АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Най-влиятелните жени в България

За да бъдеш дама, с която се съобразяват всички у нас, не е задължително да си политик или медийна звезда, но определено помага. Най-тежка е думата на нежния пол в бизнеса, но не по-малко силно тя отеква и в семействата на най-могъщите български мъже

 

 

                           

 Надежда Михайлова
Бившата външна министърка не само е жената, която е заемала един от най-високите постове в държавата ни. Тя е и една от най-известните българки по света въобще, превърнала се е в нещо като емблема на страната ни в чужбина. Надежда стана говорител на СДС през 1991 г., когато вече беше попреминала вълната на брадати и раздърпани неформали. Младата и красива преводачка направи шеметна кариера в антикомунистическото движение и закономерно през 1997 г. застъпи на поста дипломат №1. Надежда беше най-успешният български министър на външните работи. Звездните ґ мигове са поканата към България за започване за преговори за членство в ЕС в края на 1999 г. и отмяната на визовия режим през миналата пролет. Днес Надежда е една от малкото останали безспорни авторитети в СДС (единствено петно е покупката на гаража на ЦК на БКП от мъжа ґ) и се очаква да се пребори за лидерското място в синята партия на XIII национална конференция през март.

 

Списание "ТЕМА" днес публикува своя елитен списък от 75 женски имена, разделени условно на отделни сфери - политика, бизнес, медии, култура. Специално внимание е отредено и на най-важната "професия" - съпруга. Подреждането на лицата на корицата е произволно, без претенцията това да е класация по значимост. Отказахме се от идеята да има градация не само защото не сме извършили допитване до журналистическата гилдия, както е модерно напоследък, а защото по принцип жените никак не обичат да бъдат сравнявани и класирани. 

 

От баба Цола до Юлияна Дончева

Допреди 12 години, когато се заговореше за жени в политиката, трудовите маси разбираха комунистическата деятелка Цола Драгойчева. В съзнанието веднага изплува нейният светъл образ, качен върху огромен портрет на електрокар, който бавно пъпли на манифестация по жълтите павета. Ако не броим Райна Княгиня, баба Цола на практика е първото птиче на нежната революция в нашата политика. После идва и Людмила Живкова с нейното "Мислете за мен като за огън"...

През януари 1937 г., когато политическите партии били забранени за пореден път, цар Борис III подписва закон, който дава избирателни права на жените. Бащата на днешния ни премиер обаче разрешава гласоподаването само за майки със законен брак. Момите и бездетните не са могли да припарят до урните. Законът позволявал жените да избират, но не да бъдат избирани. "Бих искал значителна част от депутатите да са жени, защото винаги съм вярвал, че тяхното участие е начин политиката да се направи по-човешка и заради това по-успешна!", заяви Симеон II в прословутото си обръщение от 6 април 2000 г. Едната от формациите, на които формално се крепи управляващото НДСВ, дори се казва Партия на българските жени. От 120 царски депутати 45 са от нежния пол. Това ни превръща в една от най-феминистките в държавническо отношение страни в света.

 

Екатерина Михайлова

След като тя пое синята партия през миналия юли, ОДС се превърна на практика в матриархат. Класната, както обичливо я наричаха подчинените й сини депутати в миналия парламент, без капка колебание натири синята легенда Бакърджиев и тръгна на борба срещу царското движение. Бившата адвокатка от Пазарджик също е сред най-преданите на Костов хора и според злите езици главно на това се дължи възходът й в партията. Преди няколко години Михайлова стана автор на философията, че бъдеще в България има за този, който работи за СДС. В този смисъл брат й стана шеф на ДЗИ. Но след юни 2001 г. пейзажът се промени и повечето хора смятат, че ако работят за СДС, няма да имат бъдеще.

 

Анастасия Мозер

Несменяемата лидерка на БЗНС-НС е друга влиятелна политическа амазонка в демократичния сектор. Тя оглави перманентно цепещото се земеделско движение веднага след завръщането си от Щатите. Кариерата си дължи на обстоятелството, че е дъщеря на репресирания от комунистите легендарен земеделски деец Г.М. Димитров. Мозер върти с желязна ръка партията и бе един от стълбовете на управлението на ОДС 1997-2001 г. и верен воин на бившия Командир. Въпреки че в момента най-обвинявани за корупция са няколко нейни съпартийци, сред които Стефан Личев и Венцислав Върбанов, тя не е замесена в нито един скандал за корупция.

 

Ренета Инджова

Лидерката на Демократичен алианс спечели неголям процент гласове на последните президентски избори, но това не омаловажава влиянието на тази силна жена в най-новата ни история. Ренета беше назначена от президента Желев за служебен премиер през 1994 г. На премиерския пост тя долетя от най-мечтаното за прагматичните политици място - шеф на Агенцията за приватизация. Инджова е сред най-активните политици в страната. Била е начело на две партии - през 1997 г. основа Движение за истински реформи (ДЕЗИР), а наскоро оглави близкия до Тренчев Демократичен алианс. Преди 6 години тръгна да става кмет на София, но загуби от Стефан Софиянски. В кандидатпрезидентската си кампания Ренета заложи именно и преди всичко на пола си: "Видяхме какво могат мъжете. Сега, за да се оправи бъркотията, трябва да дойдат жените." Така Инджова се превърна в символ на дамското присъствие в родната политика.

