АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Голф на зелено

Над 200 българи вече са омагьосани от играта на аристократите, а тенденцията е след няколко години да се увеличат в пъти. Големи компании влагат у нас десетки милиони евро в изграждането на над 20 комплекса за голф, а идеята е България да се превърне в една от най-добрите дестинации. Какво стои зад тази лудост? "ТЕМА" се опита да направи моментна снимка на най-динамично развиващия се сегмент в туризма ни

 

                                Клубът "Света София" край с. Равно поле се е превърнал в култово място за столичните голфъри 

 

"За съжаление в последните две години голфът се превърна в най-важното нещо за мен", въздиша Олег Чернев - собственик на "Оларт", една от големите фирми за разпространение на печатни издания. Чернев е сложил в кабинета си пътека за офис голф. Казва, че доста често я използва, за да разпусне в напрегнати моменти. "Нормално е човек да има други приоритети - семейството и бизнеса. Но чувствам, че напоследък напълно се отдавам на тази страст, започвам леко да загърбвам другите си задължения. Постоянно си измислям поводи как, докато върша нещо друго, да отида до Равно поле и да поиграя малко."

 

Олег Чернев е един от българите, които вече са омагьосани от голф манията. По неофициални данни постоянно практикуващите този спорт българи са над 200. Чернев обаче е убеден, че до няколко години те ще станат хиляди. "Просто това се е случило в много други държави и е неизбежно." За него голфът е бягство от реалността. А тя в момента е изключително тежка за бранша, в който работи - много агресивна конкуренция, високи цени на горивата, задържащи се ниски цени на вестниците и списанията, от които зависят комисионите на разпространителските фирми, и т.н, и т.н. "Това бягство обаче е приятно, защото е свързано с дълбоко присъствие в природата, свързано е с физическо натоварване и ходене, с постигане на конкретни цели и с желанието да се усъвършенстваш непрекъснато. Всеки, който малко или повече се е занимавал с този спорт, знае, че голфърът в повечето случаи е вманиачен на тази тема. И докато в голфа нещата са прости и видими - като направиш един удар, веднага разбираш дали той е добър или не, то в живота ситуациите са много по-сложни и трудни за контролиране. В живота не знаеш какво губиш като печелиш, както и обратното."

 

Чернев е член на клуба "Света София голф и СПА", намиращ се край елинпелинското село Равно поле. "Приятно ми е да общувам с колегите. Неслучайно голфът е измислен в ония държави, където клубът е нещо свещено. Ние сега сме повече голфъри, но се надявам полека-лека да станем и клубни членове, за да придобием онова усещане за общност."

"Света София" е от т.нар. сити голф клубове - игрище, което се намира близо до голям град и което най-често се посещава от членовете си в работно време или през уикенда. Комплексът е разположен на 650 дка, а общата му дължина е 6175 метра. Освен с игрище с 18 дупки "Света София" разполага с модерни съоръжения за тренировка - драйвинг рейндж и пътин грийн, където начинаещите голфъри могат да тренират начални и завършващи удари.

 

"Света София" е един от трите действащи комплекса у нас. Още 19 са в процес на изграждане на един или друг етап, а за няколко от тях няма почти никаква информация. Истински бум на нови комплекси ще наблюдаваме през 2010 г. По проекти тогава трябва да бъдат готови 8 игрища - в Долна баня, Горна Малина, втори комплекс в Разлог, Приморско, Поморие, още един голф комплекс между Балчик и Албена, в Шабла и в Пампорово.

 

Какво стои зад тази лудост

Отговорите на този въпрос са много. Мнозинството от българите са скептично настроени и смятат, че става въпрос за поредна мода. Хората, които обаче са добре запознати с този бизнес, твърдят, че става въпрос за огромни инвестиции, благодарение на които България може да се превърне в една от най-добрите голф дестинации в Европа.

Изграждането на едно голф игрище струва около 10 млн. евро. Ако държавата заеме по-активна позиция и се ангажира с предоставяне на терени чрез конкурс на инвеститори в зони, отдалечени на 5 до 20 км от нашите зимни и морски курорти, изграждането на 30 игрища не изглежда невъзможно. Толкова има в Палма де Майорка, докато в съседна Турция вече се говори за около 100. С това силен тласък ще получи голф туризмът у нас, ще се разкрият нови работни места и ще се увеличи потреблението на стоки и услуги в различни региони на страната.

