АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

България

Кръчма “Политика”
Ясен Люцканов

СДС предлага партиите да откупят клубовете си, за да се сложи край на злоупотребите с преотдаване на имотите. Идеята обаче крие нови рискове за далавери

 

 

                         Партиен клуб и ресторант рядко съжителстват ефективно, както в " Синият лъв" в София

 

"Недвижимите имоти са отдавани на политически партии на символични наемни цени, а несъбраните вземания са големи..." Това е основното заключение на Сметната палата в одита на отдаването под наем на общински имоти на партии в Столична община за 2006 г. Изводът се повтаря за пореден път, а положението и в другите общини едва ли е по-различно. По закон партиите, спечелили над 1% на парламентарни избори, имат право да ползват общински и държавни помещения под наем "за осъществяване на своята дейност". Много от имотите обаче се преотдават за търговски цели, а партийните клубове са по-известни като "партийните кръчми". В края на 2005 г. промени в Закона за политическите партии (ЗЗП) регламентираха явлението. Според поправките помещенията може да се преотдават, "когато подпомагат дейността на партията и се запазва основното им предназначение". Законовата вратичка обаче се възприе като широка порта и много от партийните клубове продължиха да функционират като магазини, фризьорски салони, игрални зали и даже месарски цехове

 

Затова сега в СДС са измислили нов метод за справяне с неприятното явление - партиите да имат право да откупят клубовете си. Според сините промяната трябва да е част от цялостната реформа на политическата система наред с нова избирателна система, закон за конфликта на интереси и закон за лобизма. Идеята е основните партии да може да закупят от общините и държавата имотите, които ползват от години. По този начин те ще имат всички права и задължения върху стопанисването им, дейността ще е публична, като всеки приход и разход ще влизат в годишния отчет на партиите пред Сметната палата. За целта в СДС обмислят нов ремонт на ЗЗП. С поправките сините искат да реформират и финансирането на политическите сили, като се ограничат даренията за сметка на увеличение на държавната субсидия. В момента партиите с над 1% от парламентарния вот през 2005 г. получават годишно по 2% от минималната работна заплата на получен глас. СДС ще предложи сумата да скочи до 5%, което прави 11 лв. на глас. По тази формула парите за ОДС ще надхвърлят 3 млн. лв., а за Коалиция за България ще се полагат близо 12.5 млн. лв. на година. С такива субсидии сините смятат, че ще се елиминират формите на политически рекет и ще е възможно даренията да идват само от партийните членове и структури.

 

Идеите засега витаят само на "Раковски" 134 и даже още не са обсъдени официално в парламентарната група на ОДС. А дяволът, както знаем, е в детайлите. Не е ясно как ще се определя цената, на която да се откупуват клубовете. Печалният опит от сделки с общински имоти сочи, че и независими оценители често стават част от съмнителни схеми. Не се знае и каква ще е съдбата на клубовете на партии, които изчезват от политическия живот. Освен това промяната не може да стане само с поправка в един нормативен акт. Материята се регламентира освен от ЗЗП и от законите за общинската и за държавната собственост, както и от различните наредби, по които всяка община стопанисва имуществото си.

 

Най-странното е откъде ще дойдат парите и желанието у партийците да се бръкнат за сериозни суми, вместо да продължат да плащат символичните наеми. В момента по закон партиите плащат само "амортизационните отчисления" и "експлоатационните разходи" (средно 34 ст. на кв. м по данни от одита на Сметната палата). Въпреки това със сигурност по-сериозните политически сили биха откупили партийните си централи и основните офиси по места. Друг е въпросът дали партиите заслужават тази привилегия. И дали в стотиците им клубове ще продължи да се набляга на кафето, а не на политиката.

 

 

  Пламен Радонов, главен секретар на СДС:

Кафенето подпомага партийната дейност

Господин Радонов, защо предлагате партиите да може да откупуват клубовете си?

- В момента има създадена юридическа възможност партиите да преотдават клубовете, дадени им от държавата или от общините, за да вършат своята дейност. При инвентаризацията, която правим в момента в СДС, се оказва, че партията няма възможност да ги поддържа в необходимото състояние. Затова доста голяма част от тях са преотдадени с цел да се покриват тези разходи, а не толкова, за да се печели. Естествено, това поражда съмнения за лично облагодетелставене, понеже много от тези клубове се намират на доста привлекателни места, а наемите са например по 4-5 лв. на кв. м. За да се елиминират тези неща, най-добре е всяка партия да си купи сградите, за да може да ги поддържа. По този начин и Сметната палата ще може по-лесно да контролира клубовете, защото парите за тях ще са от бюджета на партиите, които всяка година декларират приходите и разходите си.

Откъде пари за откупуване на клубовете, след като няма средства даже и за поддържката им?

- Това е много лесно да се направи. Обявява се вътре в самата партия дарителска акция и самите членове могат да ги съберат.

На какви цени да се откупуват тези имоти, кой ще определя сумите?

- На нормалните стандартни цени. Ние няма с тях да участваме във финансови операции, те просто се отдават за клубна дейност. Няма да се правят казина, пуктове за спортни залози или лекарски кабинети. Едно кафене или бърза закуска в известен смисъл подпомага партийната дейност.

Често се случва партии да съществуват кратко, няма ли опасност да изчезват от политическия живот заедно с придобитите имоти?

- Това ще стане по най-елементарния път на фалитите в България. Като не може да си изплатят дълговете, данъците и таксите, клубовете се продават.

Но нали така повечето имоти ще станат частна собственост?

- В света няма партии, които да нямат недвижима собственост. В цивилизованите държави партията е юридическо лице, което носи всички съответни ангажименти.

А няма ли по този начин партиите да получат предимство да купуват имоти, които не може да се придобият на свободния пазар?

- Нямаме претенцията да купуваме молове или магазини, а просто помещенията, които заемаме в момента.назад съдържание напред

съдържание


Лице назаем
Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев плете около себе си обръчи от лъжи и фирми, използвайки две ...


Сдружението прави силата
Интересът към регистриране и участие в управлението на юридическо лице с нестопанска цел е присъщо на идеалистите и ...


Строителни парадокси
Всеки ден на миналата година са постъпвали по 205 жалби срещу закононарушения в отрасъла, но са проверявани по 27 ...


Петър Стоянович: Избирателят иска нова версия на Политическото кабаре
Интервю на Ясен Люцканов с председателя на "Гергьовден" за ролята на шоуто в политиката, оскъдното ......


Трън в очите
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
ПЕТРОЛ 
OPEL 
PEUGEOT 
PIRAEUS BANK 
SIEMENS 
VISTA PARK 
TEACHER'S 
АКТАВИС 
CANTEK 
FM+ 
BRAVO RADIO 
БГ РАДИО 
ИНФО РАДИО 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.