 

Елена Поптодорова

Тя определено е най-неуловимата жена в българската политика. Тръгна от Другаря и стигна до Царя. Започва кариерата си като преводачка на Тодор Живков. В периода 1987-1990 г. е министър в посолството в Рим и генерален консул в Сан Марино През 1990 г. става едно от новите лица на БСП. Като социалистка е избрана за депутат в 6-ото ВНС, 36-ото и 37-ото НС. През 1997 г. по време на краха на Жан Виденов се прехвърля навреме в Евролевицата и влиза в 38-ия парламент. През лятото на 2000 г. се изправя срещу Александър Томов на втория конгрес на БЕЛ. Губи състезанието за лидерския пост и става основател на отцепническото политическо движение "Социалдемократи". Няколко дни по-късно се покайва и тихомълком се връща при лястовиците. След победата на Симеон Соломон Паси я назначава за говорител на Външно министерство. Тези дни тя ще замине за Вашингтон, където ще смени Филип Димитров на посланическия пост.

 

Татяна Дончева

Юристката - наричана в партията си Поразяващата уста, е водещо лице на червените в последните два парламента. Тя е агресивна и безпощадна към управляващите от парламентарната трибуна. Автор е и на повечето законопроекти, които червените безуспешно внасят в последните пет години. Освен това е пълна с клюки и информация по всички теми в държавата и няма кой знае колко задръжки при комуникацията с медиите.

 

Жени Живкова

Внучката на генералния секретар на БКП попадна в парламента по линия на втория си баща Иван Славков-Батето, който в момента се явява коалиционен партньор на БСП. Топдизайнерката, внезапно обсебена от политически амбиции, не е сторила нищо забележително в Народното събрание. Тя обаче помогна много при посещението на делегацията ни в Либия, където убеди сина на Кадафи да стане наблюдател по делото с българските медици. Собственичката на "Жени стил" е влиятелна у нас предимно и най-вече като дизайнер - почти няма елитна дама, която да не взема под внимание нейните модели и колекции.

 

Милена Милотинова

Телевизионната звезда оглави медийната комисия и тутакси развъртя законодателната тояга над НСРТ-та, телевизии и радиа. НСРТ мина в отвъдното, на негово място дойде СЕМ, беше отстранена Лили Попова, след нея и Явор Дачков. Да се готвят останалите. Милена мълчеше като комунистка, когато Явор Милушев предложи мъжа й Димитър Колев за областен управител на Перник. С неговия избор всъщност стартира етапът на семействеността в Новото време.

 

Диляна Грозданова

Някогашната репортерка от "Актуална антена" по Канал 1 днес също е фактор в рокля, незаобиколим за родната политика. Народната представителка без никакво притеснение се включи в основания от Софиянски Съюз на свободните демократи и е една от малкото в НДСВ, които не прикриват мнението си и не пестят критики. Съпругът й Любомир Павлов е шеф на една от най-печелившите кредитни институции в страната - Общинска банка. Диляна Грозданова има силни позиции в рекламния бизнес, макар че никога не е афиширала шумно това. Тя със сигурност може да бъде удостоена с титлата "най-влиятелната дама, която не заема висок пост в българската политика".

 

Весела Драганова

Шефката на Партията на българските жени е друга емблематична фигура в управляващото страната ни движение. Специалистката по "педагогика, мениджмънт, маркетинг, реклама" е загърбила миналото си на комунистическа активистка в името на бъдещето си като придворна дама. За кратко тя насъбра самочувствие на врял и кипял политик. Изказва се по многобройни теми - от последните модни крясъци до глобализацията на капитализма. Дори си позволи в последните дни да праща ултиматум към царя премиер и съпартийците си.

 

Лидия Шулева

Вицепремиерката отговаря за социалната политика - най-проблемната област за всяко родно правителство. Тя смело обеща до края на 2004 г. заплатите у нас да достигнат европейските. После раздаде по 20 лв. на човек вместо 13-та пенсия. Създаде лек хаос и около социалните осигуровки, но иначе е оптимист.

 

Емел Етем

Единствената жена в парламентарната група на ДПС, което е типично патриархална партия. Заместничката на Доган очарова и политици, и журналисти с точните си изказвания, както и с чаровната си усмивка. Преди парламентарните избори Емел изпадна за кратко в немилост и беше отстранена от листата в Русе. Но след миг колебание Сокола поправи грешката си и я възстанови на ръководните постове.