 

Най-много капитали определено се наливат по Северното Черноморие. В отсечката между Каварна и Балчик на разстояние от около 10 км се изграждат три супермодерни комплекса - Tracian cliffs, Black Sea Rama и Light House Golf Resort. Първите два са проектирани от най-великия професионален състезател по голф на миналия век Гари Плеър, който освен че продължава да се състезава, е и сред най-добрите дизайнери на игрища. Третият комплекс е проектиран от друг от големите дизайнери - Йън Уснам. Въпреки че комплексите между Каварна и Балчик са разположени един до друг, не съществува опасност да влязат в жестока конкуренция, защото са твърде различни.

 

В света има само 5 игрища като намиращия се до Каварна комплекс Tracian cliffs

Tracian cliffs ("Тракийски скали") се намира до самия морски бряг, като целият комплекс се простира на около 4 км брегова ивица и обхваща над 1400 декара. Според Гари Плеър има само още 5 такива игрища по света, които са разположени изцяло по бреговата линия. "Уникални сме - твърди шефът по продажбите на компанията Борис Гичев. - Всички дупки са на брега на морето. Другото по-различно нещо от съседните две игрища е, че докато те са на платото и нямат директен достъп до брега, ние имаме два прилежащи плажа и освен това при нас тенденцията е за няколко месеца по-дълъг сезон за игра, защото скалите над комплекса ни пазят от вятъра. Така студеният вятър, който при тях е проблем, при нас го няма. Освен това ще имаме и яхтено пристанище. Като цяло комплексът е замислен като петзвезден, но на световно ниво, а не по българските стандарти."

 

Според фирмените регистри компанията Tracian cliffs e 100% собственост на регистрираната в Австрия Tempe Beteiligungverwaltung GMBH. В управлението й участват общо шестима души, като по-известните са бившият шеф на "Балканфарма" Георг Цветански и рекламният бос Красимир Гергов, който оглавява Националния борд по туризъм и Българската голф асоциация (БГА).

 

Мястото наистина е уникално, макар че в момента е строителна площадка и човек трудно може да придобие представа как ще изглежда завършено. По думите на Борис Гичев все още са останали няколко апартамента, които се предлагат на изключително промоционални цени. "В зависимост от локацията им цените на апартаментите са между 1500 и 1650 евро на кв. м с ДДС и с включено 20-годишно членство в голф клуба като бонус. Като се има предвид, че навсякъде на първа линия до морето имотите вървят по 1200 - 1300 евро, а при нас само стойността на голф членството за 20 години е 48 000 лева с ДДС, цената наистина е уникална. Тези преференции обаче ще се предлагат още няколко месеца. Поради факта, че проектът доста напредна и че можем да гарантираме световното му ниво, предвиждаме значително увеличаване на цените", коментира Гичев.

 

Малко пµ на юг - в община Балчик, е комплексът Black Sea Rama, който е собственост на Tracian cliffs. Към момента той е в най-завършен вид. "Целият комплекс обхваща около 1000 дка. Игрището с 18 дупки ще бъде отворено в разгара на лятото", твърди Светослав Бояджиев, търговски представител на компанията. В края на май тук ще бъде открита Голф академия и ще се проведе игра с участието на Христо Стоичков, Красимир Балъков и Красимир Гергов. През септември пак край Балчик ще се проведе поредният "Бългериън оупън 2008". По план в Black Sea Rama се предвижда изграждането на 350-400 вили, като вече стотина са почти построени и продадени на зелено. В момента се изгражда хотел със СПА център, който ще предлага всички екстри.

