АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Градът

Хипотетично или ипотетично
Искра Ценкова

Рушащата се в центъра на столицата къща на Яблански, по-известна като бивше китайско посолство, има шанс за нов живот. Паметникът на културата може да бъде ремонтиран с общински пари срещу ипотека

 

                                  Според архитектите от НИПК и район "Срадец" нов строеж може да изникне само във вътрешния двор на сградата до съседния калкан

 

От години в центъра на столицата се руши къщата на Яблански, по-известна като бившето китайско посолство. Въпреки окаяното си състояние и напук на безхаберието на собствениците си все още има шанс да бъде спасена. Сградата е на територията на район "Средец", а местната кметица Маргарита Гутева се заканва да използва всички законови възможности да върне предишния й блясък.

Архитектурният шедьовър на австрийския архитект Фридрих Грюнангер е на път да стане първата сграда - паметник на културата, ремонтирана с общински пари срещу ипотека. Процедурата е предвидена в Закона за паметниците на културата и музеите и в Закона за устройство на териториите, но досега не е прилагана.

 

Крайната мярка ще влезе в сила, ако собственикът на сградата - "БОЛСА консултантс лимитид" АД, регистрирано в Кипър, не изпълни направеното предписание за ремонт. Адресната регистрация на настоящия притежател на къщата е на бул. "Цар Освободител" № 18. Именно на това място е домът на някогашния столичен кмет Димитър Яблански, който сега е необитаем.

Вандалите са оставили тежки следи върху една от най-красивите столични постройки от началото на миналия век. Въпреки това аристократизмът й все още прозира под пукнатините и падащата мазилка.

 

В този малък дворец австрийският архитект влага талант и сърце. Къщата е едно от върховите му постижения, а бароковата украса е дело на дворцовия декоратор Андреас Грайс. Оградата откъм бул. "Цар Освободител" е истинско произведение на приложното изкуство.

Строежът е завършен през 1907-а и запленява софиянци с пищност и елегантност. Самият Грюнангер се влюбва в творението си. Когато се връща в Залцбург, построява и за себе си дом-близнак на жилището на Яблански.

Грюнангер посвещава 35 години от живота си на България. Оставя й в наследство редица красиви сгради, повечето от които днес са съборени. Сред запазените са къщата на д-р Хараламби Сърмаджиев, в която днес се намира Легацията на Република Турция, и православната духовна академия на пл. "Св. Неделя". Грюнангер е автор и на североизточното крило на княжеския дворец, в което днес се помещава Етнографският музей. След 1944 г. къщата на Яблански е национализирана. До 1993 г. в нея е настанена китайската легация.

 

   Така изглежда днес мраморната вана в къщата на столичния кмет Яблански

След реституция имотът е върнат на наследниците на Димитър Паница (чийто род е кръвно свързан с Яблански), сред които са Васил и Джон Паница. Веднага е препродадена на фирма "Омнитекс", но скоро попада в активите на Първа частна банка. Един от поредните собственици на имота на бул. "Цар Освободител" е "Драфт Актиенгезелшафт", фирма, регистрирана в Лихтенщайн с единствен акционер Георги Попов.

Колко пъти архитектурният шедьовър е сменил стопаните си през последните години - не е ясно. Видимо е обаче, че емблематичната за столицата сграда е умишлено изоставена, руши се бързо и е обречена на смърт. До неотдавна тя бе убежище за клошари и наркомани. Вратите и прозорците й зееха, нощем се виждаха отблясъци от запалени огньове. Разнасяше се шум от оргии.

 

А някога в този дом е имало мраморни камини и вани. Нечия ръка трябва яростно да ги е блъскала с чук, за да ги направи неузнаваеми. Подът от славонски дъб е полуизгорен от клошарите. Стъпалата на вътрешната стълба са изпочупени, дърворезбованите й парапети са паднали. Няма и помен от кристалните полилеи и от огледалните стъкла на вратите. Картината е зловеща. Камък, дърво и стъкло са смлени безмилостно.

 

Тъжната картина е запечатана от фотограф преди броени дни при последната проверка на комисия от представители на район "Средец" и на Националния институт за паметниците на културата (НИПК). Предишната подобна експертна констатация e от 2003 година. Направена е, след като сградата става жертва на престъпно нехайство на собственици и институции.