 

Ширин Местан

Председателката на Държавната агенция за закрила на детето е съпруга на депутата от ДПС Лютфи Местан. Двамата почти без конкуренция могат да бъдат обявени за най-красивата и представителна двойка в българската политика. Ширин е поредното доказателство, че Ахмед Доган допуска изключително малко, но пък качествени жени в близкото си политическо обкръжение. Дните след трагедията в "Индиго" показаха, че Ширин е възможно най-удачният избор за шеф на Държавната агенция за закрила на детето. Часове след кошмарната смърт на децата чаровната туркиня предприе кръстоносен поход срещу несигурността, в която живеят българските деца.

 

Меглена Кунева

Дамата, която има грижата да ни приближи колкото се може по-близко до Европейския съюз, заблуждава с нежната си външност, но всъщност има твърда ръка и когато трябва, удря и по масата. Юрист, преподавател, редактор в националното радио и доказан специалист по хармонизация на екологичното ни право, Кунева има тежката задача да адаптира цялото ни право към европейските стандарти до 2003 г. И да убеди целия народ, че това е в негов интерес.

 

Емилия Масларова

С нейното присъствие в правителството на "националното спасение" на Димитър Попов (1990-1991 г.) за пръв път в историята страната ни се сдоби с жена вицепремиер. При нейното управление като социален министър за пръв път хората разбраха, че имат "потребителска кошница", която понякога се пълнеше, но по-често се изпразваше. Масларова до ден-днешен е и лидер на Съюза на българските жени, наследник на казионната комунистическа женска организация, по-късно стана и постоянен член на висшето ръководство на БСП.

 

Нели Куцкова

За 44-годишната юристка може да се каже всичко друго, но не и че е претърпяла крах покрай изборната загуба на Петър Стоянов. Куцкова е един от най-уважаваните и респектиращи наши съдии и е председател на Софийския окръжен съд. Преди известно време бе достатъчно смела да воюва с главния прокурор Никола Филчев. Докато вече бившият ни президент е развеждал пловдивчани за по 50 лева парчето, родената в Априлци съдийка например е издавала присъдата срещу ромския водач Дон Цеци.

 

Юлияна Дончева

Красивата манекенка и водеща на "Звезди в ефира" и "Стилисимо" е третото тв лице в жълтите редици. Засега политическите й прояви се изчерпват с присъствие на коктейли и чувствително подобряване на парламентарната естетика отвътре. Грозданова, Милотинова и Дончева блестящо превърнаха медийния си потенциал в политически. Юлияна, която има в кариерата си дори продаване на пасти и банички в Шумен (с цел трупане на трудов стаж), Дончева е блестящ пример за устремен възход към върховете. Пръст в това, разбира се, има и бизнесменът и футболен бос Николай Гигов.

 

Стефка Костадинова

Най-голямата и титулована наша атлетка на всички времена е една от най-прославилите се по света българки. Днес рекордьорката на скок височина е зам.- председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Именно с нейното име са свързани надеждите на българските спортисти за по-добро бъдеще, тъй като Стефка лобира пред финансовото министерство за по-големи бюджетни средства.

 

В бизнеса - с едни гърди напред

Световната тенденция показва рязък скок на женското участие в управлението на водещите корпорации. България не остава назад от този процес, дори в някои отношения сме с едни гърди напред. В банковото дело, алкохолната индустрия, IT-технологиите и рекламния бранш дамите у нас имат равностойни позиции със силния пол, а някъде даже доминират.

 

Румяна Кючукова

Румяна Кючукова стана шеф на първия GSM-оператор в най-неприятния момент за компанията - есента на 2000 г. Майкъл Чорни току-що бе изгонен от страната. Кабинетът "Костов" водеше война срещу "Мобилтел". Синият кабинет искаше с промяна в закона да национализира частната компания. И да вкара държавни синдици в нея. Кючукова оглави компанията през декември 2000 г. Тогава абонатите на "Мобилтел" бяха 500 хиляди. С нова маркетингова политика Кючукова успя само за 1 година да увеличи с 800 хиляди души клиентите на мобилния оператор. Тези дни изпълнителната директорка на "Мобилтел" спечели и наградата на списание "Икономика" за принос в развитието на икономиката на България.

 

Петя Славова

Председател на Управителния съвет на "Нефтинвестбанк" АД от 4 години, председател на Надзорния съвет на "Феста Холдинг" АД от самото му създаване преди 10 г. Петя Славова ръководи с вещина банката, която беше поставена от Европейския институт сред стоте най-добре развиващи се в Източна Европа. Пред „Нефтинвестбанк" бяха класирани само пет български банки. "Феста холдинг" пък е един от най-големите холдинги в района на Черно море. Негови предприятия се занимават с обработката на най-много лозови масиви в Източна България, а холдингът е лидер в износа на вина. Над 70% от българския износ на вина за Русия и бившите съветски републики се пада на "Феста холдинг".

 

Цветелина Бориславова

Спътничката в живота на главния секретар на МВР Бойко Борисов оглави надзорния съвет на една от най-големите български банки СИБанк през октомври миналата година. Акционерите аргументираха назначението й заради добрите контакти на Бориславова в чужбина и доказаните й способности да привлича инвестиции в български фирми. Бориславова живее с Бойко Борисов вече 12 години. Тя е полиглот с две висши образования. След дипломирането си е работила в една от структурите на научно-техническото разузнаване във външнотърговската фирма "Инко".