 

До Black Sea Rama е разположен и третият комплекс - Light House Golf Resort. Той се изгражда и финансира от строителните компании "Балканстрой" АД и "Бараж и Ко" ЕООД. Според един от инвеститорите - Георги Чуклев, общо 118 млн. евро са инвестирали двете фирми в комплекса край Балчик и в друг грандио-

зен голф проект - "Пирин голф енд кънтри клуб", намиращ се край Разлог. Комплексът в Балчик, който е на площ от около 1500 дка, ще бъде цялостно завършен през 2009 г. Той включва професионално игрище с 18 дупки, тренировъчно игрище, конна база, СПА център, луксозни къщи и хотел с търговски център. Жилищната част е обособена в пет квартала, всеки от които притежава специфичен облик. Голф игрището е почти готово и инвеститорите планират да го открият през септември с турнира на "Мерцедес". Комплексът край Разлог стартира през октомври 2007 г. с 9 дупки. При цялостното си завършване, което е предвидено да стане през 2009 г., ще разполага 2 голф игрища с 18 дупки - едното е по дизайн на Йън Уснам, а второто е проектирано от дизайнерска група от Германия.

 

Всъщност "Мерцедес" е един от многото спонсори на турнирите, които вече се провеждат в България. Миналата седмица на игрището "Света София" бе открит сезонът с турнира "Пиреос Феърплей", на който е спонсор Банка Пиреос. Марки като "Волво", БМВ, "Порше", "Чивъс рийгал" и много други също организират свои турнири на игрището край с. Равно поле.

Емил Ангелов, зам. главен изпълнителен директор на Банка Пиреос, който също се е запалил по голфа, смята, че спонсорството на подобен турнир е голяма чест и отговорност. "Голфът е повече от игра - той е култура, философия, един спорт, в който няма съдии. В основата му са джентълменството, взаимното уважение и почтеността. Ние всички в "Пиреос"-България изповядваме тези ценности, така че за нас удоволствието да сме спонсори на такъв турнир е огромно", коментира банкерът.

 

Кои са основните играчи

Двете структури, които засега имат най-голямо влияние в голфа и най-големи заслуги за популяризирането му, са Българската голф асоциация, ръководена от Красимир Гергов, и Федерацията по голф, зад която стоят първият български космонавт Георги Иванов, бизнесменът Лилян Тодоров и испанският инвеститор Мануел Фери Санчес, който в момента изгражда огромен голф комплекс край софийското с. Кътина. Твърди се, че организациите на Гергов и Георги Иванов са в обтегнати отношения, но избягват да се нападат публично. Георги Иванов чрез ръководената от него компания "Ер София" всъщност изгради първия голф комплекс у нас в Ихтиман. По-късно направи игрище и край Сливен, но планираните от него комплекси край Разград, Враца, Априлци и Горна баня се бавят. Преди няколко дни кметът на Разград Денчо Бояджиев дори заплаши, че общината ще си върне терените в местността Пчелина, които е дала на дружеството за изграждане на игрището.

 

Друга компания, която иска сериозно да навлезе в бизнеса, е "Тера тур сервиз". Зад фирмата, която в момента изгражда комплекс за голф край Правец, стои шефът на "ЛУКойл-България" Валентин Златев. Проектът, който ще бъде завършен догодина, е разположен върху терен от над 1000 дка и в него се предвижда и хотелска част.

В големите голф комплекси у нас инвеститорите предлагат на клиентите си и договори за менажиране, което е допълнителен плюс. При менажирането комплексът отдава под наем имота на туристи, а собственикът получава определена рента, която се договаря предварително.

 

Какво е бъдещето пред голф дестинацията

Огромно според шефа на продажбите на Tracian cliffs Борис Гичев. "Голф туризмът има бъдеще навсякъде, където може да се предложи нещо по-различно от стандарта в света. Ние сме уникални с различната природа - с не толкова средиземноморския, а с умерено континенталния климат и съответстващата растителност. В световен мащаб са доста по-малко игрищата в този климатичен пояс в сравнение с тези, които са в тропиците. Хората са се нагледали на палми, на изкуственото озеленяване и търсят нещо по-различно.

 

От друга гледна точка ценовите разлики са в наша полза. Това, което се предлага у нас, е все още в пъти по-ниско като цена за класен петзвезден голф комплекс", коментира Гичев. По думите му чужденците, които са идвали да купуват имоти в комплекса край Каварна, са били удивени, че природата е толкова добре запазена. "Има ги и костенурките, и зайците, и лисиците, и смоковете. И делфините, които подскачат в морето. За някои от клиентите ни това е нещо невероятно."

