АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Последния път, когато...

Актрисата Койна Русева

 

 

 

...опитах вкуса на морска сол.

Тези дни приготвих картофена яхния с домати. От няколко години готвя само с морска сол. Много по-вкусно става, пък и, доколкото знам, е по-полезно.

...пътувах на автостоп.

Като ученичка. Беше голяма лудост! Тръгнахме петима - три момичета и две момчета. И понеже нашата спретната агитка ме смяташе за най-оправната, ме остави да пътувам сама. А останалите се разделиха момиче - момче, момиче - момче. Отивахме на концерт по случай 20-годишнината на "Щурците"... Бяхме на бригада в някакво затънтено село, а трябваше да се доберем до Стара Загора.

...натиснах газта до дупка.

Като карах колата на мъжа ми. Тя е доста по-мощна от моята. Много ме радват високите скорости. Явно в мен дреме един джигит! А моята кола, колкото и да я форсирам, все си скимти, само мяука... В ежедневието си обаче карам само на четвърта скорост. Винаги бързам нанякъде.

...съжалих,

че не съм се родила мъж.
О, непрекъснато съжалявам! Аз затова исках да имам само момчета. Този свят е определено мъжки. Наскоро гледах филма "Град на греха" с Мики Рурк и Брус Уилис. Виждайки как малтретират актрисите в него, много се бунтувах. Дни наред след това преглъщах обидата, че жените във филма са само красавици, а господата имат жестоки роли. Тогава наистина съжалих, че не съм се родила мъж. Това да си хем жена, хем актриса, пък и в България... Ужас!

...ме обзе завист.

Когато гледах поредния филм с Никол Кидман. Беше ме направо яд, че тя има възможност да си пипне ролята, да докара акцент. А ние тук го караме на юруш. Тъй като сме изключително ниско платени, толкова бързо скачаме от едно нещо на друго, че не можем да изработим образа в детайли.

...исках да се махна

от България.
Всъщност - не искам! Къде да ходя? Три деца съм родила в тази страна. Но ми се ще тук така да се променят нещата, че да мога да снимам един филм и след това цяла година да се готвя за следващия. Да направя една театрална роля и после да събирам поне два месеца сили за следващата. Колегите, които са на щат, понякога репетират по две роли накуп. А това е невероятно изтощение за актьора.

...изпаднах в паника.

Вчера. Беше ми много лошо. Не можех да дишам. Стори ми се, че умирам. Отидох при личния си лекар и му казах, че оставам в кабинета му, за да съм на сигурно място, и с топ не може да ме изкара оттам! По едно време все пак събрах кураж и излязох на улицата... По пътя пак ми стана лошо. И отново се паникьосах. Започнах да звъня на мъжа си, та и на него му съобщих, че в момента умирам. Друг път не обръщам внимание на себе си. Беше странно... Сигурно остарявам.

...вървях боса.

Преди две седмици, когато бях на село при дядо ми. Шляпах боса по тревата, по каменните плочки... Толкова хубаво беше. Де да можеше да ходим боси и из София! Ходенето без обувки се отразява много добре на тонуса - тръгва ти една тръпка от ходилата, минава през коленете и накрая те удря в мозъка.

...се опитах да спра цигарите.

Преди десетина години. Беше драматично. Толкова се изнервих, че ми стигаше някой да ми каже "Здравей!", за да избухна: "Ти какво искаш, бе?" Покрай бременностите ми също се опитвах, но не се получи нищо. Явно тази работа не е за мен. Имам воля да правя други неща, но не и да откажа цигарите.

...отворих стария албум.

Една колежка издава детски вестник и ми поиска снимки на децата. Отворих албума и забравих да го затворя в следващите два-три часа. Гледах и си спомнях: тук Калина колко е малка, а тук Константин въобще го няма... А за Калоян да не говорим - не е бил дори в план-програмата. Аз имам няколко албума, някои от тях съм скрила в пликове с надпис "Снимки от минал живот". Обичам да подреждам и да надписвам нещата. Снимките от спектаклите, в които съм играла, са в плика "Моя живот". Те стоят в отделно чекмедже. В другия ми живот са децата, мъжът ми, спомените от пътуванията ми нагоре-надолу с приятели.