 

Мая Георгиева

Изпълнителната директорка на Първа инвестиционна банка бе избрана за банкер на 2001 г. Георгиева и колегите й реализираха над 10 сделки, по които осигуриха чуждо финансиране за над $70 млн.

 

Ася Аксентиева

Шефката на застрахователна компания "Юпитер" ръководи една от най-бързо развиващите се фирми. За няма и година Ася Аксентиева привлече в екипа си едни от най-добрите специалисти в бранша и откри офиси в повечето големи градове на страната. Ася Аксентиева е в бизнеса от 15 години, работила е в ДЗИ, беше шеф на „Витоша-живот", в Дирекцията за застрахователен надзор, в Националния съвет по застраховане.

 

Нели Сандалска

Шефката на "Балкантурист" ще остане в историята с това, че демонополизира, а после изправи на крака в пазарни условия най-голямата туристическа фирма в България от годините на социализма. Днес "Балкантурист" е сред първите в туристическия бизнес у нас, а вече възражда и дейността си в чужбина, при това не къде да е, а в Ню Йорк и Прага.

 

Донка Соколова

Бойката шефка на "ДМ Травъл" - една от най-големите туроператорски фирми, от 1992 г. успешно защитава интересите на своите колеги и вече трети мандат е шеф на Асоциацията на туристическите агенции. Награди няма, защото "не ги дават, че се биеш", но наградата й е признанието на нейните колеги. И тя го получава вече 35 години.

 

Виолина Маринова

Удостоена с наградата на фондация "Буров" и обявена за банкер на 2001 г., през последните 5 г. Маринова неизменно е част от управителното тяло на ДСК - банката, в която се съхраняват 63 процента от левовите депозите на българите. Като член на УС и изпълнителен директор на третата по актив банка в България през последните две години тя активно участва в разнообразяването на банковите продукти на иначе консервативната ДСК - валутни депозити, дебитни карти, все по-нови потребителски заеми. Виолина Маринова работи в ДСК от 30 години и е минала през всички стъпала на йерархията.

 

Саша Безуханова

Саша стана управител на "Хюлет Пакард България", преди колежката й Карли Фиорина да поеме майката-компания в САЩ. В този мъжки бизнес Безуханова печели всяка година награда. През 1997 г. фондация „Еврика" я обяви за най-добър млад мениджър. Преди 2 г. специализираното издание IDG я обяви за бизнесдама на десетилетието, а през 1998 г. бе наградена лично от президента на "Хюлет Пакард". Безуханова бе обявена и за IT-бизнесдама на 2001 година след журналистическа анкета. Българският клон на "Хюлет Пакард" работи с най-големите компании и изпълнява едни от най-важните проекти - новите документи за самоличност, интегрираната полицейска система, ИТ инфраструктурата на БТК.

 

Лора Виденлиева

Съпругата на вече покойния бивш шеф на "Мобилтел" Владимир Грашнов продължава да е сред най-влиятелните дами в българския бизнес, а и в политиката, въпреки че формално се е оттеглила от комуникационния бранш и прекарва голяма част от времето си на другия край на света - в ЮАР. Виденлиева е смятана за проводник на идеите на Майкъл Чорни у нас. А за евреина, собственик на "Левски" и приятел на видни наши политици, последното нещо, което може да се каже, е, че няма влияние у нас - въпреки че официално е персона нон грата за страната.

 

 

 

 Нежни имена в алкохолния бранш


Две нежни жени управляват голяма част от легалния алкохолен бизнес. Ели Герганова и Албена Трифонова уверено тропат по масата на иначе мощните си конкуренти. Ние всички пием някоя от марките, които Ели и Албена внасят в България. Ели внася "Джони Уокър", Албена - "Балантайнс". Ели продава водка "Смирноф", Албена не остава по-назад с "Финландия". Любителите на рома "Бакарди" във всичките му разновидности трябва да благодарят на Ели, а онези, които предпочитат "Бийфитър" и екзотичната "Калуа" - на Албена.

 

Женското царство „Реклама"

 

Рекламният пазар у нас - един от малкото реално функциониращи и печелещи сектори от икономиката ни, се контролира предимно от жени. Това са шефката на "Юнивърсъл МакКан" Юлита Станишева, на "Огилви енд Мейда" Екатерина Попова, на "Крес" Калина Иванова, на "Пиеро 97" Емилия Бакърджиева, на "Графити ББДО" София Пенева, на "Суинг" Яна Сарандева, на "Медиа Клуб" Екатерина Буюклиева, на "Медиа Ком" Теодора Тенчева, на "Аск" Красимира Краева, на "Арт Пикчърс" Елена Димитрова.

 

 

 

Медийните царици

Най-сигурният начин да бъдеш влиятелен открай време е бил и ще си остане да контролираш някоя медия. В това отношение жените у нас като че ли се ориентират по-добре от мъжете.