 

"В САЩ се открива по едно ново голф игрище всеки ден", коментира голф директорът на Light House Михаил Кръстев. Той е живял близо 10 години в Канада, от които 8 е работил в едно от седемте игрища на известния български емигрант Игнат Канев. Кръстев е убеден в бъдещето на голфа и голф туризма у нас. "Това беше и една от основните причини да се върна тук. Смятам, че България трябваше доста по-рано да се ориентира към голф туризма, защото условията ги има - коментира Кръстев. - От дълги години следя развитието и мисля, че сега е подходящият момент да се направи нещо за голфа като спорт у нас. В скоро време в Европа ще се говори за България като изключителна голф дестинация. Чувал съм, че инвеститорите, които са вложили милиони в голф комплекси в Испания, се притесняват, че България ще им бъде сериозен конкурент. Голф игрищата, които се правят в момента, са страхотни, проектите са много добри, направени са от големи имена в дизайна, игрищата отговарят на световните стандарти. Рекламата никога не е достатъчна. Мисля, че може да се направи повече - инвеститорите правят доста, но държавата в лицето на Агенцията по туризъм трябва да положи повече усилия, за да се рекламира страната като голф дестинация. Винаги съм се надявал, че голфът у нас ще бъде толкова популярен, колкото и футболът. Защо нашите деца и внуци да не го играят?"

 

Според Кръстев голфът, който отдавна е масово наложил се спорт в Северна Америка, набира огромна популярност в Европа. На Стария континент регистрираните в клубове голфъри вече надхвърлят 10 милиона. А в някои държави като Испания голфът всяка година внася между 5 и 10 млрд. евро приход в държавната хазна. Европейците харчат по 2.3 млрд. евро годишно за пътувания, свързани с голфа, а жителите на Северна Америка - над 64 млрд. долара. Печалбата от голф в САЩ е $62.2 млрд., което го прави най-печелившият спорт в света.

 

Шефът на "Оларт" Олег Чернев е убеден, че с наличието на повече игрища и с привличането на по-широка аудитория този спорт неминуемо ще стане масов. "Преди 30-40 години и тенисът минаваше за аристократичен спорт, след това пък ските бяха така. В момента ските са по-скъп спорт от голфа. Таксата да играеш цяла година на "Света София" край с. Равно поле е 2000 лв., а това е нищо. Аз примерно ще играя 200 пъти тази година и една игра ще ми излезе 10 лева - смята Чернев. - Да отидеш на което и да е игрище по света, ще ти струва от 40 до 70 евро. Ами картата за ски-лифта ти струва вече 50-60 лева, като сложиш две кафета и едно чайче - заминаха 80 лева. В Германия например има такива държавни игрища, в които младежи могат да играят за 20 евро, а това за техния стандарт е съвсем приемлива цена. Много се радвам, че в България се строят доста игрища, защото е страшно важно за бизнеса да има голямо разнообразие и страната да се превърне в голф дестинация. Защото например отивам в Анталия - там има 14 игрища в разстояние на 30 километра и можеш да избереш на кое от тях да играеш. Голфърите обичат разнообразието - днес са на едното игрище, утре на другото. Не можете да си представите каква върволица от хора е там и повечето са пенсионери - над 60-годишни."

 

Според Чернев предимството на България е, че има изключително разнообразна природа. А другото предимство е, че инвеститорите ползват като дизайнери най-добрите в бранша.

Големият проблем в момента у нас е свързан с липсата на квалифицирани кадри в голф туризма. Няма и обучени голф инструктори. Михаил Кръстев обаче твърди, че с повече търпение до няколко години много от компаниите ще открият и ще обучат подходящите хора. "Засега главно се разчита на чужденци, но скоро и местни момчета от района на Балчик и Каварна ще бъдат достатъчно добри за нашите комплекси", убеден е той. Не е маловажен и социалният аспект на инвестициите в голфа. В момента във всяко от трите игрища между Каварна и Балчик работят над 600 души. Никой не се ангажира с точна прогноза колко хора ще работят при окончателното завършване на комплексите. Цифрата при всички случаи обаче ще бъде голяма, защото само за поддържането на тревата на едно игрище с 18 дупки са необходими минимум 25 работници.

