АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Медицина

Перфектните зъби - по-красиви,
Миглена Иванова

С хайтек инструментариум дентистите могат да запазят зъбите ни, вместо да ги сменят с изкуствени

 

                                   Използването на стоматологично
лечение е функция от състоянието
на обществото, казва д-р Венков

 

Доктор Ради Венков признава, че е професионално обременен. Колкото и да се старае, не може да се абстрахира и да изгледа филм или концерт по телевизията. Погледът му постоянно е вторачен в устата на звездите. Той е зъболекар хирург с над 20 години стаж и знае добре, че ченето на Селин Дион е леко несиметрично, а протезите на политиците са пълен провал.

Който иска да успее, трябва да има не само стил, но и чаровна усмивка, казва д-р Венков. От практиката си знае, че хората, които отдават значение на кариерата и щастието в живота, са готови да похарчат доста пари за красотата и здравината на зъбите си. Според него това е може би една от най-разумните лични инвестиции, която носи и добри дивиденти.

 

Перфекционизмът има и своите сенчести страни. Често в стремежа си към абсолютна красота хората жертват здрави зъби. Обикновено се поправя фасадата и тогава, за да се сложат порцеланови коронки, предните зъби жестоко се изпилват. Затова лекарите ортопеди често са противници на прословутата холивудска захапка. Тази порочна практика може да бъде заменена със станалите вече модерни т. нар. нежни техники, при които истинският зъб напълно се запазва.

Съвременните дигитални технологии позволяват рентгеновата снимка да бъде използвана от компютърни специалисти за съставяне на план за операция и поставяне на зъбни имплантанти. Биотехнолозите също се трудят над задачата да ни осигурят едно безболезнено бъдеще. Открити са гените, които стимулират растежа на зъбите, и протеини, които запълват кариеси.

 

Възпалението на венците се оказва нещо изключително опасно. Бактериите, които предизвикват пародонтоза, увреждат сърцето, дихателната функция и дори могат да предизвикат преждевременно раждане. Затова зъболекарите все по-често се занимават с просвещаването на пациентите и обяснения как да поддържат перфектна хигиена на устната кухина.

 

Разкрасяване вместо ремонт

Интензивната профилактика сред децата дава блестящи резултати - те все по-рядко заболяват от кариес, но пък носят очила. На мода са белите пломби, предпочитани са изкуствените материали или керамиката. Специалистите, които разработват новите материали в стоматологията, дори мислят за забавленията на своите потенциални клиенти: да им блестели зъбите в полутъмните дискотеки.

Тази област от човешкото познание се развива много бързо, но не всички зъболекари владеят новостите и притежават техника, с която да ги прилагат. Добрите изкуствени пломбиращи материали трябва да се нанасят пласт след пласт, за да се полимелизират добре. А това изисква време. Ако технологията не бъде спазена, около границата на обтурацията и зъбните структури се образува ръб, който е идеална почва за настаняване на микроби. Само след 4-5 години кариесът пак ще прояде зъба, пълнежът трябва да се подменя, а бормашината се налага да работи много по-сериозно.

 

Изпилването на здрави зъби скоро ще остане в миналото, надяват се зъболекарите, които се занимават с естетическа корекция. Пиленето и обличането на зъба с коронка излиза скъпо - между 100 и 150 лв. Използването на стоматологично лечение е функция от състоянието на обществото и за да се прилагат съвременни качествени и естетични материали, струва доста скъпо. Затова здравната каса отпуска средства само за компромисно лечение. Има специални материали, но те струват пари.

 

Зъболекарите задължително трябва да тестват пациентите си за алергия - особено при използването на нови изкуствени материали. Често се оказва, че болният има непоносимост към някои от тях. За съжаление все още няма сигурни предварителни методи за откриване склонността към алергии, както това може да се установи при лекарствата.

Модерни терапии подмамват пациентите на зъболекарския стол. Но не всички са безобидни. Лекарите предупреждават, че при избелването на потъмнелите умъртвени зъби се наранява емайлът. Химикалите предизвикват болки и увреждания в шийките.

 

При дебюта си на пазара Carisolv бе рекламиран като чудотворен цяр. Червените капки от Швеция обещаваха лекуване на кариес без намесата на ужасната бормашинка. Няколко капки върху болния зъб, половин минута действие и зъболекарят изгребва увредената тъкан. Сега обаче зъболекарите предупреждават, че няма гаранция за пълно отстраняване на заболелия пласт. След употребата на Carisolv пак трябва да се изпилят краищата на зъба, за да се напасне точно пломбата, така че бормашината пак влиза в действие.

 

Този факт предизвика огромно разочарование сред потенциалните пациенти. Научно е установено, че 75 процента от хората не понасят кошмарния звук на бормашината и се отправят със свито сърце към зъболекарския кабинет. До 14 процента от пациентите изпитват панически страх от посещението при стоматолог дори само за преглед. Те предпочитат зъбите им да се скапят, но да не отворят уста под изпитателния поглед на тежко въоръжения зъболекар.

 

При пациенти, които се страхуват прекалено много или са свръхчувствителни, помага само упойка.

