АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Тема на броя

Бизнесът "Стволови клетки"
Мариана Тодорова, Цветана Царева

Две банки пазят т.нар. резервни части за тялото у нас. Представителите на Cryo Save пък ги държат в белгийски трезор. Конкуренцията в бранша расте. Взимането, замразяването и съхраняването на многофункционалните клетки варира между 3000 и 4100 лв. Пациентите разчитат на тях в борбата с десетки тежки заболявания като рак, парализа, инфаркти. Само преди дни такъв материал бе взет и от пъпната връв на бебето в "Биг Брадър" Амбър

 

 

 
Д-р Георги Вътев от Cryo Save България показва специалния сак, в който се събира кръвта от пъпната връв на бебето  

 

В България има само една майка и едно бебе. С това впечатление остава масовият зрител, който следи корема, раждането, кърменето и останалите родителски напъни на Светлана от "Биг Брадър". Камерите запечатват всеки детайл около първото риалити бебе у нас. Включително и този, че от пъпната връв на малката Амбър са взети стволови клетки.

Размахването на пъпове в ефир не е естетично, но е логично. Бизнесът със  стволови клетки процъфтява в последните година и половина. Стотици семейства вече са запазили материал от децата си в специални родни и чужди банки. Сред тях са и тв звезди като Ани Салич. Защо се харчат хиляди левове за процедурата ли? Защото детето и семейството му могат да разчитат на "кръвния" депозит, ако, не дай си, Боже, някой ден ги покоси тежка болест.

Наричат ги резервни части за тялото. Определят ги като универсални. Лекарите възлагат големите си надежди на тях. Стволовите клетки и приложението им са гордостта на съвременната медицина. Организмът ги съхранява и при нужда те може да се превърнат в кръвни, нервни, мускулни и т.н.

"Чарковете" се вземат от повечето тъкани и органи (като костен мозък например) при висок риск. Принципно може да се извлекат и от ембрионални клетки. Според специалисти обаче това не се прави никъде по света, защото оттам до клонирането крачката е малка. Освен това съществува вероятност клетките да се превърнат в ракови. Най-безопасно и ефективно "резервните части" се изолират от току-що отрязана пъпна връв. През 1970-а учените доказват, че в нея има същия брой стволови клетки както в костния мозък на зрял индивид. Едва 18 години по-късно обаче с взет при раждането материал е излекувано болно от анемия на Фалкони дете (вродено заболяване, което се характеризира с физическа и умствена изостаналост). Постижението е уникално. Събирането и съхраняването на мултифункционалните клетки става световна практика.

От година и половина то е факт и у нас. В България има две банки за стволови клетки. Разбира се, частни. Едната е разположена в хладното подземие на болницата "Св. Лазар", другата - в клиника "Малинов". Работят с разрешението на Агенцията по трансплантации. Cryo Save пък изнася и съхранява клетки на BG бебета в специален трезор в Белгия.

Става дума за стерилен, прецизен, печеливш и дългогодишен бизнес. И може би защото е нов, около него се трупа напрежение. Между базираните у нас банки и фирмите износители  за чужди "трезори" няма топли чувства. Част от АГ болниците също са заплетени в дребна интрига. "Шейново" например не пуска през вратите си екипите на "Св. Лазар" и "Малинов", а само тези на  Cryo Save.

Съмнения за ползата от съхраняването и трансплантирането на стволови клетки поне няма. Все пак намират се скептици, според които само един на 20 000 души реално се възползва от клетките.

Къде е истината?

В търсенето й тръгваме надолу. Следваме стъпките на д-р Тияна Николова. Озоваваме се в мазето на столичната болница "Св. Лазар". Под земята се намира лабораторията и банката за стволови клетки, създадена през лятото на 2005 г. Не изглежда като копирана от научнофантастичен сериал, а съвсем семпло. Върху максимум 40 кв. м са подредени няколко микроскопа, странен уред с вид на пералня от WS телешоп, фризери и три гигантски бутилки с течен азот. Всъщност нужда от повече пространство няма. В "хладилниците" се съхраняват около 160 сака със стволови клетки.

