АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Медии

Webологична катастрофа
Светослав Спасов

200 души се наговориха чрез интернет сайт да препречат софийско кръстовище. Акцията e позната като Flash mob. В България тълпата "избухва" по поводи, различни от тези в света. Гражданските сайтове за екозащита стават все по-активни. Ще се увеличи ли и влиянието им толкова, че да ги "яхнат" политиците

 

 

    В България Flash mob движението се развива като социален протест. След
сигнал в интернет стотици млади
българи блокираха софийските кръстовища

 

"Как разбрахте къде и кога да дойдете?" Това най-често питаха журналистите преди около седмица, когато 200 души блокираха кръстовището при "Орлов мост". Акцията се проведе два дни след решението на Върховния административен съд да отмени статута на Странджа като защитена от строителство територия. Полицията арестува 35-има от протестиращите.
Екозащитниците се организираха чрез интернет страницата www.savestrandja.ludost.net. Тя видя бял свят часове след публикуването на съдебното постановление.
Това ще бъде флаш-моб или спонтанно излизане на улицата - бяха едни от първите думи в сайта. - Нямаме разрешително - рискът е за всеки от нас! Призивите бяха копирани и в други интернет форуми. Дни по-късно в същия сайт се появиха обяви за протести във Варна и Стара Загора, както и инструкция за следващите действия в столицата. "Видяхте колко силни сме заедно! - коментира след първата демонстрация неизвестният автор на онлайн средището. - На следващите шествия е нужно да носим плакати и пропаганда. Както много хора вече казаха, протестите ни трябва да са с конкретна насоченост, за да успеят! Трябва да сме постоянно по улиците. Друг шанс не ни оставиха!"
Родината на flash mob движението (от англ. - избухване на тълпата) е САЩ. Преди години зад океана за пръв път обществено място е блокирано след призив по интернет. Десетина души влизат в универсален магазин и започват да повтарят на продавача един и същ въпрос, докато го подлудят. Работата на търговския център е прекъсната.
По света flash mob изявите са по-често проява на ексцентричност. Най-голямата масовка от този тип се събира през април тази година в Лондон. Повече от четири хиляди души задръстват метростанция "Виктория", за да танцуват, слушайки музика на MP3 плеърите си. Заради тълпата хиляди пътници не успяват повече от два часа да стигнат там, закъдето са тръгнали. Акцията приключва с появата на полицията.   
В България засега нещата се развиват по различен път. Flash mob-овете се случват не заради желанието на някого да бъде оригинален, а като форма на социален протест. Главно екологични теми предизвикват сговор в Мрежата.
Любопитното е, че там все още няма анонимна гражданска страница в защита на медиците ни в Либия.

 

 

                             По света подобни прояви по-често са акт на ексцентричност

 

 

