АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Лица

Лица

Сефтето
на Мистър 10%

 

  Александър Божков, бивш вицепремиер

 

 

Бившият вицепремиер Александър Божков разкри новото си амплоа на страниците на в. “Дневник“. За репортерския си дебют той избра да препита водещи журналисти начело с Георги Коритаров и Светла Петрова. По време на прощъпулника си с Коритаров предвидливо Божков го запита какви техники за интервюиране използват журналистите и се опита остроумно да приложи част от новонаучените тайни на занаята.
Бившият заместник-председател на СДС и икономически вицепремиер и главен преговарящ с Европейския съюз допреди 5 години минаваше за една от най-скандалните фигури в родната политика. Подозренията в корупция към него дори родиха прякора “Мистър 10 процента“. В крайна сметка съмненията накараха и тогавашния премиер Костов да го отстрани от поста главен преговарящ. След падането от върха започнаха и разправиите му ссъс съдебната система относно Божковия начин на приватизация. Заради нанесени вреди за 179 000 лева при раздържавяването на цех “Цалапица“ той бе осъден на две години лишаване от свобода условно и бе лишен за 5 години от право да заема държавна длъжност.
Жизнерадостният син политик обаче използва излизането от политическата сцена, за да разтвори душата си под псевдонима DJ Ал Бож на вълните на “Дарик радио“. Писателските си умения затвърди в редица остроумни политико-икономически анализи из пресата. Но в същото време продължи да твори бизнесконцепции и сценарии като съпредседател на Центъра за икономическо развитие. При миналогодишното разцепление на СДС Александър Божков участва в основаването на верния на Надежда Михайлова “Клуб № 10“ в “Лозенец“. Шаманската партийна ядка събра ярки мислители от калибъра на Евгений Дайнов, Едвин Сугарев, Филип Димитров и Светослав Божилов. В последно време клубът взе да губи ентусиазъм, а последните усилия на Сугарев и Дайнов са в посока да разобличават тайния заговор на Костов и Станишев да съставят общ кабинет след изборите. Засега името на Божков не се чува около скандалите за депутатските листи на ОДС и очевидно той се е отдръпнал от блъскането с лакти, което наричат активна политика. Затова пък първите му стъпки в активната журналистика са обнадеждаващи.

 

Тайнственият Виктор Крум

 

  Станислав Яневски, актьор


Първи филипинските журналисти успяха да разредят мъглата около самоличността на 17-годишния българин Станислав Яневски, който бе избран да изиграе Виктор Крум в “Хари Потър и огненият бокал“. Нашенецът от Лондон отмъкна ролята на смуглия играч на куидич изпод носа на 400 младежи в София. Продуцентите търсиха в България момчета на “възраст 16-19 години, с тъмна коса и вежди, леко прегърбен нос,  с физически здрава и атлетична фигура“. Никой от тукашните кандидати обаче не успя да се пребори за ролята.
По-късно Станислав Яневски се появи изненадващо в списъка на избраните актьори, а продуцентите го скриха от света като едно от най-скъпите си съкровища. Те дори отричат да са давали позволение снимката му да се появи в календара  към филма за 2006 г. Феновете на “Хари Потър“ засега разполагат с оскъдна информация за късметлията. Знаят само, че учи в  Лондон и живее там с родителите си от десетина годиниq и търсят нещо повече от двете му снимки в интернет, за да запълнят роящите се виртуални клубове на негово име.
Това е първата кинороля на Станислав. Ема Уотсън, която играе Хармаяни, твърди за него, че е “много сладък и играе куидич много добре“. Според сценария между нея и Виктор Крум ще пламне любовна  искра, която вероятно ще се запечата и с целувка - сцена, която липсва в книгата, но очевидно е подходяща за големия екран.  
В разговора си с филипинските журналисти на  снимачната площадка Станислав казва: “Първата сцена  бе боят със Седрик. Помня, че сърцето ми щеше да се пръсне, защото за първи път заставах пред камера.“ На въпроса дали смята, че може да стане разбивач на сърца, Станислав отговаря с усмивка, че по-скоро ще радва другите.
Прототипът на ролята му е смес между Христо Стоичков и хановете, за които авторката на романа Джоан Роулинг прочела в българската история.

 

Компасът към вярната посока

 

  Димитър Паница,
шеф на фондация "СДБ“

 

България още е болна. Има нужда от компас, който да сочи правилната посока, за да разберат българите къде искат да отидат и да са готови да направят нужните жертви, за да стигнат дотам. Това сподели наскоро Димитър Паница, председател на действащата вече 15 г. фондация “Свободна и демократична България“. С указ на президента Жак Ширак от 25 март Дими Паница вече е кавалер на ордена на Почетния легион на Франция. Българинът, политически емигрант от 1948 г., заслужи най-високото френско отличие за приноса си към развитието на гражданското общество.
През 2000 г. и българският президент награди Паница със “Стара планина“ - първа степен. Десетки години възходящата му кариера протича зад граница. През 1952 г. започва като репортер в сп. “Рийдърс дайджест“ и до 1985 г. изкачва стъпалата до зам. главен редактор. На този пост правнукът на Иван Ев. Гешов е до 1994 г. В България Паница се завърна за първи път през 1990 г. и също като прадядо си се захвана с благотворителност. Заедно със съпругата си Ивон Фуркад, с която го свързва 50-годишен брак, той основава “Свободна и демократична България“, която спонсорира издаването на книги, организира семинари по проблемите на управлението, отпуска стипендии. В столичния кв. “Надежда“ изгради дом за безпризорни деца. Подпомага и БАН. Отскоро преобразува журналистическите награди “Паница“ в награди за гражданска доблест. От 1991 г. Паница е член на настоятелството на Американския университет в Благоевград.назад съдържание напред

съдържание


Аз, Емил
Животът продължава“, “Шоуто трябва да продължи“, “ C’est la vie“ - повтарям си, ...


Политшоу
На Запад понякога избирателите наказват с вота си скучните бюрократи и гласуват за порнозвезди. У нас обаче Азис ...


Стани богат без жокер от публиката
Няма лесни решения за ръст на доходите, но призивите за осребряване на досегашната стабилност може да бъдат ...


Николай Попов: Очаквам повече милионери тази година
Едно интервю на Иванина Манчева с главния данъчен директор за измамите с ДДС, опашките пред данъчните служби и ......


Белот на три ръце
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.