АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Медии

“Споко” за нещата от живота
Петя Бахарова

Покрай младежкото предаване на bTV Силвия и Стефан станаха експерти по всички тийнейджърски проблеми

 

                                          Стефан и Силвия с възторг обясняват как правят предаването си

 

Нe ви разбират вкъщи? Имате непреодолими различия с родителите си и безброй въпросителни за живота? Толкова ви се иска да поговорите свободно с някого за секса, дрогата, обратните, геймърството, бележкарството...

"Тийнейджърите имат мнение по всички въпроси, но никой не им го иска", казва водещата Силвия, която седи до колегата си Стефан на пейката в студиото на младежкото предаване на bTV. "Това е проблемът и ние затова им даваме шанс", допълва партньорът й. "Споко" върви всяка събота от 16 часа и според мейловете, които са обратната връзка с аудиторията, предаването се следи със завиден интерес от тийнейджърската публика.

 

Темата за хомосексуализма, която "Споко" осветли за 2 февруари, била красноречив пример за поколенческия разрив

според двамата водещи. "Възрастните реагираха много кофти, след като в студиото дойдоха няколко обратни и си разказаха живота, казва 22-годишният Стефан. - Младите пък нямаха проблем с хомосексуализма и неговото коментиране."

Екзистенциалните проблеми на обратните у нас отиват на заден план, след като Стефо става от прословутата пейка на "Споко". Миг по-късно се появява на хоризонта, маскиран с тъмни очила, огромни слушалки на ушите и детско автоматче.

"Геймъри от всички страни съединявайте се", лозунгарски извиква той и започва да стреля с играчката. Както става ясно, това издание на "Споко" е на тема "За и против компютърните игри".

 

"Аз да си слагам ли очила", пита тихо Силвето.

"Ще си развалиш прическата", отговаря й режисьорката Елвира Баранян и започва да подрежда гостите на предаването: "Ти си на пейката, ти на гумата, а ти - на седалката."

Снимките на "Споко" още не са започнали и Силвето изчезва зад седалките от "Шоуто на Слави Трифонов". Прегръща се с някакво момче.

"Това е гаджето ми Светлин, обяснява тя и бузите и пламват. - Вчера мина клетвата му в казармата и сега е тук, за да участва в "Споко".

Той е от отбора, който е против компютърните игри."

 

Намерили сме яки геймъри както и противници на този вид занимания, разбира се, осветлява картината Стефан и продължава да вдига шум с детското автоматче. После стъпва с двата крака в автомобилната гума, любимото му място, и започва да си тананика: "На всеки две минути убийство. На всеки три минути убийство..."

От апаратната се чува женски глас: "Много хубаво си боядисан, бе Стефоооо."

"Ти сваляш ли ме?", не остава длъжен младежът.

Всички участници в шоуто вече са наредени по местата. 18-годишната Лидия е от отбора на геймърите. Дъвче дъвка. Сеща се обаче и пита уредничката: "Тази дъвка ще ми пречи ли?"

"Ами няма да имаш хубава дикция", отговаря тя и подава хартийка на момичето, за да изплюе дъвката.

 

"Абе аз вече си я глъхнах...", съобщава тийнейджърката.

Всички са толкова изнервени, че на режисьорката не й остава нищо друго, освен да започне снимките на "Споко".

"Можехме още да почакаме", майтапи се Стефан, но с готовност застава пред камерата и казва първите си реплики.

Силвето също е в кадър.

"Геймърската среда създава алтернативни ценности", чуват се реплики от единия лагер.

"Така се стимулира социалната шизофрения", контрират от другия отбор.

 

Единственото  тийнейджърско шоу  в тв ефира вече стартира.

Веднага след предаването "За и против компютърните игри" започват снимки за следващата тема в "Споко", която ще осветлява проблемите, с които са съпътствани животът на квартира и общежитие. По-конкретно, трудностите, които младите хора срещат, ако решат да живеят сами.

"Аз мислех да се изнеса от нас", казва по този повод Стефан.

"И аз мислех", приглася му Силвето.

"Ама само с мислене си останахме", заключава екранният й партньор.

Доста от младите хора в България обаче вече са се изнесли от домовете си, въпреки липсата на средства, ще стане ясно от това издание на "Споко", което ще бъде излъчено след две седмици. Обикновено по 4-5 приятели си наемали апартамент или някое общежитие. Трудно се оправяли с наемите, работели и учели, но пък били свободни и доволни да живеят без родителите си.

"Идеята е, че ако имаш свобода вкъщи, няма да искаш да се изнасяш", заключава Силвия и се обръща към камерата, готова за поредния дубъл.

 

 

ИНТЕРВЮ

Силвия и Стефан: Няма теми табу

 

Досие Стефан Студенков

Роден в София на 5 декември 1979 г.,

22-годишен.

Образование - учи история на културата в Нов български университет.

Първоначално не знаел какво точно означава тази специалност, но сега бил обсебен от нея. Дори щял да специализира "Изкуствознание", но насочено повече към египетското изкуство.

Интимен статус - има сериозна приятелка от 1 година и 2 месеца.

Досие Силвия Димитрова

Родена в София на 15 декември 1983 г.,

18-годишна.

Образование - ученичка последна година в Първа английска гимназия. Учи като частна ученичка и Немската гимназия.

Откакто води "Споко", не може да се отърве от купони.

Интимен статус - има гадже, с което ходят от 2 години и 4 месеца. В момента той е в казармата.

Вие сте специалисти по тийнейджърските проблеми. Какво според вас вълнува младите хора днес?

Силвия: Ами всичко. Те имат мнение по всички въпроси, но никой не им го иска. Това е проблемът и ние затова им даваме шанс в нашето предаване да се изкажат.

