АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Модерни времена

Олимпиада при мормоните
Бил Клинтън

400 американци от Солт Лейк Сити говорят български по-добре от нас

 

                                 Общ изглед от Солт Лейк Сити с планините над него

 

Странен град е столицата на зимната олимпиада.
Том Грийн, живеещ незаконно с 5 жени недалеч от Солт Лейк Сити, беше осъден на 5 г. затвор от съда на щата Юта за многоженство. Показният процес се състоя преди няколко месеца. Делото срещу Грийн, който принадлежи към т. нар. Полигамист чърч (Църква на многоженците), беше шумно отразено в медиите. В навечерието на зимната олимпиада местните държаха да покажат на света, че жителите на щата, около 70 процента от които са мормони, са противници на подобни архаични нрави.


Осъденият Грийн и хората от неговата вяра обаче се смятат за истински мормони. До 1890 г. сред жителите на щата, от които тогава над 90% са били мормони, многоженството е било нещо обичайно и официално разрешено от църквата. Но когато Юта става щат на САЩ, Мормонската църква (пълното ґ име е Църква на Исус Христос на светиите от последния ден) забранила многоженството. Отделни нейни членове не са приели това и са продължили да живеят незаконно с по няколко жени. И досега има техни последователи, които се смятат за истински мормони. В миналото рядко са били преследвани. Сега са останали малко и се крият. Някои живеят с по 4-5 съпруги в отдалечени ферми. Други пък имат по няколко жени, всяка в отделна къща, а мъжът всеки ден се мести при някоя от съпругите си. В справочниците на щата можеш да намериш и името на шефа на тази издънка на Мормонската църква.


Мормонската култура доминира в Солт Лейк Сити. Според църквата над 50% от населението на града са мормони. Според жителите, които не изповядват тази религия, мормоните са под половината. В малките градчета обаче са повече.
Градът се е разраснал върху голо поле, когато мормоните са дошли тук през 1847 г. Те са основали щата с много труд и досега се славят като много упорити и работливи хора
И до ден днешен дават доброволен труд в притежаваните от църквата ферми, консервни фабрики и пекарни, правят дарения за бедните в щата и по цял свят.
В центъра на Солт Лейк Сити са построени няколко грамадни каменни храма на църквата. Те изглеждат внушително, личи си, че строителите им са се стремили да засенчат дори големите европейски католически катедрали.


Градът е разположен в поле, оградено от всички страни с планини. Ски-курортите са навсякъде. Само край Солт Лейк Сити те са 11 на брой, на разстояние 30-40 минути от града. Всеки отделен курорт има между 6 и 10 ски-влека и лифта. Картата за цял ден варира от 20 до 40 долара. Юта е идеалното място за ски. При добра година тук се карат ски и до 4 юли - националния празник на САЩ. Иначе е  нещо обичайно по високите планински склонове да карат ски до юни. Тук може да се види нещо необичайно - басейн пред хотела, където се къпят хора, а отгоре минава лифт със скиори. Градът е на географската ширина на Солун, но надморската му височина е около 1300 м, а на околните върхове - над 3000 м. Най-високият е дори над 4000 м.


В Америка всеки щат украсява с някакъв девиз номерата на автомобилите. На номерата на тукашните коли отгоре пише с дребни букви: "Карай ски в Юта", а отдолу: "Най-големият сняг на Земята". Градът домакин на „Зимните олимпийски игри 2002" имаше предостатъчно условия за организацията им, но въпреки това няколко години наред строеше усилено допълнителни пътища и съоръжения. Сега около 230 000 зрители ще дойдат на игрите по предварителните оценки на организаторите.


Сух режим
Чудно е как местните ще приемат туристи от Европа, които са свикнали да пият бира и вино на всяко ядене. По принцип в САЩ има строги ограничения за продажба на алкохол. В Солт Лейк Сити повечето заведения въобще не сервират такива питиета. Но някои от тях не възразяват, ако клиентът сам си донесе бутилката.
Много от жителите на Юта са преселници от различни щати. Те идват да живеят тук заради спокойствието и липсата на престъпност. Мормонската религия изключва употребата на алкохол, наркотици, цигари, напитки с кофеин - чай, кафе. Кока-колата също се смята за прегрешение, но неголямо. Сексът преди брака и извънбрачните връзки също са забранени. Разбира се, и тук се срещат наркомани, проститутки и т. н., но не като в големите градове по Западното и Източното крайбрежие на САЩ.


"В Солт Лейк Сити имаме 1.5 бездомници на квадратна миля, а в Сан Франциско са 78 на квадратна миля", обяснява Стивън Голдсмит, тукашен архитект. Броят бездомници в САЩ е показател за криминогенност на средата. Голдсмит преустройва складове и стари сгради в модерни жилища и магазини. Така превръща една градска среда, която има потенциал да стане средище на престъпници и бездомници, в удобен район за обитаване.


Юта има около 2 пъти по-голяма територия от България, а населението е по-малко от 2.5 млн. души. Процентът на безработицата в щата е около 3% - по-нисък, отколкото общо за САЩ. Икономическият ръст е изключителен. За последните десетина години Юта води щатската класация по жилищно строителство. Същевременно има 5 национални парка, а териториите на още 2 парка от съседните щати навлизат и в Юта. Освен парковете има и други подобни защитени територии - например Национална гора (7 на брой), Национален район за отдих (2 на брой). Общо териториите им са повече от половин България.

