АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Строителни МОНтажи
Калин Първанов

Странни обстоятелства са заложени при подписването на договорите за училищните ремонти. Подобни поръчки занапред ще поглъщат все повече средства, но и ще повдигат въпроси за качеството

 

    

След два ремонта за близо половин милион лева част от сградата на гимназията "Юрий Гагарин" в Монтана изглежда кокетно.

Но за училищния

физкултурен салон се чака друг търг и

още един ремонт

"Всичко е наред, ремонтът приключи. Учим и работим, доколкото можем" - директорът на Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" в Монтана Слави Кръстев е убеден, че е попаднал в ръцете на журналистическата "мафия", и отказва  да отговаря на всякакви въпроси, свързани с училищните ремонти. "Аз не мога да отговарям вместо някой друг" - процежда многозначително Кръстев, след което се разгорещява и продължава да сипе огън и жупел върху журналистите и журналистиката.

Училищният директор не може да си обясни защо така несправедливо скромната провинциална гимназия е попаднала във фокуса на медийния интерес. Твърди, че неправилно е цитиран, изопачени били и думите му за някакви "нередности" в училищния ремонт. "Вие какво искате - да ме уволнят ли?", изплюва накрая камъчето афектираният директор. С което разговорът приключва.

Професионална гимназия "Юрий Гагарин" в Монтана е едно от трийсетината училища, ремонтирани в края на мандата на предишното правителство. Във времената на "малките демонстрационни проекти" и "царските чешмички" Министерството на образованието и науката (МОН) обявява десетки малки обществени поръчки. Впоследствие ще се окаже, че до школските ремонти са се доредили и току-що регистрирани фирми, както и компании с широк предмет на дейност - от търговско посредничество до производство на облекло и фотографска дейност. Ще последват и разкрития, че тогавашната директорка на Дирекция "Инвестиционна политика" в МОН Ирена Ангелова е собственик на строителна фирма, което ще доведе до уволнението є.

Обществената поръчка за ремонта на монтанската гимназия печели специализираната в строителството компания "Алфатекс Л" ЕАД. Официален собственик на фирмата е 28-годишната Наталия Данаилова Георгиева. Изпълнителен директор е младият предприемач Любомир Илиев, известен още и като инициатор за създаването на "Българската асоциация за ромски бизнес" (впоследствие преименувана на "Българска асоциация за инициативен бизнес"). Илиев е бил обявяван за Ромски бизнесмен на 2006 година, а управляваната от него фирма печели обществени поръчки в най-различни сфери - болници, мини, електроцентрали, общински сгради. В началото на 2007 г. "Алфатекс Л" поема и довършването на новата сграда на ГКПП "Калотина". В наши дни Илиев може да бъде забелязан и в кулоарите на 40-ото Народно събрание. Строителният предприемач не крие, че е съветник на депутата от НДСВ Йордан Мирчев - председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения.

"Не може да се каже, че съм някакъв голям бизнесмен. Но мога да кажа, че сме една стегната фирма, която добре се справя със задачите", заяви пред "ТЕМА" Илиев. Той се гордее, че в управляваната от него компания днес работят постоянно 40 работници на трудови договори. "Трудно е да ги натоварваме с обемна работа, но се справяме", казва бизнесменът. Към момента на получаването на обществената поръчка за ремонта на монтанската гимназия в първите месеци на 2005 г. "Алфатекс Л" осигурява здравно и социално едва 4 работници. Но това не впечатлява по никакъв начин конкурсната комисия в МОН.

Странни обстоятелства са заложени от просветните служители още при подписването на договора. Съгласно предварителните условия мащабният ремонт трябва да бъде извършен за 40 дни. Което, разбира се, не се случва. Работата в ПТГ "Юрий Гагарин" - Монтана, приключва чак в началото на 2006 г. Първоначалната стойност на договора между МОН и "Алфатекс Л" е за 368 563 лв., но след допълнителен втори договор сумата нараства до 442 276 лв. "Не е толкова важно, че сме закъснели малко. Много по-важно е, че работата е свършена качествено", констатира Илиев.