 

 

 

Алън Рогът, генерален мениджър на голф клуб "Света София":
Искам да стана част от историята на този спорт у вас

 

Как решихте да започнете работа в България?

- Дойдох в България, след като срещнах красива българка в Кейптаун и се ожених за нея. Имах щастието да се запозная с Краси Гергов, който беше на пътешествие до Кейптаун, и той ми предложи поста генерален мениджър на "Св. София Голф клуб и СПА". Очевидно голфът е нов спорт за България, но със задоволство установявам, че бързо печели последователи. Уверен съм, че скоро ще бъде толкова популярен, както и в други страни, където се играе от много години. Имам шанса да бъда част от развитието на тази велика игра в България и се надявам да стана част от историята й.

 

Какво означава голфът за вас?

- Голъфът е част от моя живот от 7-годишен, когато баща ми ме научи как да играя. Това наистина е една игра, която изгражда характера и лесно може да се превърне в мания. Голфът за мен е повече от игра. Тя е животът. Срещнах толкова много добри хора и завързах невероятни приятелства чрез тази игра. Тя е чудесен инструмент в сферата на бизнеса, както и за социализирането с приятели. Изисква изключителна концентрация, трябва изцяло да й се посветиш, но наградата е невероятна.

 

Скъпо игрище ли е "Св. София"?

- Установяваме цените си на годишна база и обикновено ги сравняваме с тези на клубовете в съседните страни. Предлагаме широк спектър от услуги като професионален голф магазин, където продаваме топмарки като Callaway и Titleist, голф академия с напълно квалифицирани преподаватели, СПА и фитнес център, първокласен ресторант и места за спортни срещи, снек бар. Членската ни маса нараства постоянно и в момента има изключителни оферти за настоящи и бъдещи клиенти, включително новата златна кредитна карта Visa, съвместен проект на "Св. София" и Piraeus Bank, която предлага невероятни облаги за членове на клуба.

 

Има ли български играчи, които биха могли да участват в големи световни шампионати в бъдеще?

- За съжаление това няма да стане в близките години. Първо трябва да произведем достатъчно топаматьори, които да успеят на международно ниво. Много е важно да запознаем младите с голфа, да разпознаем талантите в зародиш и да ги обучим.

 

Какви според вас са перспективите за голф индустрията в България?

- Смятам, че туристическата индустрия като цяло може само да спечели от голф клубовете, които се изграждат в страната. Тези, които играят, биха пътували до дестинации, които смятат за изгодни, които са изградени от добре познати голф проектанти, а професионалните голфъри са предимство. Не се съмнявам, че голфът ще привлече посетители в България, тъй като страната е близо до повечето европейски страни, предлага фантастична природа, достатъчно дълъг голф сезон, чудесна местна кухня и интензивен нощен живот.

 

Каква трябва да бъде държавната политика, така че България да се превърне в една от най-атрактивните голф дестинации?

- Определено инфраструктурата на страната трябва да бъде обновена. Пътищата трябва да се поправят, боклукът да се почисти от улиците... Харчат се милиони за построяването на голф клубове на световно ниво и инвеститорите заслужават пълната подкрепа на правителството. Държавата трябва да има независим туристически сектор, който да промотира спорта, тъй като голфърите са сред най-богатите членове на обществото и ще похарчат милиарди, пътувайки до различни дестинации по света. Хотели, ресторанти, туристически забележителности, магазини - всички те ще спечелят от привличането на голфъри в България. Някои ще си купят тук недвижима собственост и вили за почивка и от това ще спечели хазната.

 

 

 

 

Топ 3 на БГ политиците

1. Симеон Сакскобургготски - като един истински аристократ бившият премиер демонстрира много добри умения в боравенето със стика. Школовката е придобил на младини в САЩ, както и по-късно в Испания.

