АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Медии

Телевизионната игра на Иван Гарелов
Петя Бахарова

Готов ли е символът на "Панорама" да се върне на екрана? Кои са учениците на тв звездата? Как журналистът взе първото си интервю с архиепископ Макариус и доплува с гемия до Ливан

 

Стане ли дума за Иван Гарелов, в съзнанието на поколения телемани изникват мустаците му и неизменните му тиранти

Връща ли се Иван Гарелов на екрана? Той ли е бъдещият водещ на новата игра, която Слави Трифонов продуцира за bTV? Вече втора седмица на тези въпроси не дават отговор нито от сектора на Трифонов, нито Гарелов обелва дума.
Все пак пресата тиражира думите на шефката на bTV Светла Василева, че върви трескава подготовка на "Голямата игра" и че "до един-два месеца трябва да е готова". Стана ясно също, че предаването ще се излъчва всяка привечер от 18.30 или 19 часа, че в студиото ще има и публика. Тя ще избира победителя.
В същото време бившият Господин Панорама обяви, че заради СЕМ напуска радио НЕТ, по което водеше медийно предаване. Като причина за решението си той изтъкна факта, че надзорниците поискали записи на две издания на "Секундант", заради обявен адрес на спонсора. Според Гарелов обаче внезапната проверка на точно тези две издания е, че именно в тях критикува СЕМ за липсата на позиция около договора на БНТ с "Видео Интернешънъл".
Онези, които отдавна следят кариерата на Гарелов, сигурно ще кажат, че последните събития около него подсказват за поредното телевизионно завръщане на звездата. Други могат да заподозрат банален рекламен шум.
Така или иначе, през април ще стане ясно връща ли се на екран един от символите на българския телевизионен пейзаж или не. Последната изява на Гарелов като тв водещ е с предаването му "Студио нова" по Нова тв, което бе спряно през 2001 година. "Ще припомня, че тогава имаше скандал с ръководството, заведох дело и сключихме извънсъдебно споразумение, с което напускането ми бе оформено по взаимно съгласие", уточнява той. Според това споразумение двете страни не трябва да се оплюват една друга. Препоръка, която и Нова тв, и Гарелов, спазват безусловно.
Стане ли дума за Иван Гарелов, в съзнанието на поколения телемани изникват мустаците му и неизменните му тиранти. Както и фактът, че

епохата
"Панорама"

е безвъзвратно отминала.
"Не мога да кажа, че "Панорама" трябва да спре, само защото не съм вече там - казва ексводещият на емблематичния политически обзор на "Канал 1". - Още повече че това предаване не съм го създал аз. Не мога също така да кажа, че след мен е настъпил потоп. Просто Бойко трябваше да промени предаването заради самия него."
Когато Гарелов най-неочаквано напуска БНТ и поема към частната Нова тв, кани именно Бойко Василев да го последва. В последния момент ученикът се отказва. "Може би искаше да излезе от сянката ми", отбелязва Гарелов.
Няма да е пресилено, ако се каже, че той може би е единственият тв журналист, който съумява да създаде своя школа и да обучи немалко ученици в занаята. Именно те разказват за него, че е изключително строг началник, склонен да излезе от кожата си за дребен гаф. Факт е обаче, че дори когато някой от учениците му реши да напусне гнездото, той подкрепя начинанието му, ако прецени, че е готов да лети самостоятелно. Или пък умело "приземява" онзи, който прекалено рано си повярва.
"Караш ме да се връщам прекалено назад", казва Гарелов, докато се чуди от кой свой ученик да започне изброяването. В отбора са Маргарита Михнева и днешният шеф на СЕМ Райчо Райков. "И Асен Агов започна при мен". През 70-те години на XX век тогавашният тв бос Иван Славков слага няколко мъже да водят централните новини. Тогава Гарелов взима Асен Агов, който пък по това време работи в БТА като коментатор. Бащата на популярната навремето "Актуална антена" Иван Константинов също започва като репортер при Гарелов.
"Може би ценя последния състав на "Панорама" - споделя той. - Това са Веселина Петракева, която направи добра кариера в "Дарик", Олга Лозанова, която стана програмен директор на Нова телевизия. Да не забравя Невена Андонова, която за съжаление се отдръпна от журналистиката."
Сред ярките му ученици са и Елена Йончева, Валя Ахчиева, Емилия Иванова, Ахилеас Лилов, Евгения Атанасова.
"Жени прави добро предаване ("На четири очи" - бел. ред), но мисля, че много по-добре стоеше в "Екип 4" - анализира я бившият й шеф. - Във всички случаи това, което прави сега, не е провал."
Не забравя да спомене и една от последните си ученички от "Панорама" - Ива Петрони. Сега тя е водеща на сутрешното предаване на Нова тв в дует с Валери Найденов. Изявата им Гарелов анализира така: "Още не са намерили точния образ. В България нещата все не са си на мястото. Валери Найденов трябва да прави това предаване, с което в момента се занимава Милен Цветков, а пък Милен да си води сутрешното предаване, както преди."