Горе-долу такъв е броят им и при конкурентите в клиника "Малинов". С 30-40 повече са изпратили в Белгия и от българския офис на Cryo Safe.

Д-р Николова тиква под носа ни пластмасова чантичка. Цената й е 150 евро, произвеждат я само две фирми в света. Това е сак за взимане на стволови клетки. "Материалът може да се събира и в стандартните и много по-евтини сакове за кръв, но това не е редно", твърди акушер-гинекологът. След което подробно обяснява как се вадят "резервните части":

 Събраната в сака кръв се претегля, а количеството й се записва във формуляр на пациента. 

 След това се обработва с различни продукти върху т.нар. ламинарен плот. Определя се количеството на левкоцити и т.н.

 Кръвта се центрофугира на високи обороти и именно тогава се отделят стволовите клетки.

 Виталитетът им - т.е. жизнеността, се гледа под микроскоп. Освен в лабораторията към болницата това се прави и в Националния център за заразни и паразитни заболявания. Идеята е да има две независими изследвания.

 Стволовите клетки се поставят в специален замразител, оттам се прехвърлят в алуминиева касета. От своя страна тя се нанизва на метална рамка и се потапя в течен азот. Температурата е минус 196 градуса.

 Всяка касета има код. Знаят го само родителите на детето и лекарите. Клетките са притежание на семейството и не може да се използват за други хора.  Възрастните разполагат с "материала" до 18-ата годишнина на наследника си.

 Фризерите са заключени, лабораторията се охранява.

 Банката осигурява транспорт навсякъде по света. Т.е. ако искате трансплантация в Щатите, няма проблем да ви изпратят клетките там. Те се пренасят от болница към болница.

 В цялата процедура има един проблем. Замразените клетки може да се ползват веднъж. След като се извадят от течния азот, част от тях се поставят в тялото, а останалите се изхвърлят.

Нека обаче се върнем още по-назад, т.е. няколко месеца преди появата на бебето. Тогава родителите трябва да решат ще съхраняват ли стволови клетки или не. Желаещите се договарят с BG банка или с представителите на чужда и звънят при първите контракции. Екипът "клеткосъбирачи" е длъжен да пристигне в АГ-то преди края на раждането. Специалистите обслужват не само София, но и клиники в по-големите градове, въоръжени с инструменти и хладилна чанта. Взимат кръв от току-що отрязаната пъпна връв преди плацентата да се отлепи. "При раждането на Амбър зрителите на "Биг Брадър" видяха, че не съществува никакъв риск за бебето, защото то вече е поето от педиатрите. Такъв няма и за родилката", обяснява д-р Георги Вътев от българския офис на Cryo Safe. По думите му това е най-голямата банка в Европа за съхраняване на стволови клетки. По-голяма от нея е само тази в САЩ.

Съществува обаче едно неудобство. Ако например решите да дадете живот на детето си в "Майчин дом", не можете да замразите стволовите клетки в банката на "Св. Лазар". "От месец молим за достъп до болницата, но не ни обръщат внимание. Предлагаме по 100 лв. обезщетение за всяко влизане",  твърдят от частната клиника. В "Шейново" пък не пускат екипи и на "Св. Лазар", и на "Малинов". Обяснението - работят само с  Cryo Save. 

Представителите на европейската фирма опаковат взетата кръв с всички нужни формуляри. Транспортират я в специален контейнер до лаборатория и банка в Брюксел. "Температурата на съхранение не бива да е по-ниска от 18 градуса и по-висока от 26. Затова сакчето с биопродукта се изолира със специални торбички с гел, който не позволява прекомерното му охлаждане или затопляне. Така продуктът може да се съхрани за около 24 часа", уточнява д-р Вътев. След пристигането на пратката от нея се отделят няколко капки кръв, за да се провери каква е гъстотата на стволовите клетки. "При недостатъчен брой (те трябва да са няколко милиона - бел.ред.) процедурата се прекратява", категоричен е д-р Вътев.

