АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Здраве

Стресът предизвиква болките в гърба
Д-р Катя Томова

Страданието засяга 80 процента от населението в развитите страни, най-уязвим е кръстът

 

 

Четирите проблемни зони Схванат врат
Шийните прешлени са най-чувствителната част от гръбначния стълб. От болки в тази област по-често страдат жените. Стресът причинява втвърдяване на мускулите и последиците може да са хронични болки в плешките и врата.

Лоша стойка
Изкривеният гръбначен стълб, предизвикан от неправилно стоене или седене, удря предимно средната част на гърба. Прекалено дълбока извивка при кръста също може да е причина за схващане на мускулите и дълготрайни болки.

Болки в кръста
Неправилно седене и рязко ставане могат да предизвикат схващане или разтежение на мускулите и връзките. Последицата е болка в кръста. Силно простиване може да предизвика сецването, от което всички се страхуват. 80 процента от всички болки в гърба са концентрирани в кръста.

Дископатии
Напрежение или нестабилност в долната част на гръбначния стълб - в областта на пояса - е много опасно и може да доведе до инциденти с интервебралните кости и до дископатии. Понеже увреждане на нервите в тази област може да причини заболяване на червата и пикочния мехур,  при силни болки трябва веднага да се обърнете към лекар.

 

Всичко става внезапно. Събуждаш се някоя сутрин и не можеш да се надигнеш от леглото. Силна болка като с нож те поваля обратно в завивките. Точно това сполетяло и 47-годишния бизнесмен Георги Нешев. И преди го мъчели болки в кръста, но сега положението станало нетърпимо. "Бях под непрекъснат стрес и не можех да си позволя да се щадя", спомня си той. Седмица по-късно Хешев забелязал, че десният му крак частично се парализира.

Паниката го задушава и той незабавно се отправя към болницата. Диагнозата, поставена с компютърна томография на гръбначния стълб, е дископатия. С обезболяващи и отпускащи мускулатурата медикаменти, гимнастика и режим на спокойствие стресираният бизнесмен успял да предотврати оперативна намеса.

 

Според последните данни всяко второ посещение при лекар е заради болки в гръбначния стълб. Над 85 процента от хората живеят с това страдание. Невинаги е лесно установяването на причините, породили болките в гръбнака. "Често болката в гръбнака е само външният израз на някакво прикрито друго заболяване. Тя може да е причинена от стрес или друго физическо страдание. На международния конгрес на ортопедите в Берлин миналия месец лекари от над 70 страни разискваха най-сериозно болките в гръбначния стълб. Заключението на експертите бе, че те са следствие от претоварване на организма, заседнал живот, наднормено тегло, нервно напрежение.

 

Най-новите изследвания в тази област доказват, че дори пушеното е вредно за гръбнака. Отровите в цигарите увреждат дисковете между прешлените, защото пречат на тяхното правилно захранване. Хора с хронични болки в гърба трябва да променят изцяло начина си на живот. Началото е задължително премахване на стресовите фактори. Учени от Англия докладваха, че душевното неразположение пряко се отразява в сковаване на кръста и изкривяване на гръбнака. При всеки трети пациент се установява стрес у дома или на служебното място.

 

Само 24 прешлена носят тежестта на човешкото тяло. Хрущялните дискове между тях играят ролята на буферчета или ресори, които предпазват костите от износване при движението. Дисковете засмукват течност от тъканта около тях и я отдават при натоварване. По този начин се и подхранват. С напредването на деня течността се изчерпва. Точно това е причината вечер да сме с 1-2 сантиметра по-ниски, отколкото сутрин. Прекалено вдървеното положение на тялото при седене или стоене на работното място и липсата на движение предизвикват изсушаването на шайбите. Резултатът за съжаление също може да е дископатия.

Според специалистите по обща медицина гръбначният стълб е център на здравето в организма. Те виждат директна връзка между отделните участъци на гръбнака и функциите на различните органи. Например увреждане при 7 гръден прешлен води до гастрити и язви на дванадесетопръстника. При 5 се наблюдават страдания на черния дроб, анемия, ниско кръвно.

 

Поради тази взаимосвързаност на двигателния апарат и общото здравословно състояние на организма лекарите се ориентират към цялостни терапии. Физиотерапевтите залагат на остеопатията, специална мануална процедура. Остеопатът притиска различни точки по цялото тяло със специални движения, за да отстрани нарушенията. Тази терапия прилича на акупунктурата. Докосват се точки, които активират самолечителните функции на организма. Гимнастиките и умереното спортуване също допринасят за възстановяване и профилактика на гръбначния стълб.

 

 

Цената и модерния стил на живот Работата разболява

Лоша стойка на тялото: безкрайните часове пред компютъра са най-честата причина, която ни отвежда с оплаквания пред лекарския кабинет. Най-добрата терапия е да внимавате как седите и при всяка възможност да ходите пеша.

Спорт, но с мярка

Трябва да се вслушваме в тялото си: както липсата на движение, така и прекомерното спортуване увреждат мускулите, връзките и прешлените.

Амбицията разрушава

Живейте по-спокойно: Прекалените амбиции, проблеми в личния живот и стресът водят до болки в гръбнака. Психотерапевтите препоръчват автотренинг за разпускане и ергономични кресла срещу болките в кръста.назад съдържание напред

съдържание


РевиЗоро - голямата грижа на малката партия
„Няма такова агне в нашето стадо", дочуват се гласове от „Гергьовден" по адрес на Емил ...


Черната кутия ДПС
В разгара на кандидатпрезидентската кампания Доган обмисля да покаже жълт картон на царските хора. Традиционната ...


Осман Октай: Те ме направиха герой в бъдещето
От три седмици Осман Октай е изключен от партията, но и сега казва, че с Ахмед Доган са братя. За пръв път се е ...


Вицепрезидентът на Института за икономически изследвания „Планикон“ Чарлз Мувит: Ако ОДС влезе в кабинета, той става по-стабилен
Заради РМД-та сега се стигна до повторна приватизация. Спадът в световната икономика е най-големият риск за България, ......


Европа като плашило
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.