 

 

Поля Станчева

Единствената шефка на държавна медия в момента - Поля Станчева, оглави БНР в смутно време. Борбата й за поста мина през безброй перипетии, но журналистката и бивша прессекретарка на Народното събрание спечели конкурса за генерален директор и стъпи здраво на "Драган Цанков" 4. Дори самият факт, че дамата смени поета-преводач Иван Бориславов на шефския стол, е достатъчно респектиращ. Именно Станчева съживи радиото, което бе стигнало дъното след безумни конкурси за генерален директор, организирани от старото НСРТ миналата година.

 

Цветелина Узунова

Пресдиректорката на кабинета "Сакскобургготски" е един от многото кадри, които управляващите взеха назаем от телевизионния екран. Това, че не стана депутат, може да се посочи по-скоро като неин плюс. Македонка по произход, Цветелина Узунова държи в ръцете си цялата официална (и неофициална) информация за правителството. През последните месеци тя участва и в някои престижни международни PR форуми, представяйки България.

 

Маргарита Пешева

Когато парламентът избра Пешева за член на СЕМ, почти никой не се учуди. Когато пък СЕМ я номинира за свой председател, никой не успя да се зарадва. Пешева е точно от този тип хора, за чието присъствие всички си дават ясна сметка, но някак не успяват да предвидят границите на възможностите и амбициите им. СДС и НДСВ я смятат за червена. В БСП пък я считат за "предразположена" към царското движение. Така една от най-важните жени в държавата се оказа в доста неприятната ситуация да бъде "чужд сред свои". Това безспорно повлия на нагласата на и без това своенравната Пешева. За много кратко време тя успя да отблъсне и респектира по различен повод всяка една от политическите формации, търсещи нейното благоволение.

 

Нери Терзиева

Бившата водеща от "По света и у нас" и впоследствие шефка на Ефир 2 вече не е президентски пресдиректор, но това едва ли ще намали общественото й влияние. Тъкмо напротив. Пловдивчанката Нери досега стоеше плътно до Петър Стоянов, но и скрита в сянката му. Сега тя отново ще започне да грее със своя собствена светлина, каквото и да е новото й работно място. Терзиева е работохолик и перфекционист, човек с висок морал и авторитет, на когото би прилягал абсолютно всеки ръководен пост в държавата.

 

Бойка Башлиева

Новият президентски пресдиректор успя за кратко време да стори това, за което колежката й от "Позитано" 20 Илияна Йотова открай време мечтаеше, но й се изплъзна. Залагайки на Георги Първанов и превръщайки се в негово персонално пресаташе още като лидер на БСП с неясно бъдеще, скромната и изпълнителна Бойка днес заема един от върховите постове за един журналист в България. Бившата редакторка от вестниците "Дума" и "Монитор" върши своята работа тихо и ненатрапчиво, което, както се оказва напоследък, води до добри резултати.

 

Светлана Василева

Без да вдига много шум около себе си, тази симпатична руса жена е основната фигура в най-проспериращата електронна медия у нас. Само за година телевизията на Мърдок стана лидер на телевизионната сцена и един от основните виновници за този бум е именно управляващият директор Светлана Василева. В професионалния й стил няма нищо агресивно, но същевременно липсва и следа от склонност към излишни компромиси. Както се казва в такива случаи, за това име тепърва ще се говори много.

 

 

 

Люба Ризова

Шефката на bTV новините успя да разчупи канона в тв новинарството за броени месеци. "Създадохме нов стандарт и направихме новините човешки", обича да казва Люба Ризова. Безспорен е фактът, а и пийпълметрията го показва, че емисиите на частната медия изпревариха досегашния рейтингов първенец "По света и у нас". Самата Ризова държи да остане в сянката на подчинените си в нюзрума. Същото правило важи и за нея. Защото през тази година самата Люба премина от зоната на не особено популярна тв водеща в зоната на жените с огромно влияние в обществото. Все пак не е без значение кой подрежда най-гледаната информационна емисия у нас.

 

Лили Маринкова

Всеки политик, който има някаква тежест в българското публично пространство, е минал поне веднъж през месомелачката Лили Маринкова. Ако откаже участие в "Неделя 150" по "Хоризонт" - него просто го няма на картата на българския политически живот. Маринкова отказва да спазва каквито и да било правила, ако те не са продиктувани от собствената й съвест. Житейската философия на Маринкова е доста опростена - тя вярва, че щом си политик, няма начин да си честен. Въпросът е само за какво и кого точно лъжеш.

 

Виза Недялкова

"Постфактум" умря. Да живее Радио "Нет"! Така звучи, общо взето, житейската история на Виза Недялкова напоследък. Жената, която преди време владееше умовете и сърцата на всеки уважаващ себе си комунист и с една своя дума бе в състояние да предизвика масови безредици, сега се завръща на медийната сцена, по-надъхана и решителна отвсякога. Уволнената преди време скандалджийка е готова да отвоюва обратно мястото на радиогуру, за което вече претендират много нейни колежки.