Позицията на базираните у нас банки е по-различна. "Кръвта трябва да се достави в лабораторията максимум до 6 часа след раждането и обработката й да започне веднага. Разбира се, може да се занесе и на 24-ия час, но така много клетки ще са измрели. И вместо 100% ще замразиш 50 или 20. А при трансплантация това ще е проблем - твърди д-р Николова от "Св. Лазар". - В България винаги мислим, че в чужбина е по-сигурно. А частните западни банки не ги интересува с какво качество идва материалът от Изток. При нас например клетки са замразявали ирландци, австрийци, немци, англичани." Кой е прав, е трудно да се каже. Конкуренцията обаче явно е сериозна.

Забелязваме я и в ценоразписа. В Cryo Save например за цялата процедура искат 3000 лв. От "Малинов" я извършват срещу 3100. Освен това предлагат разсрочено плащане за година и половина и отстъпки за онкоболни. Най-скъпо е в "Св. Лазар" - 2200 евро. Какво е обяснението за разликата в сумите?

"Ако искаме да побългарим нещата, ще го направим. Един куп материали може да се спестят. Или да се използват такива от ветеринарната вместо от човешката медицина. Така намалява цената, но и качеството", твърди д-р Николова от "Св. Лазар". "Цените се определят на пазарен принцип. Мога да ви уверя, че ползваме най-добрите материали и не правим компромис. Все пак съхраняваме продукт за 20 и повече години", категоричен е д-р Георги Стаменов от банката към клиника "Малинов".

"Предлагаме най-изгодните условия, защото съхраняването е в чужбина. В Белгия банката е огромна, пази много повече сакове и това сваля цените", мотивира се д-р Вътев от Cryo Save.

В Щатите например процедурата излиза около $1500. Американците обаче сами си купуват сака за събиране на клетки и отделно плащат на екипа, взимащ кръвта. Основната причина за солените цени в цял свят е една - лабораторията и банката са скъпи съоръжения. Освен това 24 часа в денонощието трябва да има екип за взимане на кръв и специалист, който обработва клетките. Допълнително сметката натоварват материалите, охрана и пр.

Хората, които така или иначе са си дали парите, естествено най-силно се интересуват какво ще получат срещу тях. Наистина ли слепите започват да виждат, а сакатите прохождат? Факт е, че стволовите клетки помагат при над 70 тежки заболявания. Но все пак не са универсална панацея.

Доскоро само идеята за лечение на редица заболявания с тях граничеше с научната фантастика. Сега обаче може да се предотврати например инфаркт на миокарда. Когато в организма се вкарат стволови клетки, дава се шанс за "подмяна" на мъртвата сърдечна тъкан с новосъздадена и така се избягват пораженията. Освен това мултифункционалните клетки помагат за създаването на нови кръвоносни съдове около вече запушените или напълно унищожени. "Стволовите клетки дават най-голяма надежда при лечението на остър инфаркт на миокарда, въпреки че много колеги смятат тази възможност за авантюра", заяви преди няколко дни проф. Михаел Тендера. Бившият президент на Европейското дружество по кардиология бе поканен на Десетия национален конгрес по кардиология в София, за да запознае българските специалисти с този хай-тек метод на лечение. Основната интрига за учените е как да стимулират стволовите клетки така, че да се трансформират по-бързо в сърдечни. Ако разберат, те ще може да предотвратяват увреждането на сърцето и да намалят инвалидизацията след прекаран инфаркт.

Поставянето на стволови клетки в близост до нервните пък води до превръщането им в неврони. Така прекъснатите влакна се възстановяват и дейността на крайниците се подобрява. Методът е изключително популярен при лечението на гръбначномозъчни травми.  

