АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Църковна евроинтеграция
Биляна Кънчева

Българската патриаршия има единствения православен епископ в Рим след схизмата през 1054 година

 

 

Негово преосвещенство епископ Тихон е архиерей-предстоятел на дарения ни
от папата храм-сърце в Рим“Честита Пасха и Христос Воскресе“ - образите на Негово светейшество патриарх Максим и на царя светеха от няколко електронни билборда в центъра на София около Великден.
Техните портрети могат да се видят и в офиса на екипа на преосвещения Тивериополски епископ Тихон. Той се намира в модерна бизнес сграда в София и е известен още като “евроинтеграционното представителство“ на Западно- и Средноевропейската света митрополия към Българската патриаршия.
“Отиваме в Европа. Искаме да живеем по-добре. Това не се измерва с удобството на най-близкия супермаркет. Мъчим се да създадем култура на съгласие, да живеем в разбирателство и с духовни ценности.“ Така най-кратко формулира ролята на църквата д-р Христо Минков, секретар на митрополията. Той,  отец Дионисий, епархийски йеродякон на Доростолския митрополит, иподякон Димитър Бобчев и доктор хонорис кауза Иван Кутевски, личен прессекретар на епископ Тихон, са негови духовни чада.
Дядо Тихон е ключова фигура в историята на Западно- и Средноевропейската епархия, която тази година ще отбележи 25 години от създаването си. Затова в кабинета се намира и неговият портрет, както и набедреник, подарен му от Неврокопския митрополит Натанаил. Епископ Тихон го оставил в евроинтеграционното представителство за благословение.
Негово преосвещенство е архиерей-предстоятел на дарения ни от папа Йоан-Павел II храм-сърце в Рим “Свети Викентий и свети Анастасий“. Храмът сам по себе си е забележителен с това, че


в него са съхранени сърцата
на 25 римски папи


Дядо Тихон е единственият православен епископ в столицата на римокатолицизма. Никоя друга православна патриаршия не е имала свой епископ в близост до Ватикана от схизмата през 1054 година. Църквата ни е на пъпа на италианската столица, срещу прочутия “Фонтан ди Треви“. В него тази година на Богоявление епископът потопил светия кръст според традицията.
Негово преосвещенство Тихон е роден със светско име Христо Иванов в Германия. Баща му е българин и семейството му скоро се връща у нас. Христо постъпва в Софийската духовна семинария в Черепиш, където класен наставник му е сегашният Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Става иподякон в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“, но след една вечерна служба през 70-те години за малко да бъде арестуван от ДС и заминава за село Дебелцово. После отива в Германия, завършва медицинско училище и работи като фелдшер. При това в инфекциозно отделение, в което се лекуват наркомани, хронични алкохолици и болни от СПИН. От 1980 г. е секретар на тогавашния Главиницки епископ, сега Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон.

 

Архонт Джеймс Велков (вляво) и личният прессекретар на епископа Иван Кутевски
в Табайба, на Канарските острови


Митрополит Симеон е също голям авторитет. Митрополията, която ръководи, пък е чудесен пример за евроинтеграция. Както подсказва името “, тя обхваща координатната система на цяла Европа. Български и чужди свещеници служат православни обреди в храмове в Испания, Италия, Германия, Австрия, Норвегия, Белгия, Швеция, Франция, Унгария, Португалия и още много страни. Постоянно нови български общности в чужбина искат да бъдат обявени за църковни общини и да им бъде пратен свещеник. Имаме дори