 

Веселина Каналева

За нея често употребяват клишето, че е жената-радио в България. Собственичката - патрон на пловдивското радио "Веселина", успя да направи провинциалната си станция, наблягаща на попфолка, в третото по слушаемост радио в държавата след "Дарик" и "Хоризонт".

 

Маргарита Михнева

Кой може да затвори устата на Маргарита Михнева? Този рекламен девиз на предаването "Конфликти" всъщност е и най-честият въпрос, който зрителите си задават. Всяка поява на напористата журналистка на тв екрана задължително води след себе си, ако не до национален скандал и конфликт, то поне до конфузни ситуации за героите на демократичното време.

 

Миглена Ангелова

Водещата на "Искрено и лично" по bTV е далеч от представа за амбициозна дама, решила на вяска цена да смаже противника по пътя към успеха и личния си просперитет. Тя е от онези българки, които сигурно не осъзнават колко определящо е тяхното въздействие върху формирането на общественото мнение. Превърнала се в своеобразна телевизионна майка Тереза, водещата патетично, но искрено обобщава мисията на предаването си: "Да помагаме на хората."

 

Силва Зурлева

Самотният бегач на дълги разстояния е прозвище, което идеално залепва на шефката на директорския борд на Нова телевизия. Достойно за уважение е постоянството, с което тя атакува подстъпите към националния лиценз за Нова. Засега Зурлева губи битката срещу Кеворк Кеворкян, който спъна медията по пътя към националния ефир. Но пък не губи авторитета на жена, която знае какво иска и знае как да го постигне.

 

Радина Червенова

В епохата на депутатките - тв водещи, всяка партия несъмнено би се гордяла да има в редиците си неувяхващата Радина Червенова. Водещата на "По света и у нас" години наред присъства в българските домове със своя лъчезарен чар и спокоен тон. Ако нейният колега Димитър Цонев неотдавна едва не стана кандидат-президент, то можем само да гадаем каква обществена длъжност би прилягала на красивата Радина, когато се насити на тв кариерата.

 

Венелина Гочева

Опитната журналистка извървя сравнително бързо целия път в журналистиката - от стажант-репортерка до главен редактор на един от най-големите български вестници - "24 часа". Без да търси реализация в авторски текстове, тя успя да се докаже в далеч по-важни области - умее да организира екипа си и да убеждава в своята кауза дори враговете си. Въпреки масово падащите тиражи на вестници напоследък Гочева, както свойски я наричат подчинените й, безспорно успя да стабилизира и подобри съдържанието на "24 часа", което се дължи най-вече на управленческите й умения.

 

Димитрана Александрова

Кариерата на главната редакторка на вестник "Сега" е напълно съпоставима с нейната някогашна колежка от "24 часа" Венелина Гочева. За разлика от конкурентката си Димитрана, маскирана като Инка, все още поддържа добра форма като автор на остро критични коментари и анализи на политическата ситуация. Редакцията на "Сега" впрочем е идеален пример за матриархат във формирането на общественото мнение - почти всички заместник главни редактори и редактори в изданието са жени.

 

Галя Прокопиева

Това крехко и симпатично момиче отскоро ръководи най-младия български всекидневник - "Дневник". Тя е не само съпруга на неговия издател Иво Прокопиев, но и опитен (въпреки младостта си) журналист, школуван в най-силните години на седмичника "Капитал". Откак Галя ръководи "Дневник", вестникът стана по-целенасочен и разнообразен като информация, успя да се пребори с голяма част от детските болести, от които страдаше в месеците след дебюта си.

 

Гала

Замисляли ли сте се, че бившето "момиче от "Невада" днес е жената с най-силно телевизионно присъствие в България? Всеки делничен ден водещата и нейното домакинско шоу "На кафе" са в ефира на столицата и страната по 3 астрономически часа два пъти в денонощието. При Гала казаха, че марулите се съхраняват най-добре вакуумирани... В "На кафе" казаха, че късото не е на мода. Това са само малка част от ценните препоръки, което женската аудитория попива всекидневно.

 

Весела Лечева

Една от най-титулованите наши спортистки напоследък направи силен пробив и в издателския бизнес. Бившата състезателка по спортна стрелба стои зад популярното дамско списание "Белла" и зад светското "А 1". Тя и съпругът й са и хората, които стоят финансово зад последните предизборни кампании на БСП, което рано или късно ще й донесе дивиденти.

 

Ани Салич

Говорителката на bTV бе обявена за най-чаровното тв лице за 2001 г. Когато тя започна да новините заедно с Александър Пелев преди година, в медийните среди за нея се заговори като за явление. Изключително топлото излъчване на Салич приковава зрителския интерес като магнит.

 

 

Клуб "Първа съпруга"

За да бъде влиятелна една дама, понякога е достатъчно просто да бъде жена на правилния мъж в правилното време. Разбира се, наличието на сключен граждански или църковен брак изобщо не е задължително.