"За последните пет години къщата е доунищожена. Фасадата й е в много тежко състояние, почти всичките й орнаменти са унищожени. Установихме две големи пукнатини, които стигат до основите и застрашават нейната устойчивост. Покривът е счупен, върху него расте дърво. Великолепният й интериор е изцяло опустошен. Всички автентични елементи на неподвижното обзавеждане, проектирано от арх. Грюнангер, са разрушени, демонтирани и изчезнали. Ще направим предписания за цялостна конструктивна експертиза на сградата и за спешни ремонти", казва главният архитект на район "Средец" арх. Теодор Тодоров.

 

Районната администрация не за пръв път се бори за спасяването на дома на Яблански. Но досега не е успяла да убеди или да принуди собствениците на къщата да я укрепят и ремонтират. Под безхаберието прозират ясните намерения върху прочистения терен да се появи нов стъклен гигант.

За да се спре съзнателното и целенасочено рушене на сградата, през 2003-а Столичният общински съвет (СОС) забранява изменението на подробния устройствен план на поземления имот, в който се намира домът на Яблански. Не допуска издаването на визи и разрешения за строителство и преустройство на паметници на културата в зона А на главния градски център без предварителното им съгласуване в ОП "Стара София" и в постоянната комисия по "Градоустройство, строителство, архитектура и жилищна политика" към СОС.

 

През 2004-а общинарите изпращат на фирма "Драфт Актиенгезелшафт" писмо, с което им дават срок за изготвяне на констативна експертиза и ги задължават да укрепят и обезопасят сградата. Фирмата получава указанията и моментално се покрива. Поради липса на посочен адрес по-нататъшният контакт става невъзможен. Така всички констативни актове и протоколи за глоби увисват във въздуха.

"Няколко месеца по-късно дадохме фирмата на прокурор за престъпното й бездействие към паметник на културата. Поискахме и съдействие от Първо РПУ за връчване на актове по Закона за административните нарушения и наказания. Прокуратурата обаче отказа да образува предварително производство, тъй като не могат да открият представител на фирмата на територията на страната. А отговор от полицията не сме получили и до днес.

 

След като полицията и прокуратурата не успяха да ги открият ние как да ги намерим? Сега започваме всичко отначало. Никой обаче не може да каже дали и тази фирма няма да се скрие и да престане да получава предписанията на общината", опасява се архитект Теодор Тодоров.

"Ако трябва, насила ще накараме собствениците да възстановят сградата. Ще им налагаме глоба след глоба", заканва се от своя страна кметицата Маргарита Гутева. За разлика от символичните санкции по Закона за паметниците на културата административните наказания са в размер до 100 хил. лв.

 

НИПК има т.нар. пълно фотограметрично заснемане на къщата, а собственикът й ще бъде задължен по Закона за паметниците на културата да я възстанови. Кметицата е подала сигнал и към пожарната да държи под око сградата, за да не й драсне някой "случайно" клечка.

През 2006 г. домът на Яблански попада в списъка на самосрутващите се сгради. Последният й собственик "БОЛСА консултантс лимитид" също не предприема действия за реставрацията й. Все пак за разлика от предшествениците си фирмата регистрира някакво внимание към собствеността си - осветява отвън сградата, зазидва част от счупените прозорци на мазето и поставя СОТ, за да я предпази от клошари.

 

Какви са намеренията им спрямо имота, за чието апетитно място се водят люти битки? Управителят на "БОЛСА консултантс лимитид" Станислава Георгиева не даде ясен отговор. "След процедурата с общината и НИПК ще коментираме. Сега само си прехвърляме топката - кой е крив и кой прав", заяви тя.

"Ние категорично заставаме зад сградата и ще помагаме да се запази, без да се видоизменя", каза Маргарита Гутева. От НИПК и от общината са склонни на компромис - в двора на къщата да се появи нов строеж.

 

За допълнителното застрояване обаче е необходимо СОС да отмени или видоизмени решението си за този обект.

Към апетитния терен в центъра на столицата отдавна има агресивни инвестиционни намерения. Преди време се появи проект за 15-етажна стъклена сграда, разположена на същия парцел. Автор на проекта е арх. Д. Драгомиров. Според него зданието ще има разгърната застроена площ от 14 500 кв. м, а къщата на Яблански ще бъде вградена в архитектурния ансамбъл. Според противниците на проекта обаче вписването й в бизнес център ще я обезличи.