Тебе лично никой ли не те изслушва?

Е, приятелите да. Но иначе никой не се вслушва в гласа на младите, за да разбере какви са им проблемите.

 

Това са проблеми на всички поколения, не са само ваши...

Стефан: Да, но все пак се опитваме да ги преодолеем. Младите се вълнуват от секса, от училището и свободата. Сега сексът се възприема по-свободно, отворени сме към повече контакти.

Затова се опитваме все пак да запознаем аудиторията на "Споко" с някакви такива проблеми, които могат да възникнат при безразборни сексуални контакти или при срещата им с хора с различна сексуална ориентация, както беше с темата за гейовете.

Силвия: Това сред тийнейджърите не се смята за тема табу. Може би е табу между тях и родителите им, но и това вече се прекрачва. Много деца говорят за това с родителите си, много по-информирани са.

 

Намирате ли лесно събеседници? Щом се притесняват да говорят пред родителите си, как се съгласяват пред тв камерите?

Силвия: Много от тях имат желание да се покажат, защото така прескачат границата, която е и с родителите, и с приятелите. По някакъв начин се престрашават да кажат това, което мислят.

Стефан: Дори участието на някои в "Споко" става повод за запознанства. Едно момче например казало на момиче: "Абе, аз тебе в "Споко" съм те гледал", и оттам нататък започнала забивката.

Силвия: Значи и ние помагаме по някакъв начин...

Стефан: Не знам дали младите се свалят по-лесно, ама го правят по-бързо. По-бързо се стига от запознанството до сексуалния контакт. Аз лично избягвам да го правя често, въпреки че съм имал възможност. И двата пола го търсят това бързо преодоляване на бариерите. Просто гледат повече на моментното изживяване.

 

Имат ли представа тийнейджърите как да се предпазват от нежелана бременност или от дрогата например?

Силвия: Надявам се да имат представа или да им се втълпи нещо, защото те не знаят какво правят. Те си мислят ей така, "нищо няма да стане, нищо няма да стане", а то става и е с много големи последствия. Сега ние в "Споко " съвместно с Червения кръст провеждаме анти- СПИН кампания.

 

Каква е тази кампания?

Силва: Ами всеки трябва с по една дума да убеди партньора си да използва презерватив. В "Споко" ще излъчим най-доброто.

 

А вие лично как ще убедите партньорите си?

Стефан: Аз ще кажа директно: "Виж какво, или ще го правим с презерватив, или няма да правим секс." По-убедителен начин от това няма.

Силва: Когато имаш чувства към човека и има толерантност и уважение, тези неща трябва да се казват направо. Задължително е да се използва презерватив, защото дори единият да е кръшнал за 5 минути, ти няма как да го знаеш. Презервативът е единственият начин да се предпазиш и от бременност, и от СПИН, и от всякакви други болести.

 

Коя от темите в "Споко" ви е любима?

Силва: Предаването за жаргона. Тази тема ми беше много присърце, защото една учителка направи огромен проблем в училището ми как съм говорела по телевизията.

Когато станах водеща на "Споко", моята класна го беше гледала и останала крайно възмутена от начина, по който се изразявам. Преди да се покажа по телевизията, за нея бях едно интелигентно момиче, което тя не можеше да си представи, че може да се изразява по такъв начин. Пред целия клас от 40 души тя се възмути как мога да участвам в това "скапано предаване". Да използвам такъв език. Каза, че ако си търся лесни пари, да отида... Да не казвам къде.

Аз лично го приех много кофти това отношение. И специално направихме предаване да убедим точно такива хора като моята учителка, че жаргонът просто е езикът на тийнейджърите. Това се излъчи точно на рождения ми ден.

Стефан: Аз съм много зарибен от компютърните игри и затова любимото ми предаване е това, което сега снимаме "За и против компютърните игри". Това е най-голямата мания, която сега ме тресе. Вчера съм си легнал в 4 сутринта заради игрите. Сега най-нашумялата игра е Counter Strike, но аз не играя на нея, а на други.

Може би се чудиш кои са положителните страни на компютърните игри? Те развиват мисленето и са образователни. Аз например съм научил доста английски от тях. Освен това развиват логиката, съобразителността, рефлексите. Насилието, за което се говори, че насаждат игрите и че е вредно, мисля, че не е толкова вредно. Аз например не се заглеждам толкова по кръвта, която тече, а ме кефи начинът, по който в игрите нещата са направени максимално реални.

 

Кои са модерните жаргони сега?

Стефан: Супер, яко, забъркал.

Силва: Братле, копеле, ше намажеш, айде да налазим яденето, да налазим пиенето, еди-кой си ще ти скочи. Това последното значи, че някой ще те бие. А на свалките се казва забивки. Това не значи, че те правят секс, а че са станали двойка.

 

Как възприемат родителите ви вашите тв изяви?

Силва: Подкрепят ме адски много и се кефят на предаването. Даже сега ние от "Споко" правим едно раппарче със Спенс. Баща ми вече започна да слуша български рап и да му се кефи.

Стефан: Нормално.

 назад съдържание напред

съдържание


Ремонтни работи
В личността на Стоян Ганев и събитията около кабинета се фокусира целият управленски стил на Сакскобургготски, на ...


Другите апостоли
За тях празната църква е най-страшният кошмар Отец Шавулев на любимия му ...


Тя танцува само една петилетка
5 години след началото на експеримента "Евролевица" се стигна до присъдата "смърт чрез ...


Битката за тръбата
България има шансове да участва в надпреварата за каспийския петрол, ако успее да избистри своите тактически ......


Цар и Кардинал
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.