 

Царица Маргарита

Дали споделя боб и зелник със Симеон и крал Михай, кара ски на Боровец, черкува се в "Свети Александър Невски", Маргарита неминуемо е до царя-премиер и му вляе при вземането на решения. Царицата е дъщеря на испанския банкер и мултимилионер дон Мануел Гомес-Асебо и Модет и Мерседес Сехеула. "Жена ми е моят най-добър съветник по паричните въпроси. Работим заедно. Тя има изострено чувство за бизнес и администрация", казва за нея Симеон II. За себе си царицата твърди, че с нищо не се чувства специална жена, въпреки че е омъжена за цар. Била съм обикновена жена, домакиня, съпруга и майка, допълва тя. В резултат на тяхната любов се раждат 5-те "К" - принцовете Константин, Кардам, Кирил, Кубрат и принцеса Калина.

 

Зорка Първанова

Има два вида съпруги на политици - такива, които се оправят сами в живота, и такива, които не биха могли да се оправят сами, ако няма кой да ги подпира. Зорка определено ще има нужда от помощ и напътствия, за да играе добре ролята на първа дама, категорични са приближените до Първанов. Тя не работи от години, въпреки че по време на кампанията бе акцентирано върху академичното й минало. Зорка винаги е била държана от съпруга си "встрани" от делата на партията, така че вероятно ще остане неизкушена и в държавните дела.

 

Елена Йончева

Странно е, когато в една публична двойка двете половини са равнопоставени. Обикновено не става така - или съпругата е известна, а съпругът отглежда децата и носи парите (справка - Надежда Михайлова), или пък съпругът е известен, а съпругата се появява публично веднъж годишно, обикновено на Коледа (като при Георги Първанов). В този смисъл на Станишев и Йончева им предстои да бъдат изненадата на годината. Това обаче едва ли ще притесни хубавата Елена, която е абсолютен непукист. Тя самата признава, че политиката изобщо не я интересува. Едва ли избирането на дългогодишния й приятел за лидер ще промени тази нейна нагласа. Но в тв репортажите й от най-горещите точки на света се е заглеждал всеки.

 

Антонина Стоянова

Говори се, че единственият спечелил от загубата на Петър Стоянов в близкото му обкръжение била Антонина. Така бившата дама №1 нямало да бъде допълнение на съпруга си. Бившата дипломатка вече била говорила с колегите си във външно да се върне на работа във външно.

 

Алиса Софиянска

Жената на столичния кмет е съпруга, за каквато всеки политик би мечтал. Хубава, ама не много, да не предизвиква завист, умна, ама не демонстративно, да не комплексира мъжа си, и делова, ама по един типично женски начин, който обезоръжава партньорите на Софиянски. Алиса е истински боец и поставя семейната чест над всичко. Вероятно от нея би станал не по-лош политик, отколкото е самият Софиянски.

 

Елена Костова

Вече видяхме, че Елена беше плътно до Костов по време на добрите му дни. Остава да видим дали ще се задържи там и по време на лошите, защото те несъмнено предстоят. Властната експремиерша има много за губене, след като се оказа, че новата власт не си поплюва и е готова да вкарва неудобните бивши и настоящи величия в затвора. Тя има и много работа по душевното възстановяване на Костов, който още не можел да преглътне изневярата на българския електорат. Не са малко обаче и тези, които не изключват шансовете й един ден отново да стане премиерша.

 

Дарина Павлова

Облечена винаги по последен писък на модата, елегантна и сексапилна, съпругата на MG боса Илия Павлов е всичко друго, но не и скучаеща прахосница на пари. Покрай конкурса "Мис България", който взе под свое покровителство с парите на мъжа си, Дарина натрупа доста точки сред ценителите на женска красота, както и доста солидни международни връзки.

 

Милена Попова

Главната редакторка на най-стилното и печелившо женско издание у нас - "Ева", е съпруга на най-емблематичната личност в българската посттоталитарна преса - Петьо Блъсков, но никога не е парадирала с това. Дребничката, винаги елегантна и дружелюбна Милена ръководи екипа си с вещина. Тя е една от най-уважаваните дами в модния бранш у нас, често я канят и да журира конкурси за красота.

 

Нона Йотова

Допреди 3 месеца, в навечерието на президентските избори, приятелката на Богомил Бонев предвкусваше как ще стане първа дама на България. Бившият вътрешен министър пък свенливо, но твърдо отклоняваше всякакви въпроси около бъдещата президентша. Нона обаче не е загубила шансовете си да играе по-сериозна роля в политиката покрай Бонев.

 

 

Жените емблеми

Културата по традиция се смята за областта, където нежният пол намира най-доброто поле за изява. Тук обаче е най-трудно да се откроят личности, които не само са постигнали големи успехи, но са успели да прокарат и свой собствен път, да станат пример за подражание, да налагат своя индивидуална философия. В държавата с най-много културни министърки (или министерши) истински влиятелните жени от тази сфера всъщност са доста малко.

