АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Юруш на районите
Калин Орлинов

378 кандидати щурмуват малките софийски кметства. Зад привидния блясък на битката се крият имената на строителни предприемачи, общински номенклатурчици и софийски политици, сменили по няколко партии

 

       

 Светската журналистка Патриция Кирилова пое предизвикателството да представлява ДПС в битката за кметството в столичния район "Лозенец"

 Сегашният кмет на "Витоша" и кандидат на СДС и ДСБ Любен Петров ще се бори с 16 конкуренти. В елитния район свои претенденти са регистрирали екзотични формации като партия "Средна европейска класа", Християн-социален съюз и Коалиция "Социален протест"

 

След зашеметяващия успех на предаването на Волен Сидеров, прераснало в едноименна партия, още една телевизионна продукция ще изпробва влиянието си върху политическия живот. Този път обаче насочеността не е патриотична, а светска, предпочитаният цвят не е метално сивият, а розовият, и предаването не се казва "Атака", а "Часът на блондинките".

Вместо да гради структури и да търси кандидати под дърво и камък в софийските квартали, ДПС се обърна към една популярна светска компания. И получи комплексна оферта за попълването на няколко места в софийските листи на партията. Водещата на "Часът на блондинките" Патриция Кирилова бе издигната за кмет на елитния район "Лозенец", а продуцентът на предаването и собственик на кабеларката BG ТВ Димитър Бедников ще кандидатства в съседния район "Триадица". Неговият брат - популярният екстрасенс Георги Бедников, е кандидатиран малко пµ на юг - в "Красно село". В листата на ДПС за общински съветници се намери място и за популярния от екрана културист Димитър Ходжев, по-известен с артистичния си псевдоним Митьо Крика. С голямото либерално политическо семейство го свързва съпругата му - продуцентката Нина Никол (Николова).

Заедно с Патриция Нина е сред учредителките на фондация "Глобален женски фонд". Двете движат делата и на PR агенцията "Вип Комюникейшън". ВИП дамите нашумяха и покрай учредяването на "Движение на неомъжените жени", което си проправи път в светските хроники с благотворителни прояви. След като Николова сдаде фронта и се омъжи за Крика, блясъкът на движението на неомъжените жени помръкна. Светските лъвици обаче бързо компенсираха дефицита на общественополезна дейност, като се отдадоха на каузата на друго движение - този път за права и свободи.

 

С привличането на братя Бедникови, Патриция Кирилова и Митьо Крика ДПС напълно компенсира загубата на Иван Тенев. Светският хроникьор, по-известен с псевдонима Агент Тенев, беше кандидат за депутат от партията на Ахмед Доган в 23-и Софийски избирателен район за парламентарните избори през 2005 г. Сега обаче предпочете офертата на партия "Средна европейска класа", с чиято бюлетина ще кандидатства за кмет на централния район "Средец" (същата партия е заложила на светска личност и в далечното Приморско - там за кмет от СЕК кандидатства "Биг" и "ВИП" брадърът Здравко).

Няма спор, че от прегръдката на ДПС с нощния живот печелят и двете страни. Ако целта на либералната партия е била да демонстрира разкрепостеност, то тя е преизпълнена. Друг е въпросът дали ДПС би си позволило подобни волности пред традиционния си електорат в други райони на страната. Колкото до светските личности - тяхната мисия е имената им винаги да са в оборот. От тази гледна точка изборните резултати са последната им грижа. Така в най-голяма сензация на Местни избори 2007 засега се превръща отсъствието от листите на Евгени Минчев. За разлика от колегите си в паркетния бранш бившият ватман е много по-навътре в общинските проблеми - все пак има поглед поне върху дейността на градския транспорт.

Светската суматоха на изборите в София допълват бившата манекенка и

ексдепутатка Юлияна Дончева, издигната за кмет на Столична община от Съюз БГ ("Гергьовден"-"Новото време"-Земеделски народен съюз), бившият собственик на чалготеката БИАД Слави Бинев от "Атака", а също и независимите кандидати за районни кметове в "Панчарево" - бившите футболисти Георги Славчев и Емил Кременлиев (подкрепен от Съюз БГ).

 

Зад привидния блясък на битката за София обаче не е трудно да се забележи, че почти няма район, в който за кмет да не се е кандидатирал поне един строителен предприемач. Кандидатските списъци са пълни и с политици и общински администратори, за които е важно да са в играта без значение от цвета на екипа. Ексдепутатите от НДСВ Алеко Кюркчиев и Недялко Калъчев са издигнати от Съюз БГ за районни кметове на "Изгрев" и "Красно село". След като премина и през парламента, и през общинския съвет, Любен Дилов-син пък се кандидатира за управник на "Младост". Друг ексдепутат в 39-ото НС и строителен бизнесмен - Станимир Чакъров, ще кандидатства за кмет на "Лозенец". Той обаче е останал верен на партията си НДСВ.

В "Сердика" жълтите залагат на бившата районна кметица Латинче Христова, която управляваше територията около Централна гара и по времето на СДС и на Стефан Софиянски. Бившата синя кметица на "Възраждане" Екатерина Кехайова също кандидатства отново в района си, но този път с бюлетината на Съюз "Радикали". Мария Харбова, която беше два мандата общински съветник от СДС до 2003 г., сега е издигната от Съюз БГ в "Триадица". А съветникът в последния мандат Стефан Асенов от ССД е издигнат за кмет на "Илинден" в екзотична коалиция на "свободните демократи" с "Атака".

