АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Медии

Радиоефирът: от полифония към монотонност
Светослав Спасов

Националното новинарско "Инфорадио" е на път да стане собственост на чужденци. Купувайки наши станции, западните фирми "убиват" специализираните програми и разнообразната музика

 

   

Наблюдателите на радиобизнеса се чудят дали босовете на �Инфорадио" Светослав Петров (вляво) и Петър Кънев са склонни да продадат медията си 

 

През отпускарския сезон не се взимат важни решения. В бизнеса - особено в медийния, това правило обаче не важи. След като преди по-малко от месец вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика" смениха собственика си, усилено се заговори, че същото ще се случи и на националното новинарско "Инфорадио". Като кандидат-купувач се спряга българо-английската компания "Еммис". Под нейната шапка вече работят три родни станции - "ФМ плюс", "Фреш" и "Мила".
"Инфорадио" съществува от 2000 г., когато бе създадено от журналиста Светослав Петров. По-късно негов съдружник стана собственикът на печатници "Демакс" Петър Кънев. От 2005 г. Кънев е и депутат от БСП. През май името му бе пуснато в обращение като евентуален следващ министър на икономиката и енергетиката на мястото на Румен Овчаров.
Преди около месец в неофициален разговор Светослав Петров даде да се разбере, че е готов да се раздели с медията си. Но само ако някой плати исканата от него цена. Според хора в "Инфорадио" към момента основна пречка пред сделката е сумата, предложена от "Еммис".
Новинарската станция притежава честоти в 18-те най-големи града на страната - София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Добрич, Хасково и т.н. Държавата я лицензира преди 7 години заедно с "Дарик".
Ако страните все пак се споразумеят, ще отбележим изчезването на още един чисто български играч от радиоефира. От останалите над 30 радиа, излъчващи в столицата, без чуждестранен ноу-хау все още са единствено "Романтика" и "Сигнал+".
Другото сериозно изключение от тенденцията родните станции да стават част от международни групи е "Дарик". Към момента то е единственото радио на Радосвет Радев, който през годините притежаваше спортното "Гонг", имаше дял в "Ретро" на издателя Мартин Захариев и си сътрудничеше със "Сигнал+". Освен в "Дарик" Радев се е фокусирал основно в бизнеса с интернет  медии.

 

МЕСТНИ ИЗБОРИ

Бг попът предпочитан пред чалгата

Приблизително всеки четвърти жител на града предпочита да слуша по радиото българска попмузика, показва допитването. Убедени любители на попфолка пък са около 20 на сто от анкетираните. Около 10 на сто от хората предпочитат и търсят класическата музика.


