трябваше да се оцени колко и какви кадри са нужни на стопанството. Сега се следят по-едри социални категории, а не професионални групи.
Какво показва наблюдението на социалните категории?
- Сред висшистите безработицата е по-малка отколкото сред останалите категории хора. Трудно е оттук нататък да се каже в коя професия те са по-малко или повече. Ориентацията или напливът на хора се определя от пазара. Сега има увлечение - струва ми се, че то не е приключило - към правото и икономиката. Те станаха модерните специалности. Сред икономиката имаше непрестижни като счетоводството, а в момента счетоводството е една от най-желаните специалности. Тоест счетоводството и фанансите изместиха престижните някога международни икономически отношения (МИО) и международни отношения (МО), защото вече ги няма външнотърговските организации.
От време на време се чуват мнения от образователното министерство и работодателски организации, че никой вече не следи този процес и кадрите, които се произвеждат от ВУЗ-овете, са повече, отколкото трябва. Обаче в процеса вече са се намесили други неща. Първо, всеки сам решава къде да учи, и второ, всеки мисли за реализация не само в България. Ориентацията на младите хора е по-многопластова. Всеки прави по-сложни типове планове и търси такава диплома, която би му осигурила най-добри позиции във външната компания - тоест важно е не само какво е обучението, а и на какво равнище е то. Но нуждата от нов тип специалисти, тоест маркетинг, мениджмънт, счетоводство и финанси е належаща.
А може ли да се оттласнем в другата крайност и търсените днес мениджъри и счетоводители да се окажат в положението на правистите, които сега си търсят работа чрез бюрата по труда?
- Съвсем спокойно, както вероятно ще се окаже, че се прекалява в строежа на жилищата и хотелите по Черноморието. Но такива са законите на този тип общество, в което живеем. А и никой не може да каже колко счетоводители ще ни трябват след 5 години.
А можем ли поне да прогнозираме кои професии ще се развиват и кои ще отмират в следващите 5 г.?
- Това зависи от посоките, в които ще се развива икономиката. Едно време имаше тежка индустрия и усилено строителство и специалисти като инженери или архитекти бяха много нужни. В момента архитектите се занимават с по-дребни неща, няма големи обществени строежи и те по-трудно биха си намерили работа. Що се отнася до правната професия, тя никога няма да изгуби своята стойност, но ще възникнат нужди от хора, които имат познания по нещата на Европейския съюз. Ще трябват и добри администратори, защото цялата държавна администрация трябва да се преоборудва с нови кадри. Договорени са над 4 млрд. евро. Тези 4 млрд. евро не идват с куфар, а се раздават по проекти и ние трябва да имаме капацитета да усвоим тези пари.
Перспективна област е и туризмът. В туризма са необходими висши кадри мениджъри и маркетолози. В момента положението е малко хаотично. Но след завоюването на земи и построяването на хотели идва въпросът как да се завърти този бизнес. Не ние тук да възпитаваме клиента, а да му предложим това, което иска, за да се върне. Нови неща, но не толкова бързо, се случват в селското стопанство. Там имаме нужда от мениджъри, фермери, агрономи.
С оглед приемането ни в ЕС в това безредие се очертава доста динамичен пазар на труда.
- Да. Във връзка с това, че се съживяват някои национални предприятия, лека-полека ще се появява нуждата от инженери, но е трудно да са каже по кои специалности.
Като гледаме класацията на най-корумпираните професии, които показват кой колко пари може да изкара извън закона, митничар ли е най-предпочитаната?
- Това не е професия, а особен тип призвание. Доколкото показват нашите изследвания, за тези места са плаща. Значи това е доход по място. При митниците обаче личното облагодетелстване е малкият проблем. Тъй като оттам минава голяма част от брутния продукт, става дума за контрол върху икономиката.
Има ли вечни професии?
- Лекар, адвокат, инженер, учен. Ако кажете митничар, е едно, друго е да споменете архитект.
А тези вечни професии радват ли се у нас на интерес сега?
- Някои от тях, да. Най-добре в структурата на икономиката са поставени юристите, с изключение на тези, които са на държавна служба. Щом нещо е свързано с държавата, там веднага започват проблеми. Ние наследихме няколко неща от социализма, които в юридическата и в лекарската професия са особено осезаеми. В цял свят лекарите са сред най-богатите професионалисти. Само че у нас не е така. Има юристи, които са добре, но тези на държавна служба.
Наскоро се оказа, че има около 1000 свободни места за учители. Може ли да се възроди професията на учителя?
- Колкото и да се възражда, тя никога няма да е на върха. На върха са мениджърите, лекарите и юристите. Науката и обучението никога не са били на върха. Те са престижни, но никъде по света в сравнение с лекаря университетският професор не е добре платен.
Дали университетският преподавател в чужбина заема почтено място в класациите по корупция?
- Това явление е непознато по света, но в целия бивш соцлагер е ужасно познато. Образованието и здравеопазването най-бавно се реформират. Хем имате новата среда, хем старата система. Когато има двойствени стратегии, се появяват дупки, които могат да бъдат използвани за печелене на пари от отделни индивиди.

 назад съдържание напред

съдържание


Какъв да стана?
От време на време Господ разбърква тестето и раздава картите наново - не разчитайте, че непременно ще ви се падне ...


Брюкселско меле
Ултиматумът на еврокомисарите за реформи в МВР и съдебната система доведе до битка между държавните институции и ...


Парнография
Нещата с топлоенергията влизат в релси, но прекалено бавно и за сметка на нервите и парите на закрепостените със ...


Нейчо Неев: Какво щеше да се случи,ако аз не бях министър
Едно интервю на Павлина Живкова с вицепремиера от правителството на Любен Беров, останал в историята с крилатата ......


Ех, Европо, какво ти се пише
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.