Информация за строителните обекти, които са гордост на фирмата, може да бъде намерена и в интернет сайта на "Алфатекс Л". Но вместо монтанското училище строителната компания рекламира на уеб страницата си успешно приключилия ремонт в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов" - София. От регистрите на обществените поръчки обаче може да се установи, че конкурсът за ремонта на НПГ "Ломоносов" не е бил спечелен от "Алфатeкс Л", а от друга компания - "Диел Трейд" ЕООД, с предмет на дейност "търговско посредничество с разнообразни стоки". Стойността на ремонта в елитната софийска гимназия надхвърля половин милион лева, а срокът за приключването му отново е бил изключително кратък - 45 дни. Договорът с МОН съдържа изрична клауза, че при изпълнение на ремонтните дейности няма да се наемат подизпълнители.

"Не, не е наша фирма "Диел Трейд". Но е на мой познат, колега", коментира пред "ТЕМА" Илиев.

Всъщност собственикът на "Диел Трейд" ЕООД Янко Костов и изпълнителният директор на "Алфатекс Л" Любомир Илиев са не само познати и колеги, но и съдружници в трета фирма - "Изотекс" АД. Според фирмения справочник "Клуб 9000" пък компанията на Костов "Диел Трейд" и компанията на Илиев "Алфатекс Л" са посочили за контакт един и същ адрес на електронна поща - alfateks@abv.bg

Колкото до училищните ремонти, депутатка от управляващото мнозинство сподели пред "ТЕМА" за подобен случай и в Перник. След забавяне на ремонт в тамошна професионална гимназия въпросът се уредил след разговор с Любомир Илиев.  Официалният регистър на обществените поръчки обаче не съдържа информация, според която на фирма на Илиев са били възлагани училищни ремонти в Перник.

"Секторът на обществените поръчки и самата възможност за достъп до публични средства винаги са били среда с повишен корупционен риск. Отказът или неспособността за участие в конкурентна среда ориентира известна част от бизнеса към "инвестиции" в осигуряването на политически протекции и непазарни предимства", гласи наскоро изготвеният анализ на Сдружението "Мост", обединяващо известни университетски преподаватели, които направиха цялостен мониторинг на училищните ремонти през 2005-2006 г. От сдружението констатираха, че след десетилетие занемареност и безхаберие материалната база на българските училища тепърва ще мобилизира големи средства за капиталови ремонти. И предупредиха, че ако процесът на възлагане на обществените поръчки е непрозрачен и ако липсва професионална и качествена оценка на ефективността на инвестициите, тази сфера ще поглъща все повече средства на данъкоплатците, без да води до значителна промяна на условията, при които учат техните деца.

 

Лотария срещу корупция

в конкурсните комисии

 

За всяко училище да бъде изработен инвестиционен паспорт, предложи Сдружение "МОСТ" в своя проект за антикорупционни мерки в сферата на училищните ремонти. Идеята гласи в паспорта да бъдат отразени всички извършени ремонти, цената на дейностите и вложените материали, а също и гаранциите за качество, които са поели изпълнителите.

Сред останалите предложения за антикорупционни мерки са:

 В тръжните комисии да участват не само чиновници от МОН, но и директорите на училищата, представители на училищните настоятелства, родителски организации и синдикатите или наети от тях специалисти.

Изборът на председател на комисията да се извършва на лотариен принцип непосредствено преди провеждането на конкурса за възлагане на обществена поръчка.

 Да се формират и комисии за приемане на ремонтираните обекти с по-широко държавно и обществено представителство. В хода на ремонта служителят на МОН, който отговаря за съответния район от страната, да извършва седмични текущи проверки, но да не участва в приемателната комисия.

 За по-голяма обективност при оценката на извършените дейности в комисията за приемане на обекта да бъдат включени просветни служители от други райони на страната, а председателят на комисията също да бъде излъчван на лотариен принцип. 

