АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Последния път, когато...

Управителят на “Гимел” АД Гео Дундаров

                                       

"Инстинктивно усещам посоката, в която трябва да вървя, и целта, която трябва да постигна. Моментът, в който желаното се сглобява с реалността, носи върховно удоволствие. Както казва Мечо Пух: 'Най-сладък е медът малко преди да започнеш да го ядеш.'"

 

...гоних вятъра.
Непрекъснато. Дълги години карах кросови мотори в гората, но разбрах, че бръмченето не се вписва в природата. Сега си падам по горещи коне, при които проблемът е със спирането, а не с тръгването. Конете ми са от породата арабски шагерап - луди, но си дават душата за ездача. Влезеш ли в синхрон с такова животно - летиш и гониш вятъра.


...надскочих Европа.
През 2001 година, когато направихме фурор не само у нас, но и в Европа с произведените от фирмата ни биологични краставици, домати и чушки. Надскочихме в пъти показателите на онова, което европейците бяха постигнали за десетки години. Никой преди нас не го беше правил в България. Разбрах, че сме напипали вярната схема.


...взех сертификат.
Последният европейски сертификат, който получихме преди 6 месеца, е ISO 22 000 и е най-високият за пакетиращите ни предприятия. 


...послушах интуицията си.
Непрекъснато го правя. Инстинктивно усещам посоката, в която трябва да вървя, и целта, която трябва да постигна. Моментът, в който желаното се сглобява с реалността, носи върховно удоволствие. Както казва Мечо Пух: "Най-сладък е медът малко преди да започнеш да го ядеш." Но преди това си разкъртил дървото, достигнал си питата и я държиш в ръце...


...почувствах, че съм успял.
Преди две години, когато станахме най-големият производител на биозеленчуци в Европа.


...стигнах до извора.
Формулата на биопроизводството е много свободна и творческа. Постоянно се опитваме да поевтиним продукцията. Затова преди 3 години реших да набавя активната субстанция за необходимия ни биопрепарат направо от извора. Няма да влизам в подробности за всички нестандартни пътечки, по които минах, но накрая разбрах, че се произвежда в Индия. Изпратих екип и стигнахме до Шаши Кумар - създателя на биодизела. Отпадъчният продукт от производството тъкмо на биодизела е именно екстрактът, който търсехме. Изолирах посредниците и направих директна връзка. 


...получих голямо признание.
Концернът REWE, една от най-големите търговски вериги в Германия, през последните две години номинира за зеленчук № 1 произведените от нас краставици.


...се почувствах глупаво.
Миналата година тръгна кампания срещу ловното ни стопанство "Буковец" край Елена. Споделих пред медиите за добрите ни намерения, от които всички ще имат полза. Разказах за инвестициите и за трудностите да създадеш ловно стопанство. Показах резултатите, които сме постигнали. Всяка моя дума се обръщаше срещу мен и се вписваше в някаква предварително начертана схема. Подведоха ме и се почувствах глупаво.

...загубих ориентация.
Бяхме на лов в Сливенския балкан преди пет години. Тръгнахме по дирите на глигани и се забихме в дълбоки дерета. Валеше дъжд. Надвечер падна голяма мъгла. Каръшки ден, нямахме слука. Стана тъмно като в рог. Тук ли беше пътят, там ли беше - загубихме всякаква ориентация. Изпокарахме се. Всеки излезе виновен на другия, че не е запомнил ориентири, че сме тръгнали по тия прасета, а не по други...  Нямахме никакво оборудване. Събрахме шума за постелка и запалихме огън. Направихме график да го поддържаме. Сутринта се събудихме вкочанясали и мокри от мъглата. Ставите не мърдаха, не разговаряхме помежду си. Изгря слънцето и видяхме хижата на 200 метра над нас. Почувствахме се като олигофрени и падна голям смях. 

...ме набиха.
През 80-те години практикуването на бойни спортове в България беше забранено. С приятели тренирахме нелегално карате в спортния салон на едно училище в квартал "Лозенец". Една вечер нахлуха милиционери и ни поочукаха. Спомням си импотентните им детски замахвания, с които се пробваха да ни удрят. Можехме да ги спукаме от бой, но не посмяхме да реагираме. Знаехме за непокорните хора в Белене. Отнесох две-три палки, но някои от момчета получиха тежки травми. Намерихме си нов салон и продължихме.

...легнах под влака.
Като деца гледахме филма "ХХ век". Впечатли ни много сцената, на която момчетата, за да проверят дали са мъже, лягаха между релсите и чакаха влакът да мине над тях. Решихме с приятелчетата ми и ние да се пробваме от какво тесто сме направени. Легнахме между релсите на Гара Искър. Няколко души устискахме влакът да мине над нас. Повечето избягаха. Въобще не съм се замислял, че от някой вагон може да има провесена верига и да ни размаже.

...се уплаших.
С моя инструктор, поляка Грек, един от най-добрите технически водолази в света, правехме дълбочинно спускане в Червено море през 2005 г. Стигнахме 70-ия метър и почувствах, че ме хваща азотната наркоза. При голямото налягане азотът се разтваря в кръвта и води до наркотични ефекти - опиянение и загуба на контрол.
Грек продължи надолу. Видимостта беше голяма. Пред очите ми той правеше експеримент със собствения си живот. Пренебрегваше правилата, на които ме е учил. Гледах безпомощно как си отива. Уплаших се, че ще загине. Нищо не можех да направя. Размина се. Излезе, достигнал дълбочина 120 метра. Три месеца след това загина при подобен опит.

...помогнах на баща си.
Баща ми Стефан Дундаров е професор по вирусология и член на Нюйоркската академия. Ръководител е на екипа, създал едно от най-успешните противохерпесни лекарства - "Пандавир". Помогнах му да го патентова.

...бях със семейството си.
Не уважавам брака като институция. Много държа на истинските отношения между мъжа и жената - свобода и избор. Затова не съм женен. Но имам две хубави деца, на които посвещавам свободното си време. Преди седмица яздихме заедно 6 часа. Радва ме желанието им да следват моя път.

...се забавлявах истински.
На рождените дни на Иво Папазов-Ибряма и Антон Станков тази година. Датите са една след друга и ги празнувахме заедно в стопанство "Буковец".
С първата песен Ибряма поздрави маестрото на длетото Георги Чапкънов-Чапа. Много ме трогна, че с втората песен поздрави мен.
Това, което показаха Ибряма и компанията като поддържаща група, ме развълнува много дълбоко. Представял съм си, че тези хора са на някаква дистанция от нормалния живот и веселбата я правят някак служебно. А когато видях как споделят вътрешния си мир, бях направо покорен. Купонът беше зареден с толкова емоция и енергия, че чак мравки ме полазиха...назад съдържание напред

съдържание


Царска пиеса
Лидерът на НДСВ заличи от историята извънредния конгрес и запази целостта на парламентарната група - поне докато ...


Или всичко, или нищо
Сергей Станишев игра вабанк пред конгреса на БСП и получи единодушна подкрепа за цялостната си политика. Опонентите ...


Търсенето на работна сила намалява
Новоразкритите места в икономиката през май са едва 2034 Търсенето на работна сила през ...


Стоян Желев: Можем да продаваме 100 000 нови автомобила годишно
Интервю на Красимир Тодоров с председателя на Управителния съвет на СВАБ за бизнеса с автомобили, държавната политика ......


Картон и картун
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.