 

Нашите спортисти в Солт Лейк Сити ще бъдат смаяни колко американци говорят български. Досега над 400 мисионери мормони са минали през нашата страна. Всеки от тях говори и пише на български. Някои дори го знаят отлично. Повечето от тях са жители на Юта и сега са включени в обслужващия персонал на игрите. Българите,  дошли тук, неминуемо ще попаднат на тях.
Така е и с всички останали чужденци - гости и състезатели. Тук ще ги посрещнат хора, които говорят на родния им език. Причината е стремежът на мормоните да станат световна религия. Те обучават 20-годишните момчета и момичета на 48 различни езика в своя Център за обучение на мисионери. След това ги изпращат в 70 страни по света за по година и половина (момичетата) и 2 години (момчетата). Мисионерството е нещо като военна повинност. Формално не е задължително, но е въпрос на вяра и престиж да отидеш мисионер.


Дали ни харесва или не, но единствените хора в САЩ, които активно се интересуват от нас, са мормоните. Всеки от техните мисионери, който е бил в България, много я харесва и говори едва ли не с носталгия за годините, прекарани тук. След мисионерството момчетата и момичетата, които постъпват в университета в градчето Прово край Солт Лейк Сити, продължават да учат съответния език на страната, в която са били. Студентите, които учат български в "Бригъм Йънг юнивърсити", вече са били мисионери на Мормонската църква в България. Би Уай Ю, както го наричат съкратено, е най-големият частен университет в САЩ (приема 35 000 студенти на година), финансиран от Мормонската църква.


У нас малцина се замислят, че ако американски бизнесмени се интересуват от България и търсят хора, които да знаят езика, няма към кого да се обърнат освен към тези бивши мисионери. Впрочем същото важи не само за бизнеса, но и за политическите институции на САЩ.


Лека-полека мормоните ще се превърнат във фактор в българо-американските отношения.
Чернокожи в града има съвсем малко. Дори в местния баскетболен тим "Юта джаз" дълги години играят бели звезди като суперреализаторът Джон Стоктън.  Той, както и легендарният Карл Малоун, са направили добър бизнес тук. Дистрибутори са на японски автомобили и над няколко автосалона може да се прочете надпис Stockton to Malone. Юта не е сред щатите, смятани за "расистки".


Тук нашенецът има много да научи за търпимостта към чуждата вяра. Солт Лейк Сити е Меката на мормоните. Но в града има гръцка, руска, католическа, евангелистка и куп други църкви.
В Солт Лейк Сити има и много българи. Повечето пребивават нелегално. Заловените пред съдията разказват най-невероятни истории, обикновено се изкарват жертви на комунизма и твърдят, че в страната фактически още управляват комунистите, за да им разрешат да останат.


Из целия град се виждат каменни и бронзови статуи на пионерите на мормоните - Бригъм Йънг и Джоузеф Смит. В неделя всички ходят задружно в кварталната църква. Но религиозността е съчетана хармонично с американския начин на живот. По-новите църкви отвън приличат на културен дом. Вътре залата за молитви в единия си край прераства в баскетболен салон.

 

 

ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ 

В Юта архивират човечеството

Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден (Мормонска църква) в Европа се смята за секта. Седалището й е в Солт Лейк Сити, който е основан от мормоните през 1847 г. Мормоните издигат в култ семейството и вярват, че в задгробния живот семействата се събират отново заедно. Те смятат, че мъртвите могат да се кръщават в тяхната вяра, за да бъдат спасени душите им. Затова мормонските мисионери събират от цял свят списъци на жители от градските архиви и на специални церемонии кръщават покойните в мормонската вяра. Фотокопията от архивите на градове и села от цял свят, които са събрали мормоните, съдържат имената на повече от 2,5 милиарда мъртъвци. Този уникален архив се пази в 4 пещери, всяка с дължина около 800 метра, изкопани специално за тази цел в скалист скат на планината над Солт Лейк Сити. Фотокопията на документите се записват и на дискове. Архивът позволява да се проследи родословното дърво на почти всеки жител на САЩ, като се започне от корените му в Европа. В града има библиотека с информационен център, където всеки може да провери по името си данните за своя род. Всеки президент на САЩ след встъпването си в длъжност получава като дар от мормоните родословното си дърво. Данните за България обаче са оскъдни, защото опитите на мормоните да копират архивите на общини у нас са срещнали съпротива. Преди няколко години в едно градче в Западна Германия изгоряла сградата на общината заедно с целия архив, който съдържал книжа отпреди 400 години. Оттам се обърнали към мормоните, които им предали фотокопия на всички документи.

 назад съдържание напред

съдържание


BG-РАП Кой срещу кого
"Снайпер рекърдс" срещу провинцията. Румънеца и Енчев срещу "гангстерите". Шамара срещу всички. В ...


Криза в жанра
Юпитата се оплетоха като патета в кълчищата на политикономията. Политическите сили пак извадиха сценарии от ...


$1-2 млрд. за нова АЕЦ? Това да ни е грижата!
Едно интервю на Петя Минкова и Руслан Йорданов с експерта Андрей Гюрковски за новата енергийна политика на кабинета ...


Истински родители на чужди деца
Опитът на първите приемни семейства в Пловдив е безценен - да си родител на чуждо дете е непосилна за мнозина ......


Влакчето на ужасите
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.