 

По проект на Сдружение "МОСТ"

срещу корупционните практики,

подкрепен от Демократичната комисия при посолството на САЩ

 

Любомир Илиев, изпълнителен директор на "Алфатекс Л" ЕАД:

Учителите са недоволни, защото не уредиха свои фирми

 

 

Любомир Илиев е на 35 години. Занимава се с бизнес в строителния бранш, сътрудник е на депутата от НДСВ и председател на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев. Трета година е студент по право в Югозападния университет. Любомир Илиев е един от основателите на Българската асоциация за инициативен бизнес, в чието ръководство участват известни ромски лидери. При учредяването є беше изтъкнато, че една от най-важните ценности на асоциацията е "За чист и почтен бизнес". През 2001 г. Любомир Илиев е бил и сред основателите на Партия за социални и демократични промени. В нейното ръководство личат имената на хора, които преди това са участвали и в сдружението "Купате". "Не съм имал конкретно членство в "Купате", но те са ми роднини", казва с усмивка самият Илиев.

 

Г-н Илиев, какви цели си е поставила Българската асоциация за инициативен бизнес, която формирахте заедно с други ромски бизнесмени?

- Тази асоциация беше замислена отдавна. Аз и мои познати, приятели, братовчеди и роднини от доста време го бяхме замислили, но не беше назрял моментът. Преди около 5-6 месеца вече твърдо решихме да регистрираме асоциацията с цел да отразим в обществото, че сред ромите има млади и кадърни момчета, които се занимават с бизнес, плащат си данъците и осигуровките и са равноправни граждани в тази държава. Няма какво да крием - в последните години за ромите се говори негативно. Искаме да изчистим по някакъв начин - поне малко от малко, този негативен образ, който се създава. И да създадем условията да могат да се развиват по-младите роми в нашата държава. Решихме да създадем една асоциация, която да подпомага по някакъв начин - чрез семинари, чрез обучения, така че да има повече млади момчета, които са тръгнали по тоя път.

Членовете на асоциацията подкрепяте ли се взаимно в бизнеса?

- Ами, разбира се. Това е, ако щете, и една асоциация, която сплотява хората в този бизнес. Фирмите си обменят информация. Няма какво да се заблуждаваме, има доста тежки участия по търговете. И по-големите фирми помагат на по-малките. Сещате се, нали, то е съвсем колегиално отношение. По този начин асоциацията помага за развиването на тези по-малки фирмички. Но основната идея е това поколение роми, по-младите, да ги насочим да развиват самостоятелен бизнес. Да си регистрира една фирмичка, било да участва, било да кандидатства, било да бъде подизпълнител на някоя от по-големите фирми от нашите. Въобще има начини.

Вие лично с какъв бизнес се занимавате?

- Имам регистрирана фирма още от 1992 г. - ЕТ "Розалия 92". Почнах със строителни ремонти и с най-различно естество. Впоследствие регистрирах още една фирма. През 1998 г. купих завод "Нива" в моя роден град Костинброд. Заводът беше голям, стар, амортизиран, с 350 души работници. Около 2-3 години го разработвах, трябваше ми голяма инвестиция. Привлякох "Папас олио" и "Видона" от Ямбол като партньори. Първоначално им продадох част от дeла, а впоследствие се договорихме и излязох от завода. Оттам нататък си тръгнах по моя път. Аз не съм спирал всъщност. Изпълняваме промишлено строителство. Участваме заедно с всички останали по държавни поръчки, по ЗОП-а. Печелим понякога, повечето пъти губим. Но не може да се каже, че съм някакъв голям бизнесмен.

Вашата фирма "Алфатекс Л" се прочу и с училищните ремонти. Как ще обясните закъснението в сроковете на тези ремонти?