С трансферите си нашумяха и досегашните районни управници на "Нови Искър", "Овча купел", "Искър" и "Кремиковци", които минаха под крилото на ГЕРБ. В изборната суматоха партията на Бойко Борисов подмени и кандидата си в "Люлин". Вместо представения пред медиите Георги Тарлеков ГЕРБ регистрира в последния момент Венета Серафимова. Смяната предизвика брожения в местната партийна структура. Бивши членове на ГЕРБ в "Люлин" се оплакват, че номинацията е станала по неясни критерии, а злите езици добавят, че заслугата е на главния архитект Петър Диков, който просто е кандидатирал секретарката си (официалната длъжност на Серафимова е старши експерт в дирекция "Архитектура и градоустройство").

 

Впрочем в "Люлин" е регистриран рекорден кандидатски наплив. Жителите на най-голямата панелна спалня в София ще избират измежду 22-ма мераклии за кметския пост (само в "Младост" са с един повече). Пак "Люлин" и "Младост" водеха класацията и през 1995 г., когато за последно районните кметове се избираха пряко от гласоподавателите. Тогава обаче кандидатите в двата района бяха само 10.

Преди 12 години кметствата в 24-те столични района си оспорваха общо 150 претенденти. Сега на опашката са се наредили 378 души. След "Младост" и "Люлин" най-голям избор ще имат в "Триадица" - 20 кандидати, в "Красна поляна", "Красно село", в "Надежда" и в "Овча купел" - 19, във "Възраждане" - 18, и т.н. В дъното на класацията са "Панчарево" и "Оборище" - с по 11 кандидати, и "Кремиковци" - едва с 8.

Като типичен район може да се приеме "Витоша", където са регистрирани 17 кандидат-кметове. Сегашният кмет Любен Петров, издигнат от СДС и ДСБ, ще се конкурира със строителния предприемач Боян Бояджиев от ГЕРБ и с младия финансист Орлин Ваташки от БСП. Запознати с кварталния политически живот твърдят, че и бившият кмет на "Витоша" Йордан Йорданов (известен с колоритния прякор Данчо Облия) участва в надпреварата, но индиректно. Той беше отстранен посред мандата си с решение на СОС заради "уронване престижа на администрацията и създаване на негативно обществено мнение за нейните действия". Сега Йорданов подпомогнал регистрацията и кампаниите на други двама кандидати с идеята те да отклонят по някой и друг глас от фаворитите, след което да се пазарят за подкрепа на балотажа. Така, макар и в кандидатския списък на район "Витоша" да няма герои от светските хроники, то партийната екзотика е в изобилие. Свои кметски кандидатури са регистрирали формации като Българска национално-радикална партия, Българска работническа социалистическа партия (БРСП), Партия "Зелена България", Християн-социален съюз, Коалиция "Социален протест", партия "Средна европейска класа" и др.

 

Всъщност досегашната кампания показва, че броят на кандидатите е обратнопропорционален на информираността на гражданите за техните намерения. А изборността на районните кметове е разпалила амбициите и на партии със символична тежест в политическия живот. Така например "Камара на експертите" е регистрирала кандидати за кметове в 13 софийски района (един от тях е известната преводачка Мариана Хил в "Слатина"). Толкова кандидати са издигнати и от Българската национал-радикална партия. Коалиция "Социален протест" начело с журналиста Велизар Енчев ще участва в надпреварата за 11 районни кметства, а Националната земеделска партия "Никола Петков" - в 10. Българска национално-патриотична партия има 7 кандидати, колкото и Християн-социален съюз. Четирима претенденти ще представляват Движение "Народен юмрук за защита на пенсионерите, безработните и социално слабите граждани" (в "Красно село", "Младост", "Надежда" и "Сердика"), а трима са от партия ЛИДЕР (в "Изгрев", "Красно село" и "Младост"). Само в 3 от 24-те района не е успял да издигне свои кандидати лидерът на Съюз "Радикали" Евгений Бакърджиев. Неговата партия се явява навсякъде в коалиция с Обединението на българските националисти "Целокупна България" на неуспелия кандидат-президент Григор Велев.

Въпреки нищожния шанс на кандидати, които не са издигнати от фаворитите ГЕРБ, БСП и Десен алианс (СДС-ДСБ), участието на дадена партия в надпреварата никога не е излишно. Тънките сметки гласят, че кандидатът за районен кмет може да "дръпне" по някой и друг глас и за партийната листа за общински съветници. А голямата игра е именно в СОС. Там светската суматоха прераства в истински междупартиен разгул и тематично сдружаване по интереси. В това отношение сегашният общински съвет зададе модела. А новият СОС се очертава като още по-пъстър.назад съдържание напред

съдържание


Опитомяването на “Атака”
Събранията на "националистите" вече приличат на сбирки на консерватори. От тях се носи аромат на маркови ...


Юруш на районите
378 кандидати щурмуват малките софийски кметства. Зад привидния блясък на битката се крият имената на строителни ...


Игра за милиони
Голфът намери почва у нас, инвестициите в игрища и комплекси до 2010 година ще се утроят ...


Турски гамбит
Новата версия на популярния шахматен ход е способна да скара Анкара и Вашингтон заради Кюрдистан, Ирак и арменския ...


Касим Дал: Няма да има изборен туризъм
Интервю на Калин Първанов със заместник-председателя на Движението за права и свободи за малките стъпки и за големите ...


Режисьорът Крикор Азарян
"Като човек, който работи в театъра, имам ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.