АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Репортаж

Асеновград - където горчивото е толкова сладко
Веселина Божилова

40 магазина приветливо чакат клиенти на прословутата "улица на булките". В града има над 60 фирми за младоженски облекла и аксесоари, а купувачите прииждат от цялата страна. Бумът в сватбарската индустрия започнал преди 23 години

 

                                   Тук всяка булка избира измежду десетки модели. По предпочитанията й продавачките веднага разбират от кой край на България е тя

 

Топъл съботен ноемврийски ден. Докато повечето асеновградчани слагат зелето или просто се припичат на рехавото слънце по кафенетата, на "улицата на булките" се появява Гергана. Тя е 27-годишна фармацевтка от Сопот, но в случая по-важното е, че след две седмици тя ще застане пред олтара и съответно пред длъжностното лице в Дома на младоженците и трябва да изглежда подобаващо. В случая Гергана е идеалната "стръв" за собствениците и работниците от 60-те регистрирани фирми за булчински рокли и аксесоари в малкия град до Родопите. Именно заради такива като нея тук работят и 4 склада за платове и още 4-5 семейни фирми за обувки и чанти. Заради Гергана в Асеновград всяко трето семейство вечер ниже мъниста и колосва цветчета. И пак точно за нея 40-те магазина и магазинчета стоят приветливо отворени целия ден, а шивачките зад завесата са в бойна готовност да пристягат или отпускат шевове.

 

Няма нужда от по-конкретно описание на адреса. Достатъчно е да попитате когото и да било в Асеновград за "улицата на булките". Кратка разходка по тротоарите сочи, че пазарното разнообразие там върви в следния алгоритъм: "Булчински рокли. Булчински рокли. Железария. Булчински рокли. Булчински рокли. Булчински рокли. Хранителни стоки" и т. н. по двата тротоара. Когато по улицата мине мома, от всеки втори прозорец я стрелкат с подозрителен поглед. Ами ако вземе да се зажени?! Твърдят, че по-капризни булки от асеновградските нямало на света.

 

Стагнацията безжалостно се опитва да подложи крак на обичайния кандидат-булкопоток в Асеновград. В популярната къща на академик Сендов, посещавана по-рано от 15 до 20 сватбарски делегации в събота, днес не влиза почти никой. Роклите тук са на първия етаж, а академикът - на втория. Поради липсата на витрини в градината има изложен булчински модел в стъклена будка. Демонстрацията на Кралската рокля прави дъщерята на Росица, майсторката. Тя, за разлика от много други дъщери в Асеновград, е решила да се насочи към медицината.

 

По принцип сватбарският бизнес с булките тук е семеен и една трета от асеновградчани се прехранва с него. Кой добре, кой по-зле. Въпрос на трудолюбие, талант и, разбира се, понякога и на късмет. Типична е картината в магазина на Жана Джинева. Работят три жени - майката Петрана, бивша шивачка в РП"Асеновец" (откъдето е тръгнала цялата работа), и двете дъщери Жана и Емилия. Продават роклите в родния си град, но зареждат и още 7 магазина в страната. В София техни одежди се продават точно срещу Съдебната палата. Емилия е дизайнер по образование и призвание. За един ден тези три жени могат да ушият рокля за чудо и приказ. Работят, както и останалите, с материи, чиито имена са достойни за всеки любовен роман. Батиста, органза, сатен, креп-сатен, копринен жоржет, кристален тюл, английски тюл, брюкселска дантела.

 

Брюкселската дантела се внася от Турция. Изобщо материите идват най-вече от южната ни съседка, или по изключение от Дубай. По една рокля със средна сложност има да се правят поне 30-ина операции. При Джиневи не лепят, а шият на ръка. Познават една булка откъде идва още щом видят по коя от роклите се заглежда. По-натрупаните модели отиват за Хасково, Харманли, Видин, по-семплите - за Пловдив и София. В Смолян умирали за буфан-ръкави, другаде не ги търсели. Фактът, че повечето булки са бременни, едва ли е изненада за някого в бранша. Тук могат да облекат снага, наедряла в 6-7-и месец, без да мигне окото на най-придирчивата клюкарка. И ако си мислите, че можете да си купите асеновградска рокля от друг град и ще спестите пътуването - ето една тайна. Най-хубавите рокли не ги дават по чуждите магазини, защото ги е страх дали ще ги опазят. За цената няма какво да се говори - тук просто е най-евтино.