- Участваме в процедури и печелим наравно с всички останали. Вижте сега, съгласете се, че за 40 дни да изпълните над 40-50 училища - подмяна на дограми, бояджийски и всякакви други работи, е доста къс срок. Което си е типична грешка на министерството. И по тая причина имаше някакви много дребни закъснения. Но ще ви кажа, че самите учители по места не са доволни от ремонтите, защото те не провеждат процедурите. Казвам ви го откровено. Оттам идват всички тези сигнали, защото те реално си имат собствени познати фирми и така не могат на тях да им възложат работата. Иначе всички ремонти са изпълнени качествено и нямаме никакви забележки от МОН. И не само оттам - ние работим и със здравеопазването, и със социалното министерство, и с финансите. Е, някъде се получават някакви дребни разминавания, но важното е да се свърши качествено работата.

Фирма "Диел Трейд" ваша ли е?

- Не, не е наша фирма, но е на мой познат, така да се каже, колега.

Тя също е участвала в ремонт на училище. Но той се рекламира на сайта на вашата фирма като ремонт, извършен от "Алфатекс Л"?

- Значи ние сме в тесни отношения. Помагаме си. На много места се налага да сме подизпълнители и обратното. В доста добри взаимоотношения сме.

Може ли да съществува ромският бизнес без държавни поръчки?

- Ами, може, разбира се. Част от бизнеса ни е на частни обекти. Мога да ви кажа, че в МОН-а специално от няколко обекта съм на чиста загуба. И мога да го докажа. Там цените са ужасно ниски и затова съм се зарекъл, че повече няма да работя с това министерство. Защото те си имат определени критерии, но не отразяват, че вече работната ръка е с пъти по-скъпа. Ние не разчитаме само на държавни поръчки.

Вашата асоциация има ли политически симпатии?

- Не. Не е добре когато бизнесът гравитира към една определена политическа партия. Ако е добре за момента, то после вече не е, защото идват други партии и т.н. Ако трябва да съм откровен, имах доста предложения да участвам в политиката, включително и от НДСВ на предишните парламентарни избори. Но отказах. Искам да развием асоциацията.

Като бизнесмен с опит как гледате на развитието на бизнес средата през последните години? При кое управление бизнесът се развиваше най-добре?

- Как да ви кажа... то е много относително. Но ако трябва да съм откровен и съвсем искрен, тройната коалиция просто ми харесва в лицето на тримата лидери. Има някакъв растеж в страната и смело мога да кажа, че много добре се справят с поетия ангажимент. Въпреки че има много още какво да се прави в тази държава. Но за да могат да се справят, ще им трябва поне още един мандат. Четири години са малко време. Затова е хубаво още един или два мандата.

Не можем да отречем, че Царят също направи доста за страната, но хората не го възприемат това може би. Много негативна реклама имаше около тези имоти, по-скоро се създаде един негативен момент. Знаете, всеки казва:  "Абе той е дошъл заради имотите". Но наистина този човек има изключителен потенциал, изключителни позиции в Европа и в света, където много може да допринесе за България. Аз съм убеден в това. Защото съм бил свидетел. Преди 7-8 години бяхме на вечеря с Атлантическия клуб при Царя. Това беше в Португалия и тогава видяхме какъв авторитет има този човек в Европа, докато тука виждате какви неприятни неща се пишат за него по някой път. Той е достоен за уважение човек. назад съдържание напред

съдържание


“Прокуратура ООД или търговията с влияние
На юридически език подобна дейност се нарича отказ от правосъдие, а на прост български - ...


Скромността като PR
Подготовката за първите евроизбори роди нова мода - партиите сякаш се съревновават кой да агитира с по-евтина ...


Колективните трудови договори – (не)видима заплаха
Правят се опити за централизация на договарянията, което е в противоречие с пазарните принципи и логика ...


Георги Лозанов: Целият ни живот е VIP Brother
Интервю на Ирина Вагалинска с медийния експерт за разликите между Великденския пост и диетите на д-р Емилова, за ......


Сбъркана държава
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.