АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Дума на седмицата

Цезаропапизъм

От лат. caeser (император или диктатор) и popeism (върховенство). Цезаропапизмът е модел на управление, зародил се във византийската империя, при който властта на деспота е върховна и за народа, и за църквата. Царят, или върховният суверен претендира да упражнява абсолютна власт и нищо в държавата не става без неговата воля. Икономиката и всяка лична инициатива са подчинени на държавата и обслужват интересите на чиновниците при пълно пренебрежение към интересите на частните лица. Това е източната традиция - в тази част на Европа търговията и индустрията се зараждат не от личната инициатива и независимо от централната власт, а винаги с нейната благословия, под нейния надзор и контрол. Затова средната класа е непознато явление и всъщност властта упорито работи против нея, защото тя може да укрепне, да стане достатъчно силна и да реши да посегне и към властта.
Традицията на цезаропапизма насажда у народа патерналистко и етатическо разбиране за политиката: този, който управлява държавата, всъщност е бащица за нацията, неин спасител и благодетел и всички грешки могат и трябва да му бъдат простени. Той има право да се разпорежда с всички благини и активи на обществото и ако той каже, може да даде имот, апартамент, пост или успешен бизнес на този, който се отличи като най-послушен и заслужил. При това по специални цени и противно на моралните ценности, които са валидни за простосмъртните. В живота и в обществото напредват не най-инициативните и предприемчиви хора, а тези, които са най-верни и приближени на властта. Оттук и насажданото години наред пренебрежение към частната собственост и личната инициатива. Това е главната причина държави като България да изостават от страните в западната част на континента: у нас така и не се получава диференциацията и индивидуализацията, характерни за западноевропейското общество. Когато има проблем, той се решава не с инструментите на демокрацията като референдум или общонародна дискусия, а с помощта на "революция отгоре" - укази, нови закони, разпоредби, подзаконови актове и всякакви законообразни актове. И затова оставаме толкова години все в преходно състояние и постоянно сме пред началото на модернизацията. Докато тази модернизация не бъде поискана и наложена отново под натиска на масите и на улицата.назад съдържание напред

съдържание


Най-одумваните БГ двойки
Те нямат лустросания имидж на западните си еквиваленти, но не престават да ни вълнуват Тази ...


Дзен, или изкуството да се поддържа парламент
След скандалите с Чорни и Саддам депутатите си забраниха анонимните дарения. И вече са наясно, че са необходими ...


Валентин Церовски: Оставката е част от политическата игра
Едно интервю на Марина Цветкова с министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски за ...


Темане
...


България в рамка
...


Температура
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.