 

Лили Иванова

Стар, но верен лаф е, че в България през вековете ще пребъдат 3 неща - киселото мляко, Христо Стоичков и Лили Иванова. Примата на родната естрада има респектиращ авторитет не само сред артгилдията, но и сред народа.Тя вече е качена на пиедестала на неувяхващите символи, на които се крепи самочувствието на една нация. Лили е безапелационен пример за това как не само с талант, но и с къртовски труд една личност може да получи непреходно национално значение. Някогашната медицинска сестра от Кубрат е известна с безкомпромисен до сприхавост характер и с неувяхващ състезателен хъс. Лили успя да създаде цяла школа в българското пеене. За нейна последователка по отношение на специфичната вокална техника е смятана нашумялата поп-фолк певица Софи Маринова. Тя е наричана "циганската Лили Иванова".

 

Евгения Калканджиева

7 години след като създаде своята агенция "Визаж", бившата манекенка и 6-а на конкурса "Мис Свят" е един oт най-сериозните фактори в българската модна и моделска индустрия. Синеоката и волева Жени е рядък за нашия шоубизнес пример за хъс, последователност и непрекъснато усъвършенстване. Калканджиева има много сериозен международен авторитет. Последният конкурс за топмодели на "Визаж", който се състоя през декември, бе наблюдаван на живо от представители на дузина елитни световни агенции начело със знаменития италианец Рикардо Гай.

 

Глория

Завършилата техникума за селскостопанска техника в Две могили брюнетка с истинско име Галина е най-преуспялата, имитирана, коментирана и охулвана от конкурентки наша певица през последните десетина години. 8-те й солоалбума са продадени в тираж от неколкостотин хиляди екземпляра, особено ако броим и пиратските им копия. През 1998 г. Глория направи промоция на албума си "12 диаманта" в Чикаго и повлече крак за доста свои колежки, които после направиха турнета в Америка. През 1999-а Глория изнесе и безпрецедентен до този момент самостоятелен концерт в Атина. На 29 юни 2001 г. тя пя и пред 1000 българи, събрани в лондонската зала "Астория". "Песните ми са това, което чувствам - огънят и болката ми", казва за себе си певицата. След като стана майка, тя успя и да отслабне повече от 20 килограма, с което стана пример за подражание за хиляди свои почитателки.

 

Христина Ангелакова

Оперната прима наследи Пламен Карталов като директор на Националната опера и смело тръгна да налага нов стил с цел популяризиране на смятаното за твърде елитарно изкуство. Ангелакова покани именити театрални режисьори - Бойко Богданов и Здравко Митков, за реализацията на ключови заглавия от актуалния афиш на операта. "Просто ми се иска на нашата сцена да виреят различни режисьорски стилове - не само на оперни постановчици, но и на театрални и филмови режисьори. Впрочем това не е някаква моя приумица, съвремието ни го изисква. В световен план нещата също вървят в тази посока", обясни оперната прима в скорошно интервю за "ТЕМА".

 

Аня Пенчева

Актрисата секссимвол не само е едно от най-популярните лица (и фигури) в българското кино и театър през последните 20 години. Аня Пенчева е известна в гилдията и като жена, която смело се впуска във всякакви авантюри - беше рекламно лице на шампоани и любовно вино, опита се да помогне на обвиняемия Дон Цеци, свидетелствайки в негова полза пред съда, поведе колегите си от Народния театър срещу доскорошния му директор Александър Морфов. Просто Аня отдавна е нещо много повече от актриса, колкото и да не се харесва това на мнозина. И остава все така привлекателна.

 

 

ФЕНОМЕН

Вяра Кочовска

Най-прочутата българска екстрасенска от години се е превърнала в единственото упование за много българи. Кочовска е не просто човек със свръхестествени способности, не само физически лечител. Тя е символ на онова друго измерение, в което за всяка човешка болка има лек и за всеки проблем - съвет и добра дума. За съжаление знамето "Кочовска" днес е използвано и от стотици самозванци и шарлатани, които експлоатират доверчивостта на всеки страдащ българин.

Стела Димитрова

Известната пловдивска екстрасенска е един от малкото научно доказани сензитивни феномени в България. 10 години БАН изследва нейните способности и ги отрази в специална книга. Стела Димитрова е била обект и на специални проучвания в Русия. Помогнала е на хиляди българи, пред вратата й винаги има опашка от хора, за които тя е последната надежда.назад съдържание напред

съдържание


Най-влиятелните жени в България
За да бъдеш дама, с която се съобразяват всички у нас, не е задължително да си политик или медийна звезда, но ...


Сеч в царската партия
Тайнствен Контролен съвет получава картбланш от Симеон да се бори срещу разкола. Двата варианта за устройство на ...


В “Булгартабак” дими лулата на раздора
Скандалите в холдинга няма да утихнат, докато не завърши приватизацията на холдинга ...


Николай Свинаров: Бялата комисия вече разследва бившите управляващи в МО
Установени са закононарушения в дирекция "Управление на доставките", "Интендантско обслужване", ......


За България или нищо, или лошо
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.