Точно както миокардните инфаркти, така и инсултите са бич. Затова се работи по превръщането на стволовите клетки в мозъчни. Въпреки оскъдните резултати вече е ясно, че общото състояние на пациентите се подобрява значително. Истински чудеса обаче се постигат в онко-хематологията. Мултифункционалните клетки се ползват за лечението на лимфоми, левкемии и т.н. В момента специалистите се опитват да повлияят метаболитните нарушения и автоимунните заболявания с помощта на трансплантиране на стволови клетки. Така че като цяло новините са позитивни. През август Европейският парламент отпусна 0.4% от бюджета си за изследвания на стволови клетки.

Българските лекари не следят изкъсо състоянието на пациентите с "резервни части". Първата онко-хематологична трансплантация със стволови клетки от гръдната кост е направена през 1997 г. от д-р Лидия Гърчева. Две години по-късно тя взима същия материал, но от пъпна връв и го вкарва в организма на болни от левкемия деца. Едното от тях умира. Другите обаче са здрави, уверява лекарката.

В момента в "Св. Лазар" две семейства са заявили желание да си вземат клетките за терапия на човек в семейството. Материалът от пъпната връв на родено преди дни бебе в "Шейново" пък ще се използва за лечение на по-голямо дете. Трансплантацията ще се извърши до няколко дни в болница "Царица Йоанна" и малчуганът вероятно ще бъде спасен. 

Остава обаче въпросът какво правят нуждаещите се, които нямат замразен материал? Отговорът: търсят по цял свят без гаранция да попаднат на близка до своята "формула". Процедурата по диренето в т.нар. Европейски регистър излиза 30 000 евро. Кой продава тези клетки? Някои болници, сред които и католическите АГ-та в Италия (т.нар. клиники за бедни). Родилките в тях писмено се съгласяват от пъпната връв на бебето да бъде взет материал. А болницата се издържа именно от пласирането му.

Последна новост е извличането на стволови клетки от организма след стимулация с медикаменти. "Опитният заек" трябва да е между 30 и 40 години и, разбира се, да е съгласен на тази все още спорна процедура. Сред последните хитове е и взимането на уникалните клетки от мастни след липосукция.

 

 

 

Доц. Юлия Джоргова, директор на Клиниката по кардиология в "Св. Екатерина":

В началото на пътя сме

 

Доц. Джоргова, какво е приложението на стволовите клетки в кардиологията?

- Не съм против за стволовите клетки да се говорят прекрасни неща, но все пак трябва да сме реалисти и да помним, че работим с живи хора. Не бива да подвеждаме пациентите си. Не  е редно да им обещаваме блестящи постижения, а те да виждат, че такива няма. Или да ги депресираме, като им кажем, че не очакваме никакви резултати.

От гледна точка на кардиологията този тип клетки се използват в два случая - в първата седмица след остър инфаркт на миокарда и при хроничните форми на това заболяване. Има проучвания, че в първите няколко дни след инфаркта организмът започва да произвежда стволови клетки, които да "ремонтират" повредения участък от сърдечния мускул. Далеч по-голямо е предизвикателството при лечението на хроничните форми. Много често, когато не може да се отвори нов кръвоносен съд, единственият изход на човека е трансплантация на ново сърце. А за съжаление нуждаещите се са повече от донорите. Така че големите ни надежди са, имплантирайки стволови клетки, тялото само да изработи здрави кръвоностни съдове.

Какво е известно досега и кое все още е тайна за науката?

- Подобно на останалите области и в кардиологията има различни методики. Сърцето е един много специфичен орган и ние все още не сме сигурни по ка-

къв начин да вкарваме клетките, точно кога да го направим и точно при кои пациенти. Със сигурност обаче знаем, че стволовите клетки не вредят на пациентите. Знаем също така, че те имат позитивен ефект. Въпросът е как да помогнем на организма да произвежда повече такива клетки, как да ги задържим на определено място за по-дълго време и как да докажем, че сме повлияли положително възстановяването на пациента.