В последните години много хора доброволно и без належаща нужда седнаха на зъболекарския стол. Това бе периодът на масовата смяна на старата амалгама с бели пломби. Амалгамата бе обявена за вредна, но както се оказа по-късно без основание. В организма от амалгамата се отделя толкова нищожно количество вредни газове, че дори не може да се говори за опасност, обясняват дентолозите. Една консерва с риба тон съдържа много повече живак. Все още има много зъболекари, които са истински застъпници на старата изпитана и не особено красива амалгама, защото тя не е изгубила значение на социална пломба.

 

Но за да не стигнем до кабинета на стоматолога, е достатъчно да си мием зъбите, предупреждават хигиенистите. Може да звучи невероятно, но едва всеки четвърти българин си търкал усърдно зъбките всеки ден, сочи статистиката.

Профилактиката спасява от болка и лош дъх. Няма почти никакво значение с каква паста си мием зъбите, защото всички съдържат флуор. А той предпазва емайла от киселините, които се образуват в устата и го разяждат.

 

Възпалението на венците (пародонтоза) е много често срещано заболяване, на което хората не обръщат внимание. Пародонтозата се настанява бавно и незабелязано в устата ви - в началото дори без болка. Тя е много опасна и последиците може да са дори фатални: Parodontitis се отразява зле върху целия организъм. Най-застрашена е сърдечно-съдовата система.

 

Пациенти с пародонтоза се разболяват от сърце два пъти по-често и получават инфаркт три пъти по-често от хора със здрави венци.

Според Уолтър Льош от университета "Мичиган" бактериите, предизвикващи пародонтоза, попадат в кръвообращението и могат да причинят възпаление на кръвоносните съдове. От друга страна, за да се пребори с възпалението в устата, имунната система повишава многократно производството на цитокини, а това може да доведе до съсиреци, тромби, запушване на съд и до инфаркт.

 

Всичко, което разклаща имунната ви система, улеснява настъплението на пародонтозата. Особено вредни са цигарите, когато са над 15 дневно, стресът и алкохолът.

Изследвания в университета в Бъфало са показали, че пародонтозата се влияе силно и от храната. Ако в нея липсва селен, опасността от заболяване на венците се увеличава 13 пъти.

Колкото и да са приятни целувките и дори полезни за здравето според редица изследвания, трябва да знаете, че при тях бактериите на пародонтозата и кариеса прескачат от уста в уста. Според Йепсен в едно семейство до 30 процента от кариесите са причинени от такъв емоционален обмен.

 

Изследвания на близнаци и роднини показват още, че здравето на зъбите и венците до голяма степен е наследствено. Който е застрашен от пародонтоза, има засега само един шанс - редовно миене на зъбите, плакнене със специалните води, които се продават във всяка аптека, и редовно посещение при зъболекаря за контролен преглед, за да се установи заболяването навреме.

 

Надеждата за по-добра профилактика идва от лабораториите.

Американската фирма Periodontix изпробва върху 294 пациенти вода за уста, която убива бактериите, предизвикващи пародонтоза. Субстанцията, която е извлечена от белтъци в слюнката, ще бъде доразработена и готова за пазара през 2004 г., казва шефът на фирмата Робърт Линке. Според него в бъдеще белтъците за хигиенния разтвор ще бъдат добивани от генномодифицирани крави.

 

Джулиън Ма, дентист и имунолог в клиниката "Гай" към "Кингс колидж" в Лондон, работи над ваксина срещу кариес. На покрива на 31-етажната клиника той развъжда генно изменен тютюн. В листата на растението се произвеждат антитела срещу кариес. Статия за първите си успехи д-р Ма публикува в сп. Nature Medicine. При пациенти, чията устна кухина предварително е била почистена от всякакви бактерии с антибиотик, ваксината на Ма успявала да предпази зъбите от нови кариеси в продължение на половин година. "До пет, най-много до 10 години, ваксината ще е готова и достъпна за всеки под формата на паста за зъби, дъвка или вода за уста", прогнозира докторът.

 

В университета на Кил пък се занимават усилено с естествено възстановяване на повредени зъби, тоест стимулиране на нов растеж. Сьорен Йепсен и Ханс Карл Алберс пробват метода си върху прасета. Дупки в зъбите им от два милиметра в диаметър са се затворили чрез стимулиране растежа на зъбна кост посредством морфогенетични протеини, произведени в лабораторията.

Екипът се надява още тази година да получи разрешение за първи опити с пациенти от вида хомо сапиенс.

 

Пол Шарп от клиниката "Гай" в Лондон прави подобни експерименти с мишки. „Познаваме дузина гени, които участват в образуването на зъбите." Шарп е създал ембрион на мишка, при който вместо резец е поникнал кътник. Така той доказва, че с помощта на генното инженерство ще може да се стимулира растежът на точно определени зъбни форми. Дали обаче ще може да накара някой паднал зъб в устата на възрастен човек да поникне отново, още стои под въпрос. "Дори не се занимавам с това как да напълня устата на старците със зъби. Целта е да разберем как може да се управлява развитието на зъбите."