православен манастир
в германския град Буххаген


за който се грижат трима немски православни монаси, приети за клирици от митрополит Симеон. Неговото седалище е в Берлин, където на 29 май ще бъде осветена православната катедрала “Свети цар Борис Покръстител“ - перлата в митрополитската му митра. Това е преустроен протестантски храм, предоставен ни от германските власти.
Благодарение на двамата владици на двете задгранични епархии на БПЦ дядо Симеон и дядо Йосиф, който обгрижва българите в САЩ, Канада и Австралия, разколът не е преминал зад граница. Техни високопреосвещенства са нещо като “мобилни митрополити“. “Те полагат големи усилия и обхождат огромни разстояния“, обяснява д-р Христо Минков.  Самият той също не се задържа на едно място, а на визитната му картичка адресът е берлински. Минков е съученик на епископ Тихон, а в момента му е и приемник като секретар на митрополията.
В края на януари тивериополска делегация е осветила краеъгълните три камъка за нов български храм в град Табайба, Тенерифе, Испания. “Св. вмчк Димитър“ е втората наша църква в Европа, след тази в Будапеща, която ще бъде съградена от основи. Трите камъка са вулканични, естествено оцветени от лавата в бяло, зелено и червено. Патриотът зад това  дело е Димитър Велков,


известен още като
Джеймс Велков и дон Хайме


CV-то на 85-годишния американски българин прилича на канава най-малко за роман. През 40-те години на миналия век той спасява у нас австрийска еврейка и заминава с нея за Бразилия. После отива в САЩ и започва бизнес с цитрусови плодове и музикални инструменти. Връща се в Европа и открива магазини за мъжка мода. През 1958 година откликва на призива на Франко за съживяване на испанската икономика, купува земя на Канарските острови и върху черната скала построява първо град Гуахара, а после и Табайба. Заради активната си дейност на Канарските острови получава испанската титла “Кавалер на кралския орден“. Два пъти е удостоен с ордена “Свети Александър“ от цар Симеон в Мадрид. Втория път е като автор на идеята за написването и като издател на книгата за цар Борис III “Корона от тръни“.
Най-значимото нещо в живота на  Джеймс Велков обаче е въвеждането му в архонтия от Тивериополския епископ Тихон в края на миналата година, който официално го представил и на папата в Светия престол в Рим.  
Най-краткото определение за архонт е “велик пазител на църквата и човека“. Първите архонти са по времето на свети Йоан Златоуст, който като архиепископ на Константинопол въвежда тази служба в църквата “Света София“. По-късно архонтите се превръщат в нещо като императорски протокол и уреждат посрещането на византийския василевс в храма. След това


архонт става

злагородническа титла


за добротворство, която се предава наследствено по мъжка линия.
Вторият въведен в архонтия от Тивериополския епископ е Илко Йоцев. Зам.-министърът на енергетиката попаднал в погледа на тивериополската катедра, като поел издръжката на администрацията на едно от направленията на Балканската академия на науките и културата със средище София. Йоцев е спонсорирал и издаването на книгата “Цветя за България“ на Доростолския митрополит и изповедник на патриарх Максим - Иларион. Като ръководител на църковно-правителствената ни делегация за 24 май в Рим дядо Иларион ще занесе книгата си на новия римски папа Бенедикт XVI.
С такива достъпни и по-популярни действия вероятно църквата освен като институция ще бъде възприета от повече хора и като обществена сила. Защото има разлика между масовия щурм на храмовете у нас по Великден и ентусиазма на хората в страните, където в неделя сутрин наистина се обличат празнично и отиват на църква.назад съдържание напред

съдържание


Битката за Кърджали
Антония Първанова и Стефан Данаилов хвърлят ръкавица на Доган в най-силния му район. За пръв път избирателите на ДПС ...


Махалото на “Новото време”
Първият конгрес на “таралежите“ затвърди впечатлението, че присъстват за последен път в парламента. И ...


Държавният туристически резерв е на пазара
Част от почивните станции вече са преустроени в хотели, други стават само за декор на филми за социализма ...


Стефан Софиянски, кмет на София и лидер на ССД: Състезанието вече не е по ориентиране, а по бързина
Едно интервю на Таня Джоева за предимствата на коалицията БНС, за решителния и колебливия политик, за републиката и ......


Царска лотария
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.