Това означава ли, че у нас все още няма пациенти с присадени в сърдечния мускул клетки?

- Имаме група от 8 пациенти, които са подложени на такава процедура. При тях се наблюдава известно подобрение, но все още не може да се говори за блестящи резултати. Въпреки това за нас резултатите са изключително добри - от една страна, пациентите вече цяла година са в стабилно клинично състояние, а от друга - ние се уверихме, че те понасят леко тази манипулация. Сега тръгваме към по-масово приложение, като сме разделили хората в три групи - в остра фаза, с хронични проблеми и чакащи за трансплантация на сърце плюс една контролна група. Лошото е, че нямаме достатъчно средства, за да правим наука. Общо взето, тези операции се правят за сметка на болницата, защото по разбираеми причини здравното министерство не може да ни отпусне допълнително финансиране. Тук трябва да спомена, че при посещението си у нас проф. Михаел Тендера сподели как полското правителство им е предоставило финансиране в размер на милион и половина евро за развитие на науката в тази насока. Това означава, че методиката има бъдеще и ние не смятаме да спираме. В началото на пътя сме и мисля, че България има голям потенциал да е сред водещите държави.

 

 

 

Проф. Венцислав Бусарски, председател на Съюза на невролозите:

Няма странични ефекти

 

След операцията парализираните започват да усещат

допир, топло и студено

 

Проф. Бусарски, откога у нас се използват стволови клетки при лечението на неврологични заболявания? 

- Започнахме да използваме стволовите клетки за лечение на някои заболявания на нервната система - травми на гръбначния и на главния мозък, някои инсулти, детска церебрална парализа и склероза, преди около две години. Но тук трябва да уточня, че идеята да се заместват увредените нервни клетки с нови е стара. Има редица експериментални данни при опити с животни, че въвеждането на стволови клетки при увреждане на главния или на гръбначния мозък води до появата на нови здрави клетки, които от своя страна се свързват с останалите и така подобряват дейността им.

Всеизвестен е фактът, че при дадено увреждане една част от клетките напълно загива, а друга - частично намалява своята активност. Ролята на тези мултифункционални стволови клетки е да стимулират функциите на потиснатите нервни клетки. Това означава, че все още сме далеч от постигането на някакви чудеса, т.е. напълно парализиран човек да проходи и да води нормален социален живот.

Какво трябва да очакваме тогава?

- Ние отбелязваме много добри резултати при повишаване на чувствителността на крайниците, т.е. ако те са били безчувствени, след тази операция пациентите започват да усещат допир, топло, студено. От друга страна - "стопената" мускулатура на ръцете и краката, която често съпътства неврологичните увреждания, също се възобновява. В 40% от случаите пациентите ни започват да трупат мускулна маса. Те успяват да извършват кратки, ненатоварващи движения - движат пръстите си, стоят изправени в леглото и т.н. Всичко това дава надежда на хората. Но не бива да се обещават чудеса, защото тогава бихме залитнали в полето на шарлатанията. Това все пак е експериментална терапия.

Колко души са се подложили на тази интервенция и какви са най-честите проблеми, свързани с присаждането на стволови клетки?  

- У нас вече над 200 пациенти с неврологични заболявания са лекувани по този начин. Хубавото на този метод е, че няма никакви странични ефекти. Това са собствени клетки, взети от гръбначния мозък на пациента. След съответна обработка се извлича нужното количество жизнени стволови клетки, които се стимулират по определен начин и се трансплантират обратно в човека.