Един от механизмите вече е разкрит: основите на зъбите се полагат през шестия месец от бременността. Сега ще последват съвети към бъдещите майки как да се погрижат за бляскавите зъбки на неродените си деца.

 

 

Модерната техника в зъболекарската практика

Лазери, компютърни томографи и дигитални рентгенови

апарати навлизат в клиниките по стоматология

 

 

Апаратът CEREC доизпилва готови керамични коронки. Зъболекарят предварително е фотографирал с миниатюрна камера подготвения за обличане зъб и почистената дупка. Той може да постави коронката веднага. Противници на този метод твърдят, че коронките, изготвени от зъботехници в работилниците, са по-красиви. Според тях новите бързи коронки се правят от материали, които не са удобни при дефектна челюст.

 

Дигитален компютърен томограф

В целия свят има към 50 такива апарата. Изображението е триизмерно и позволява точно планиране при сложни интервенции с имплантиране. Облъчването е минимално.

 

Превъзходна фасада

Новите технологии оптимизират оперативните намеси.

 

Лазер

Лазерите от всякакъв тип - диодни, Neodym-YAG или CO2 - се превръщат в предпочитан помощник на зъболекарите. С тях лесно се обезчувствяват болезнени зъбни шийки и се стерилизират каналите на корените. При почистване на зъбен камък с лазер безболезнено се дезинфекцира венецът. С лазер операциите са безкръвни.

 

Електроакупунктура

Малко стоматолози тестват пациентите си за алергии към материалите, с които ще ги лекуват. При електроакупунктура вместо с игла лекарят тества поносимостта на пациента си, като докосва с електрописалка чувствителните точки на ръката по протежение на меридианата. Скептиците твърдят, че този контрол е абра-кадабра.

 

Дигитален рентген

Край на рентгеновите снимки в тъмни стаички и чакането да се проявят, за да стане ясно има ли нов проблем под старата пломба. Дигиталният рентген се доближава до бузата на пациента на стола и препредава веднага данните на монитора.

 

 

 

Хигиената е най-сигурната защита на зъбите

Всеки трети възрастен човек има пародонтоза или начало на пародонтози, без да знае това. Из устата на 99 процента от хората над 35 години бактерията на кариеса шества безнаказано и разяжда зъбите. Нe само всеки четвърти си мие зъбите редовно, всеки втори ги мие неправилно - това е тъжното заключение на стоматолозите.

Добрата профилактика изисква:

1. Зъбите да се мият усърдно около 3 минути поне два пъти дневно след някое от главните яденета. Хората обикновено мият зъбите си най-дълго 90 секунди на ден, сочат изследвания.

2. Всяка вечер междузъбните разстояния трябва да се почистват с конци. Как точно се прави това, трябва да ви покаже зъболекар. Ако сте неумели в почистването със специалните копринени конци или пък нередовен, по-добре да зарежете тази процедура, защото има опасност да си разкървавите венците.

3. Винаги използвайте паста с флуор.

4. В аптеките може да се намери специален флуориден гел, който трябва да се втрива веднъж седмично Това е подходяща профилактика и за деца над шест години.

5. Четката трябва да се сменя всеки месец.

6. Поне веднъж годишно трябва да се почиства зъбният камък.

7. Добра алтернатива са електрическите четки и душове.

 

 

 

 

 

 

 

Имплантанти заместват перфектно липсващия зъб, но стоматологът трябва да е много опитен

 

Къде ли не можете да се разделите с някой зъб - на ски, вследствие пародонтоза или дълбок кариес, стигнал до гранулом. На празното място може да се появи много успешен заместител - имплант. Корените на ерзаца са от титан.

Металният корен се завинтва в челюстта и служи като опорен стълб при изграждането на изкуствения зъб. При имплантирането на нов зъб най-важното е стоматологът да е опитен хирург. "Това е сложна интервенция и може да има неблагоприятни последствия и увреждания", предупреждават лекарите. Материалът за импланта е суперизчистен титан, поносимостта на организма към него трябва да е над 55 %.

Препоръчително е всеки лекар, който се занимава с имплантиране на изкуствени зъби, да притежава сертификат. И след това от Съюза на стоматолозите да продължават да упражняват стриктен редовен контрол. Самите ортопеди считат, че имплантирането невинаги е най-добрият път за заместване на липсващ зъб.

 

 

Не е панацея, нужни са условия:
- височина и дебелина на костта;
- структура и плътност на костта;
- отстояние на синусните кухини за горна челюст;
- придружаващи общи заболявания;
- много важно е да има мотивация за перфектна хигиена

 назад съдържание напред

съдържание


Президентът на царството
Георги Първанов и Ахмед Доган образуваха алтернативен център във властта. За да балансира, Симеон Сакскобургготски ...


Да си кажеш всичко
Студенти от Американския университет в Благоевград обсъждат нещата от живота ...


Коледен подарък с филтър
Очаква се 15 милиона лева да заобиколят държавния бюджет ...


Главният секретар на МВР Бойко Борисов: Учим полиция, следствие, прокуратура и съд да си говорят
Разбра се, че мен не могат да ме купят, сега се опитват да ме омаскарят Г-н Борисов, моля да ......


Голямото напускане
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.