 

Раждането на една индустрия. През 1978 година директорът на РП "Асеновец" Шаров, вече покойник, отворил към кооперацията цех за булчински рокли. Малко по-късно примера последвала и другата кооперация "Косьо Тафров". Те работили докъм 1990-1992-ра, когато се огънали под ударите на промените. Първи усетили накъде вървят нещата Владимир Воденичаров и Сийка Николова. Техните две фирми "Манийка" и "Сияна" днес са най-големите и най-проспериращите. Всички останали конкуренти са дело на... останалите работници от двете кооперации. "Манийка" продава и в Интернет, а "Сияна" дори облича датски и английски булки. Впрочем във въпросния "стагниран" съботен ноемврийски ден "Сияна " продаде 7 рокли - три от момичетата са от София, другите - от Пирдоп, Костенец и Пловдив.

 

В "Сияна" още си спомнят за един юнак от Хасковско, който купил на булката си рокля, а след два месеца пак купил на булката си рокля. Смигнал им втория път да си мълчат. Не че на булката й трябвала втора рокля. Просто жената била вече друга...

Джиневите пък няма да забравят най-малката си булка. Ушили й роклята в петък, в събота си взела паспорта, защото навършвала 16 години, по обед се омъжила, а до вечерта родила. И това ако не е експедитивност...

 

В Търговския комплекс на Асеновград е истинско булчинско царство. Тук мирно съжителстват моделите на цели 5 фирми накуп. Присъстваме на избор на рокля от булка, майка и свекърва. Протича тихо и кротко. Неписаните правила не винаги са в полза на младоженката. Не е рядкост момичето да си тръгне с рокля, но разплакано, а зад него надуто и смръщено, но все пак с хитра усмивчица, да пристъпва свекървата. Изобщо тук много не си падат по свекървите - само могат да объркат работите, а и са циции. И без това по традиция роклята я плащат родителите на момичето.

 

Бумът на 50-годишните "сладурани" Напоследък са зачестили попрехвърлилите булки, които обаче се обличат в бяло "от А до Я". Продавачките в Търговския комплекс помнят скоро една такава 50-годишна "сладурана" от София, която ги разсмяла всичките. Предстоял й брак в чужбина и "искала да им покаже на тях".

Като поразпиташ на още няколко места, оформя се нещо като тенденция. И за възрастта, и за чужбината. Едва ли може да се докаже, но нищо чудно да се окаже, че обявите за запознанства с чужденци вършат работа...

 

Друг любопитен сюжет е за стария мъж и младата булка. Една такава двойка отишла при Мария Праматарова, която е сред най-добрите стари шивачки. Тя от пръв поглед решила, че бащата води щерка си и все подпитвала : "А къде е зетят? Що не дойде зетят?". Накрая мъжът не издържал: "Е, аз съм зетят!". Тя бързо се окопитила : "Аз не за друго, ами да ти кажа, леля, откъде да си купиш костюм - ей отсреща!".

Вече не им е много до смях

За продавачките веселите истории са приятен повод да се разсееш, но напоследък са все по-угрижени. Сватбарите са започнали да правят сметки на всяко цветенце за украса, на всяка покана. Те знаят, че пазарлъкът има място в бизнеса, и са преглътнали това. Обидна е обаче цената, на която роклите, правени тук, се продават (или по-точно стават непродаваеми) в други градове. И сватбарският бизнес - като всеки друг, се е свил и едва крета. Макар че е обречен на живот, докато има млади да се влюбват и семейства около тях да се радват. Сватбарската Мека, наречена Асеновград, е решена да удържи битката, но да оцелее. Засега, с малки жертви, успява. Без реклама освен в специализираното списание, което излиза 4 пъти годишно. По безжичния телефон като че ли всяка бъдеща булка някак узнава, че там, под Родопите, има рокля за нея. И рано или късно пристига.

 

Гергана си тръгва от Асеновград 5 часа по-късно, след като е пробвала 9 рокли в 6 различни магазина. Деветата беше тъкмо за нея, след като шивачката стесни талията й. "Белият облак" излезе 187 лева. Останаха пари, а и време за едно последно асеновградско кафе.

Постепенно над "улицата на булките" се стъмва. Пред всички витрини, бухнали през деня от тюл и дантели, спускат грижливо завеси. Ей така, за всеки случай. Да не им откраднат моделите. На бизнес, като на бизнес. Горчиво.назад съдържание напред

съдържание


Игрите на щастието
8 години след феномена „Невада" играта „Стани богат" върна тръпката на нашенеца да показва ...


Сбъркани кампании
Имиджмейкъри, социолози и преброители разиграха скандално театро на изборите. „Черният PR" в българския ...


Ще преговаряме ли ударно с ЕС
Кабинетът на г-н Сакскобургготски ще анализира оценките на Евросъюза и темповете, с които ще върви подготовката за ...


От компромиса до големите надежди
Функцията на българския държавен глава и за в бъдеще ще остане да бъде хем риба, хем рак. Особено ако му е все така ......


Омръзна ми да се люлеем на махалото
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.