...целунах трите си деца.

Преди два дни. Нали съм болна, затова не смея да ги доближавам много. Иначе не робувам на бабешките приказки, че дете се целува само докато спи. Децата са ми много любвеобвилни.

...ги наказах.

Е, нали ми е дебел гласът... Само като изрева веднъж, и те застават мирно.

...заковах пирон.

Като ми се счупи просторът вкъщи. Приех го много драматично. Повреди ли се нещо у дома, страдам, докато не го оправя. Отидох до магазина и си купих болтове. За по-сигурно взех пет вида и сама си завинтих простора. А преди това поправих колелото на сина ми. Момчетата от магазина за резервни части си ме познават.

...влязох във фитнес зала.

Докато бяхме в Гърция на море. Понеже там си хапнах малко повече, реших да поспортувам. Влязох във фитнес салона, вдигнах няколко пъти гиричките, направих малко коремни преси. Иначе във фитнес не влизам. Ходя да подскачам с жените на "Спартак". Имам една жестока инструкторка с перфектна фигура и само като я погледна, веднага се амбицирам за мазохистични подвизи.

...се подложих на диета.

Не пазя някаква определена диета. Просто внимавам какво ям. Покрай мъжа ми хапвам само бяло месо, избягвам тестените продукти. Предпочитам салати. Но за мен това не е диета, а начин на живот.

...забравих да се погледна

в огледалото.
Страшно съм заета, но винаги гледам да се зърна някъде. Да проверя да не би да изляза навън по пантофи. Случвало ми се е веднъж-дваж.

...свирих на пиано.

В крехката си ученическа възраст. Опитах се да взема два урока по пиано и приключих взаимоотношенията си с този инструмент. Не знам защо. Толкова съм музикална, явно съм била много вироглава. Мога обаче да свиря с уста. Децата са много впечатлени от тези мои умения. А на пианото у дома свири големият ми син, също дъщерята, дори и бебето Калоян дрънка с два пръста. Той всъщност е вече двегодишен млад мъж с оформен характер, но по навик го наричам бебе.

...паднах.

Ох, такова салто направих насред "Витошка"! Вървя си аз и зяпам по витрините. Не обичам да пазарувам, само гледам. Мъжът ми върви на крачка пред мен. Препънах се и паднах зловещо на кръста си. Изтърсвала съм се много лошо и на сцената. В "Малък градски театър зад канала" преди три години репетирахме с Иван Ласкин. Той пее, а аз танцувам, качена нависоко. Изведнъж единият ми крак се озова в небитието и се строполих от около метър.

... си забравих репликата на сцената.

Играем в "Младежкия театър" с Жоро Кадурин. Двамата сме мъж и жена. Малко преди представлението Кадурин се шегува: "О, Койна, сега ще видиш какво те чака!" Играя аз и през цялото време чакам той да ми направи някакъв номер. И изведнъж си забравих ролята! Но това е "Тартюф", всички реплики са в рими, не можеш да импровизираш. Спирам и го гледам. Ако той не продължи, потъвам. Но Жоро не се сеща, че съм си забравила текста, а си мисли, че му правя маймунджулуци... Тази пауза продължи няколко секунди, но на мен ми се сториха часове.

...умрях от смях.

Бяхме заедно с Албена Колева и мъжа й на вечеря. Как се завъртя темата и се върнахме на кандидатстудентските изпити, не знам. Албена, нали си е сладкодумна - започна да разказва как нейна колежка изпяла парче джаз, а след това й дали задача да изпълни народна песен. Тя обаче разбрала, че трябва да изпее джаза като народна песен. Напънала се и запяла! На другия ден имах мускулна треска на корема от смях.  назад съдържание напред

съдържание


9.IX: Завръщане в бъдещето
61 години по-късно Симеон Сакскобургготски подкрепя управлението на сина на най-младия ...


Изкуството да имитираш преговори
Десните партии в София разиграха опит за обединение с ясното съзнание, че "усилията" ...


Тера инкогнита
Земетърсаческата треска постепенно достигна и до нивите. Цените на кв. метър парцел варират от 10 стотинки до ...


Темане
...


Лаурел и Харди
...


Температура
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.