И тук вече идват проблемите. Първият е свързан с това, че има различни медицински школи, в което принципно няма нищо лошо. Вторият е финансов и е значително по-сериозен. Самата операция и присаждането на клетките се поема от здравната каса по клинична пътека. Лабораторната част обаче се заплаща от пациентите, тъй като се използват скъпи реактиви за обработка на клетките. Аргументът на държавата е, че все още няма категорични данни за ефикасността от присаждането на тези клетки и затова отказва пълното финансиране. Но за да има добри резултати, трябва все отнякъде да се започне. И за да излезем от задънената улица, засега правим подобни операции само на пациенти, които имат възможност да заплатят лабораторната част. Цената варира от 2800 до 7000 лв. в зависимост от извлеченото количество костен мозък и използваните реактиви. Само за сравнение искам да кажа, че пълната процедура по присаждане на стволови клетки в Русия е от порядъка на 30-40 хил. долара.

 

 

 

Проф. Драган Бобев, завеждащ Клиниката по детска онко-хематология в "Царица Йоанна":

Имам известни резерви

 

Трябва да се създават обществени, а не частни банки

за съхраняване на стволови клетки

 

Проф. Бобев, как оценявате използването на стволови клетки като терапевтичен метод?

- Зависи за какъв тип стволови клетки говорим. Трябва да призная, че аз съм резервиран към методите, които колегите кардиолози и невролози използват. Това е една руска школа, която внушава, че по този начин може да се лекуват сериозни здравословни проблеми като остър инфаркт или тежко неврологично заболяване. Но до този момент няма категорични статистически данни, които да удостоверяват истинността на подобни твърдения.

Използването на клетки от пъпната връв при лечението на някои хематологични заболявания е един популярен метод, за който е доказано, че дава добри резултати. Това доведе до инициативата клетките да се събират и съхраняват по личното желание на фамилията. Друг е въпросът доколко детето или друг член на семейството ще има нужда от тях. Около 10% е вероятността тези лични "сейфове" да бъдат използвани в рамките на фамилията.

Това означава ли, че апелирате към създаването на публични банки?

- Да, винаги съм пледирал за това. В противен случай, ако човек не използва тези клетки в рамките на 10-15 години, те трябва да бъдат изхвърлени, защото губят своята виталност. Моето вътрешно убеждение е продиктувано и от това, което се случва в развитите страни. В Америка например хората съхраняват клетките си в публични банки. Така, от една страна, те самите може да се възползват от тях, когато това се наложи, а от друга - може да се използват при необходимост и от чужд човек, когато се докаже, че съществува съвместимост между донора и реципиента. Такива обществени банки съществуват в 21 страни по света. Те съхраняват пробите на над 10 млн. дарители.

Какво е положението у нас? Вие използвате ли клетки от пъпната връв при лечение на деца с хематологични заболявания?

- В България вече е станало масова практика хората да замразяват клетки от пъпна връв. Тази дейност е умело пропагандирана от определени прослойки и, естествено, е доста скъпа инициатива за масовия българин. Ние например започнахме да събираме и да съхраняваме клетки в клиниката по детска онко-хематология много преди да се появят тези частни криобанки. При това донорите, чиито клетки ще бъдат рационално използвани, не заплащат нито стотинка за тази процедура.

Вече имаме две успешни операции при деца с онкохематологични заболявания. Затова насърчаваме майките, които имат едно болно дете, да родят и второ. От неговата пъпна връв се взимат клетки, които помагат за възстановяването на по-голямото братче или сестриче, т.е. бебето се използва като донор.назад съдържание напред

съдържание


Бизнесът "Стволови клетки"
Две банки пазят т.нар. резервни части за тялото у нас. Представителите на Cryo Save пък ги държат в белгийски трезор. ...


По тънкия лед на втория мандат
След респектиращата си победа президентът ще трябва да играе и ролята на коректив на партията, която ръководеше ...


Запазената марка на председателя на Патентното ведомство
Година след назначаването му за шеф на държавната институция Костадин Манев продължава да е в конфликт на интереси - ...


Меглена Плугчиева: ГЕРМАНИЯ остава най-важният стратегически партньор за нас в ЕС
Интервю на Къдринка Къдринова с българската посланичка в Берлин за ратификацията на евродоговора ни, за мнението на ......


Не болна, а волна
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.