Биографията
на Гарелов

ще бъде абсолютно непълна, ако в нея не намерят място преживелиците му из горещите точки на света, които е запечатал в документалните си филми.
Всичко обаче започва от Марко Семов, сега член на СЕМ, който кани Гарелов на работа в Българската телевизия. Действието се разиграва през 1973 година. "Семов ме извика, без да ме познава", уточнява журналистът.
В онази година Марко Семов създава нова редакция "Публицистика" в телевизията. И първите, които назначава, са Иван Гарелов и Кеворк Кеворкян.
"Беше ме забелязал покрай един пътепис от Света гора, който бях написал с много чувство и който бе публикуван в списание "Паралели" - разказва журналистът. - Марко го беше прочел, станало му интересно, определи ми среща. Пихме по две ракии. После се преместихме у тях. Пихме по още две. По пътя аз купих домати и така се харесахме."
Сложено е началото на тв кариерата на Гарелов. Проблемът идва заради преместването му от БТА. Тогавашният шеф на агенцията Лозан Стрелков не пуска младия журналист - ценен кадър заради перфектния гръцки. Започват пазарлъци. По едно време Стрелков отсича: "Добре бе, махай се."
Гарелов моментално поема към "Сан Стефано" 29. Започва да работи, но на третия ден се оказва, че е вкаран в капан и го водят "самоволно напуснал БТА".
"Иван Славков започна да увещава Стрелков. Подаряваше му вратовръзки. Той обаче толкова беше бесен от напускането ми, че подаде искане да ми отнемат софийското жителство", разказва перипетиите си символът на "Панорама".
В крайна сметка връзките на Батето надделяват и софийското жителство на бъдещата тв звезда е запазено.
От онези години Гарелов си спомня респекта, който будят у него имената на Тома Томов и Николай Конакчиев - звездите в телевизията тогава. "Те ми изглеждаха като богове", признава днес той.
С доза носталгия си спомня записа на предаването "Координати". След края на снимките Иван Славков събира екипа. Вика Тома Томов и Конакчиев да оценят продукта на новото тв попълнение. "Чувствахме се притеснени и унизени в известна степен - признава Гарелов. - Помня, че тогава Кеворк много им се закани."
Всъщност първите му стъпки в "Панорама" са свързани с пътуванията из горещи точки на света. "Ориентирах се към отразяването на войни, на сложни политически ситуации - разказва той. - Гордея се с това."
Гарелов например е един от малкото хора, които са абсолютно наясно с цялата политическа ситуация в Гърция през последните 30, а може би и повече години. "Отразявал съм събитията там още от времето на хунтата, след това самата промяна - казва той. - Бил съм на всички избори. В България тогава нямаше интересен политически живот и някак процесът по възстановяване на демокрацията аз го изживях в Гърция. Приемах го много вътрешно."
За никого не е тайна любовта на Иван Гарелов към Гърция. Неговото обяснение е простичко - страната е хубава, хората там са по-разтоварени, по-весели от нас. Имат добри традиции.
Не е тайна също, че има връзки в най-висшите политически и културни кръгове на южната ни съседка. Контактите на българския журналист с "Нова демокрация" са повече от добри. Много близък е с Андреас Папандреу, един от значимите министър-председатели на Гърция. Изключително сърдечни приятели са с легендарната гръцка певица Мелина Меркури.
"Изобщо когато в Гърция имаше политически събития, аз се ползвах с много по-големи привилегии, отколкото техните журналисти", хвали се той. Както например се случва преди години с тогавашния премиер Константинос Мицотакис. За едно важно свое изявление по отношение на Македония Мицотакис специално вика Гарелов и дава интервю само за него и съответно за българската телевизия.

Близкият изток също е една
от големите тръпки

на журналиста. Той попада в региона за първи път през 1976 година, когато отива да отразява гражданската война в Ливан. "Славков не можа директно да ме изпрати в Ливан, защото банките там не работеха и не знам защо, но не можеха да ми дадат пари, не можех и самолет да взема", разказва Иван Гарелов.
В крайна сметка изход от ситуацията е намерен. Нашият журналист е командирован в Кипър, където взима интервю от първия кипърски президент архиепископ Макариус. След това прави уговорки с палестинци, които на острова имат център за прехвърляне. Гарелов им се представя, съобщава им, че иска да стигне до Ливан. Проучват го цяла седмица, докато една нощ го качват на малка гемия и по вода стигат до размирния район. Всичко става нелегално, но пътуването е успешно. На връщане оттам обаче лодката, с която Гарелов и операторът му пътуват, е спряна от израелски кораб. Случва се през нощта.
"С оператора бяхме на палубата. Беше ни студено. Тъкмо мислехме да се увием с палестински кърпи, за да се постоплим. Домързя ни да отворим куфарите и това ни спаси, защото в този момент ни осветиха прожекторите от кораба на израелците - разказва нашият журналист. - Още повече че двамата с оператора бяхме мургави, с мустаци, спокойно минавахме за палестинци."
След това палестинската кауза става много близка на нашия човек. Не след дълго Гарелов се запознава с Ясер Арафат, разговаря много пъти с него. Дори осиновява едно палестинско дете. Сега Ахмед вече е голям, живее в Ливан и има трима наследници. Първото е момиче и е кръстено на българския си дядо. Ива е родена в България.назад съдържание напред

съдържание


Дим над дебата
В Деня на артилериста седемте фракции в парламента се обстрелваха с взаимни обвинения в продължение на 9 часа. Царят ...


Плюс-минус за АЕЦ
Въпросът с реактори 3 и 4 на "Козлодуй" не е ядренотехнически Досегашната дискусия за съдбата ...


Крикор Азарян: Важен е пътят
Всички тези омаскарявания, в които прозира озлобление и злост, особено казани от политици и хора, облечени във власт, ...


Темане
...


Връстници на свободата
...


Температура
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.