2. Георги Първанов - засега няма данни на какво ниво е президентът в голфа, но според запознати проявява интерес към този спорт. Първанов участва в откриването на специализиран курс за начинаещи голфъри в НСА.

3. Сергей Станишев - премиерът не е имал публични изяви, за да демонстрира колко му е хендикапът, но също като Първанов се интересува от играта. Станишев бе на старта на строителството на големия комплекс "Блек Сий Рама" край Балчик.

(Забележка: Твърди се, че голфъри са и част от представителите на кръга от НДСВ, станал популярен с прозвището "Лондонското сити" - Милен Велчев, Николай Василев, Красимир Катев, Пламен Петров и т.н. Някои от тях имат и инвестиционни интереси в този бизнес.)

 

Топ 3 на БГ футболистите

1. Красимир Балъков - гениалният плеймейкър на "Етър", "Спортинг" (Лисабон) и "Щутгарт" отдавна има слабост към аристократичния спорт. Негови познати твърдят, че е истински маниак на тема голф.

2. Христо Стоичков - каквото и да се каже за Камата, ще бъде недостатъчно. Бившата звезда на ЦСКА и "Барселона" е не само добър в шамаросването на фоторепортери, но и в ударите със стика.

3. Йордан Лечков - кметът на Сливен и бивша легенда на ЦСКА и "Хамбургер" също показва добри резултати. Той бе и сред инициаторите на създаването на голф игрище край града на воеводите.

 

 

 

 

 

Женското лице на играта

 

Дори и в световен мащаб голфът все още се еманципира, но най-успешната ни състезателка със стика Илияна Димитрова се надява скоро елитният спорт да запали повече българки. Идеята на многократната ни национална шампионка в турнирите за аматьори и носителка на много европейски и световни купи е да създаде дамски голф клуб и така да промени представите за спорта като занимание само за мъже. Мнозина все още приемат голфа като хоби на улегнали милионери. Всъщност спортът е начин на живот и стил, а в същото време прекрасна възможност да се отърсиш от стреса сред природата, за да се захванеш на следващия ден още по-здраво за работа, твърди носителката на над 40 купи от национални и международни първенства.

Илияна е управител и съсобственик на рекламна агенция, а това, че е влюбена в играта на зелената морава, личи отдалеч по бронзовия загар. В кабинета й на специален шкаф са подредени топчетата, които влизат в играта, а купите й не се побират на един рафт. Трудно й е да прецени коя от тях й е най-скъпата. Може би първото място от Ротъри турнира? Или купата на BMW, връчена й от Ник Фалдо, една от големите легенди в спорта? Три пъти е печелила турнира на българските дипломати. Неведнъж е имала шанса да надиграва мъжете.

"Тази игра ме дисциплинира. За мнозина е малко скучна и мудна, ако се съпостави с по-динамични спортове като футбола например. На пръв поглед стоиш до едно топче, което не мърда. Затова някои я приемат като хоби за хора в напреднала възраст, но пък това е спорт до живот. Голфът развива пространственото мислене, способността за вземане на решения. За да достигнеш определен брой точки, трябва да си изградиш стратегия във времето, да прецениш терена, да си дадеш сметка за посоката на вятъра, за мястото на слънцето. В чантата си имаш много клъбове. Трябва да прецениш според ситуацията с кой от тях да играеш. В тази игра не си самотник, но и не заставаш срещу съперник, защото всъщност играеш спрямо себе си и спрямо игрището. При това в продължение на 4-5 часа, като изминаваш около 6-7 километра", разказва Илияна.

Преди шест години тя стъпва случайно върху зелената морава, но оттогава не е пуснала стика. Бизнес партньор и клиент на рекламната агенция един ден й предлага да обсъдят предстоящата им съвместна работа в почивен ден на тренировъчната площадка за голф. Илияна приема. Професионалните й ангажименти са водещи, пък и защо да не погледа как нахлупилите бейзболни шапчици мъже обикалят терена. Докато си бъбрят за рекламната кампания, колегата й предлага да направи опит за удар с клъба. Резултатът хич не е обнадеждаващ. "Нещо ме накара да отида на игрището на другия ден. А след това и на следващия. Така започнах да се уча. След мен се запали и съпругът ми, а след това и дъщеря ни. Днес тя е национален шампион сред девойките", разказва Илияна.