 

"Собственикът трябва да реставрира сградата, да я опазва и да й намери подходяща функция. Това е единственото ни становище. Ново строителство може да има само във вътрешния двор до съседния калкан, стига да не се нарушава средата на паметника", каза за "ТЕМА" директорът на Националния институт за паметници на културата арх. Георги Угринов. Според него НИПК дори не е коментирал на експертен съвет проект за вписване на сградата в стъклена конструкция. Иначе досега пред експертите са "развявали" какви ли не идеи за дома на Яблански. "Преди броени месеци при мен бяха архитекти, които се представиха от името на новите собственици. Представиха абсурден проект за събаряне на къщата на Яблански и усвояване на пространството зад нея", разказва Угринов.

 

Комисията, установила състоянието на къщата, в момента изготвя протокол, въз основа на който може да се направи ипотека на имота. Крайната мярка ще бъде приложена, ако собственикът не се заеме спешно с реставрацията на сградата. Ако това стане, вероятно ще стресне и останалите немарливи собственици не само на ценни за архитектурното ни и историческото минало постройки.

 

 

ПОД ЕДИН ПОКРИВ 

В къщата на бул. "Цар Освободител" № 18 е вплетена историята на няколко големи български рода. Корените им са в ХVIII век, а наследниците им оставят имената си в историята на страната. Въпреки че е популярна като дома на Димитър Яблански, сградата пази съдбите на фамилиите Гешови, Пулиеви, Паница, братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Димитър Яблански (1859-1926 г.) е смятан за един от най-успешните столични кметове с неоспорим принос за превръщането на града в европейска столица. Градоначалник е между 1897 и 1899 година. По време на мандата му общината сключва споразумение с френска фирма за електрифицирането на София и с белгийска за прокарване на електрически трамвай. Предоставя и място за строеж на Духовната семинария и прави първите стъпки към изграждането на Централните хали. Яблански се захваща и с корекция на Перловската и на Владайската река, както и с регулация на софийските улици. Той е още депутат от Народната партия и министър в два кабинета.

 

Образованието му е европейско, завършил е държавни и стопански науки в Париж. Връщайки се в България, става учредител и член на Управителния съвет на Народното осигурително дружество "Балкан" заедно с братята Паница от Виена. Името му се спряга като един от най-богатите хора в страната. А бракът му с Харитина Гешова, дъщерята на Иван Ев. Гешов, през 1896 г. увелича милионите в семейните сметки. Бъдещият министър-председател Гешов пък е наследник чрез съпругата си Мария Пулиева на богатството на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Яблански, Ив. Ев. Гешов и синът му управляват парите на букурещките търговци.

 

Дъщерята на Яблански - Мария, се омъжва за Евстрати Сава Паница. Така големите фамилии Гешови и Паница се сродяват. Под покрива на тази къща растат трите им деца - Сава Димитър, Харитина Мария и Джон Паница.

До 1944-а Евстрати Паница е банкер, политик и почетен консул на посолството на Норвегия. След 1948-а семейството напуска България и получава норвежко поданство. Първо емигрират във Франция, а след това в Америка. Къщата е национализирана и в нея се настанява китайското посолство. Тя е една от първите реституирани сгради в София.назад съдържание напред

съдържание


Лице назаем
Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев плете около себе си обръчи от лъжи и фирми, използвайки две ...


Сдружението прави силата
Интересът към регистриране и участие в управлението на юридическо лице с нестопанска цел е присъщо на идеалистите и ...


Строителни парадокси
Всеки ден на миналата година са постъпвали по 205 жалби срещу закононарушения в отрасъла, но са проверявани по 27 ...


Петър Стоянович: Избирателят иска нова версия на Политическото кабаре
Интервю на Ясен Люцканов с председателя на "Гергьовден" за ролята на шоуто в политиката, оскъдното ......


Трън в очите
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
ПЕТРОЛ 
OPEL 
PEUGEOT 
PIRAEUS BANK 
SIEMENS 
VISTA PARK 
TEACHER'S 
АКТАВИС 
CANTEK 
FM+ 
BRAVO RADIO 
БГ РАДИО 
ИНФО РАДИО 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.