АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Клубизъм

Антистрес
Христо Запрянов

 

Клубизъм (klu’bi:zam) - 1. Популярно движение с последователи над 18-годишна възраст. Предмет на дейност - да се докаже, че България се доближава най-сериозно до Европа не благодарение на външно министерство, футболния съюз или емиграционните власти, а на нощния живот и клубната култура.
Щабквартира - ъндърграунд, оувърграунд или он-дъ-граунд заведения. Предварителна подготовка - избиране на клуб, тоалет, парфюм, компания и поглед, подобаващ на съответния клуб. Благородна цел - забавление, напиване, забавление + напиване.
2. �Клубизъм“, рубрика на сп. �ТЕМА“. Историите, които се случват в събота вечер, и местата, предназначени да ги сбъдват.

 

 

Име    Club 703
Рожден ден    15 октомври 1994 г.
Адрес    София, ул. "Шишман" 23
Капацитет    40 места
Паркинг    на улицата
Цени    клубни
Музика    джаз, чил-аут
Цветове    червено, кафяво
Рейтинг    9/10Когато клуб “703“ отваря врати за първи път, националният отбор на България по футбол току-що е спечелил бронзови медали от световно първенство, чалгата все още не е позната като социален феномен, Boyz II Men и Ace of Base оглавяват хиткласациите на Billboard, а най-популярният алкохолен микс у нас е т. нар. “облак“. Логично предвид тъмните времена едно ново, различно и стилно място бързо печели както хард-фенове, така и скептици - твърдящи, че подобен бар няма бъдеще в България.
Малко повече от десет години по-късно клуб “703“ продължава да си съществува успешно. При това на същото ключово място, със същия стилен интериор и вече с две поколения хард-фенове - като онези, от 1994-а, все още са тук.
Интересното при абсолютния пионер сред баровете в София е, че въпреки постоянните опити за имитация “703“ си остава едно от най-популярните места за капучино преди работа (или бърбън с лед - след). Почти на всеки ъгъл на столицата се кипрят малки заведения с дълъг бар, тиха музика и снимки по стените. И въпреки това “703“ е за предпочитане. Може би защото, както се изразяват хард-феновете, “останалото е претоплена манджа“.
Оригиналът, намиращ се на ул. “Шишман“ (в близост до “Гурко“), изглежда обвит в някаква странна мистерия - било то заради името (съществуват дузина версии за значението на “703“, всички недоказани) или заради участието на най-мекия български глас в създаването му (тогава Белослава Стоянова, сега само Белослава). Има и една допълнителна мистерийка за имитаторите, при това абсолютно неразгадаема. А именно как така за повече от 10 години клуб “703“ нито веднъж не остана без клиенти.

 

 


Дълъг бар с мраморно покритие, червени стени, old-school вентилатори на тавана, велурени столове и примижаващи лампи. Плюс много черно-бели снимки. И много джаз. Това е рецептата на “703“, която, колкото и проста да изглежда, си остава уникална.
Въпреки че работи едва до полунощ, заведението е многофункционално - както за кафе и вестници до витрината сутрин, така и за романтично държане за ръце в ъгъла вечер. Клуб “703“ може да бъде хем кварталното кафене тип “Central Perk“, хем вълнуващият спот за спокойна съботна вечер.
Напълно логично точно този микс между “моето място“ и “популярния бар“ се харесва на столичните арт среди, на чужденците, решили да си покажат носа извън “J. J. Murphy’s“, и на работещите хора от идеалния софийски център.
Всъщност точно за работещите хора “703“ се явява нещо повече от бар. За тях той е нещо като успокоително. Най-малкото, защото именно това място крие формулата за бягство от стреса. Вярно - пред витрината хора, кучета и автомобили се надбягват в мръсния сняг. Но зад нея има черен чай, малък коняк и много джаз. Е, не е ли идилия?

 

КОКТЕЙЛЪТ
Солено куче
Съдържание:
водка, сок червен грейпфрут, сол, лед, лимон

 назад съдържание напред

съдържание


Храмът на обречените
Провалът на сделката с “Булгартабак“ ускори агонията на парламента и разпада на управляващото мнозинство. ...


Шахматната царица
Битката за политическото наследство на Кобурга завъртя и Шулева “Станах министър, за да ...


Счупеното огледало на голямата приватизация
"Разпродажбата на безценица“ би трябвало да е повод не толкова за спекулации, колкото за сериозен ...


Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ: Политиците се страхуват от главния прокурор
Едно интервю на Таня Джоева за греховете на правителството, за модела �Сакскобургготски“, за размиването ......


Питайте, преди да запалите
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.