Първият опит за flash mob беше пак по повод становището на съда за Странджа и се състоя два дни преди блокадата на "Орлов мост". В интернет бе решено да се задръсти кръстовището на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски" в София. Акцията обаче бе осуетена от полицията. Освен за Странджа от доста време в Мрежата се координират и инициативите срещу строителството в местността Иракли. Преди повече от година по тази тема бе създаден и вероятно първият анонимен граждански екосайт - www.daspasimirakli.com. Той работи и в момента. Последната инициатива беше в края на май, когато администраторите му организираха почистване на плажната ивица.
Грижите за природата за пореден път предизвикаха сблъсъци между активисти, собственици на имоти и охранители. След появата на www.daspasimirakli.com каузата бе подкрепена от неправителствени организации и частни фирми, някои от които създадоха собствени сайтове. Живеещите в канадската столица Отава българи пък разкриха дискусионен раздел към www.bg-ottawa.ncf.ca.
Некомерсиални граждански уебпроекти има още срещу минаването на магистрала през района на Кресненското дефиле (www.kresna.org) и в защита на Преображенския манастир (www.preobrajenie.info). Своя онлайн база са направили и жителите на "Овча купел" - www.ovchakupel.info. "Този сайт трябва да ни помогне да съгласуваме действията си, протестите си, силите си, уменията си, за да се борим ефективно срещу безумното застрояване на тревните площи и детските площадки в нашия квартал - пише в него. - И най-вече този сайт трябва да ни даде възможност да се преборим - кои сме хората в "Овча Купел"? И какво да направим, за да събудим останалите?"
Освен за протести и подкрепа на каузи във виртуалното пространство вече има и най-малко два сайта за референдуми.
По-популярният е www.bgpetition.com.
В него са регистрирани над 20 подписки. Въпреки че скандалът гръмна с пълна сила едва преди седмица, петицията за спасяването на Странджа от застрояване е привлякла най-голямата подкрепа с над 12 хиляди гласа "за". Сред останалите инициативи със сериозен отзвук е тази, според която български граждани от неромски произход са дискриминирани за сметка на циганите. Искането неравнопоставеното отношение да се премахне е адресирано до държавния глава, министър-председателя, Народното събрание на Република България. Зад него са се подписали над 8500 души.
Към ден днешен интернет изглежда благодатна територия за граждански дебати и протести. Всеки има възможност лесно и без ограничения да изказва мнението си. Въпросът е докога това пространство ще остане в "чист" вид. Трудно е да се повярва, че ако общественото влияние на анонимните граждански сайтове нарасне, те няма да бъдат "полазени" и от интереси, вън от обществените. Въпрос на време е имиджмейкърите на политическите партии да се сетят, че шефовете им ще изглеждат по-отворени и модерни, ако оглавят някое справедливо недоволство, зародило се в интернет. "В PR екипите на много от политическите сили има хора, които целенасочено участват в уебфорумите на по-известните вестници - коментира за "ТЕМА" експерт. - Преди време това ставаше по-скоро спонтанно.  Днес обаче писането в тях е съвсем целенасочен процес. Целта е даден проблем или скандал да се тушира когато засяга въпросната политическа сила. Или да се раздуе, ако компрометира друга. Нямам наблюдение обаче PR-ите да "бъркат" в протестните екосайтове или да създават петиции. Тези форуми все още убягват на политиците. Допускам обаче, ако влиянието им в обществото нарасне, на тях да започне да се гледа по-сериозно."

 

 

"Младост" си направи махленски сайт

Преди около две години находчиви обитатели на столичния жк "Младост" създадоха страница, която трябваше да дава потребителска информация на живеещите там. Ежедневно в нея можеха да се сравняват цените по пазарите и магазините в квартала, да се научи къде има промоции и т.н. Сайтът обаче вече не е активен.

 

 

Да бъдат ли торентите

Няколко са интернет сайтовете, създадени специално да защитават правата на потребителите в Мрежата и да подбуждат към дискусии по повод затварянето на най-големия торент сайт - www.arenabg.com. В www.bgpetition.com върви и подписка по темата "За спазване конституционните права на интернет потребителите" -  подкрепена е от около 3400 души. Създателите є твърдят, че ограничаването на достъпа до страницата, наложено от ГДБОП и НСБОП през март, нарушава няколко точки от Хартата за правата на човека.

 назад съдържание напред

съдържание


Изстрел в гръб
Поръчков убиец простреля един от най-влиятелните бизнесмени в страната. Близките и познатите на Манол Велев нямат ...


Системни проблеми
Тройният съюз между БСП, НДСВ и ДПС създаде условия държавното управление да се движи на ръчна спирачка. В стил на ...


Председателят на стачния комитет д-р Кръстьо Пенчев: "Пирогов" умира, спешната медицина у нас се нуждае от реанимиране
Интервю на Мариана Тодорова за тайните разговори с Митьо Очите, лекарския морал, социалните протести и политическия ......


Червен анцуг
...


Вълкът и седемте спонсори
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.