Всъщност мъжките спортове винаги са я привличали. Тя е инструктор по уинд сърф, кара водни ски и успява да намери време и за другото си хоби - конната езда. Голфът бързо я прави част от едно малко общество. "Играта ни сприятели, полезни сме си и в работата. Всеки от нас има различен бизнес от останалите. Различни са и характерите ни, но голфът ни обединява." Първото игрище, на което взима уроци и участва в турнир, е в Турция.

Кариерата й започва с провал. Класира се на последно място сред всички участници. Дъщеря й тогава обаче приема ройлерите, които й връчват за участие, като много по-интересен подарък в сравнение с купите. "На мен ми стана много мъчно, но този неуспех явно ме е стимулирал. Защото още на следващата година спечелих първото място в турнир без женска купа. В тази игра не трябва да си прекалено себелюбив, тъй като провалът може така да те потисне, че бързо да се откажеш от нея", споделя Илияна.

Открай време голфът се смята за запазена територия за силния пол. В това мъжко общество, след като поиграят на 18 дупки, мъжете се събират, за да разпуснат в 19-ата. Така на шега наричат ресторанта на клуба, в който на чаша бира или уиски голфърите коментират как е протекла играта.

Илияна разказва, че и до днес някои от голф клубовете в Шотландия и Англия, където се заражда спортът, все още ревниво пазят традициите да държат дамите встрани от игрището. В САЩ обаче играта за милионери отдавна има и женско лице. Дамите зад океана са успели да пробият убедително в мъжкия свят, да създадат много свои клубове и турнири.

Проучванията показват, че американките играят или заради бизнеса, или покрай съпрузите си. Но ако мъжкият дрескод и до днес си остава консервативен с дългите светли панталони с ръбове дори и в най-големите горещини, то дамите напоследък разкрепостяват стила си. У нас вече има два специализирани магазина, а някои известни марки като Puma също внасят дамски екипи от роклички и къси поли, под които се мяркат дискретни бели панталонки.

"Съдбата ми е дала шанс да гледам на живо много известни голфъри. Преди броени дни имах честта да играя в европейски турнир с милионера Рахми Коч. Играта може да се превърне в снобизъм, границата е тънка, но аз искрено я харесвам. Тя ме научи, че един грешен удар не означава загуба, защото със следващия може да компенсираш. Така е и в живота. Докато си на терена, през цялото време си заобиколен с приятели, а играта ви прави равни", разказва първата дама на родния голф.

 

 

Тръгват курсове за дами

През този сезон един от приоритетите ми е да популяризирам голфа сред дамите, затова създадохме нова програма за развитието на голфа сред жените, в която пряко ще участвам, твърди търговският директор на голф клуб "Света София" Добринка Стойкова. Програмата ще стартира от средата на юни и представлява голф курс, създаден специално за жени, като професионалните ни голф инструктори ще обучават записалите се. Групите ще бъдат малки и всяка седмица в продължение на 10 седмици ще има занимания на тренировъчното игрище край с. Равно поле.

 назад съдържание напред

съдържание


Голф на зелено
Над 200 българи вече са омагьосани от играта на аристократите, а тенденцията е след няколко години да се увеличат в ...


Duty free политика
За да докажат за пореден път кой ги "храни", представители и на управляващите, и от опозицията лобираха за ...


При банките всичко е спокойно
Кредитните ни институции се похвалиха с добра ликвидност и печалба на традиционната си пролетна среща ...


Доц. Александър Кьосев: Оттеглянето от четенето има социална цена
Интервю на Цветана Царева с известния културолог за смисъла от матурите, за връзката между грамотността и ......


Ехо от друг свят
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
MAZDA 
ОББ CREDITS 
UNICREDIT BULBANK 
ОБЩИНСКА БАНКА 
АКТАВИС 
TOSHIBA 
STAR FM 
БНР 
ОББ ДЕПОЗИТ 
DARIK RADIO 
РАДИО ВИТОША 
BRAVO RADIO 
FM+ 
ФОКУС 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.