Преди около година той продаде "Гонг" и дела си в "Ретро" на ирландската медийна група "Комюнити корп". От началото на века тя се превърна в един от сериозните окрупнители в тукашния радиоефир. Придоби честотите на несъществуващите вече "Контакт", "Спорт" на бизнесмена Манол Велев, както и на няколко регионални станции. На тяхно място фирмата изгради веригите "БГ Радио", "Радио 1", "Нова" и NRJ. Преди месеци "Комюнити корп" купи и "Сити" от музикалния продуцент Камен Спасов. Последната засега инвестиция на компанията е фолкрадиото "Вероника", заело честотите на бившето "Гонг". По ирония програмният лиценз на "Вероника" и в момента принадлежи на първото рокрадио в България - "Тангра".
"Комюнити корп" експлоатира повече от 60 предавателя което я прави групата с най-много честоти. Ирландците са собственици и на музикалната кабелна телевизия "Сити". 
За второто място в листата на радиогрупите с най-много станции са кръстосали саби "SBS броудкастинг", "Нюз корп груп" (дъщерна фирма на собствениците на телевизия bTV) и споменатата вече "Еммис". На местния пазар SBS се появи преди около две години. Първата й сделка бе с гръцките босове на "Нова телевизия" за честотите на несъществуващата вече верига "Експрес". По-късно SBS прибави към тях "Витоша", "Атлантик" и "Веселина". В момента компанията е собственик на последните три станции и на Тhe Voice,  заела мястото на "Експрес". Като част от сделката с пловдивчанката Веселина Каналева за радио "Веселина" SBS получи и едноименната кабелна телевизия, която също вече носи името Тhe Voice.
"Нюз корп груп" се превърна в значим играч на радиопазара също през последните две-три години. Първоначално компанията придоби честотите на спрелите работа "Нет" и "Свободна Европа". Успоредно с това пренареди ефира на радиа с по-камерна аудитория като "Джаз ФМ", "Класик" и "Алма матер". В момента последните две редуват програмите си на една честота. "Нюз корп груп" наскоро осъществи сделка. Преди дни честотите на бившето радио "Вива", по-късно преименувано на "Хот ФМ", бяха заети от нова станция с името "Мелоди". Така свързаните с bTV радиа станаха четири - "Мелоди", "Ен Джой", "Зи Рок" и "Джаз ФМ". 
Избистрянето на радиогрупите става обаче за сметка на музикалното разнообразие
Стъпилите на местния пазар чужди фирми бързат да дръпнат колкото се може по-сериозен дял, като създават станция за младежи, за улегналата аудитория на средна възраст и за фенове на попфолка. Така от ефира почти изчезнаха специализираните програми за спорт, за класическа музика, за джаз и т.н.  В регистъра на Съвета за електронни медии (СЕМ), където станциите са описани, едва около 10 на сто от всички над 90 лицензирани радиопрограми в страната са специализирани. Останалите имат политематична насоченост. Което, преведено на нормален език, означава - програмите им са за масовия вкус.
В началото на новия век предишният регулатор на радио-телевизионния пазар - Националният съвет за радио и телевизия, реши да лицензира нови станции. Тогава членовете му подчертаха, че ще развиват плурализма и музикалното разнообразие. Сега вече ясно се вижда, че идеята за полифония е претърпяла крах. В различните "радиосемейства" ще живеят едни и същи съпрузи - средностатистически, стремящи се към добри доходи и лесен живот. И почти няма да има място за "чешити".

 

 

 

НАЗДРАВЕ

Обичаме поздравите в ефир

Българите най-често включват транзисторите си заради новините, съобщава "Маркет Тест". Над 27 на сто от хората в градовете предпочитат радиото като източник на информация. На второ място са музикалните предавания, в които се пускат парчета по желание. Следват концертите и спортните рубрики. Част от аудиторията предпочита радиата заради възможността да изразява мнение в ефир. Проучването на агенцията е установило, че макар и от по-малко хора, радио се слуша и заради кулинарните предавания. Те са любими на всеки десети.

 

 

 

 АГИТПУНКТ

 

 

Кой ще е символът на България
До 31 август желаещите могат да дават предложения за участие в конкурса на Българската асоциация за бизнес и туристическа информация "Символите на България". Категориите са "Природни забележителности", "Културно и историческо наследство" и "Храни и напитки". Засега най-много пъти за символ на страната е предложен Рилският манастир. Гласове ще се събират до Коледа. Интернет адресът на конкурса е www.infobulgaria.info. Вот ще може да се изпраща и по пощата. Знакът ще бъде обявен на церемония през януари 2008 година. След това ще бъде превърнат в търговска марка и ще присъства на туристическите изложения, на които страната участва.
 
Гергана Грънчарова с блог
Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова представи свой интернет сайт. Мотото му е "Прозрачност - винаги може да се стигне по-далеч", а адресът: http://gerganagrancharova.eu/. Сайтът е изработен с финансова подкрепа по комуникационната стратегия. За проектирането, създаването и поддържането му за една година са платени около 3200 лева. На страницата министърът открива и блог. Грънчарова подчерта, че ще се радва и на критични коментари по написаното от нея, ако са подписани, а не анонимни. Първите две теми в блога са "Местните избори - повече местни или повече избори" и "За хората и мишките в политиката". В категориите "Европейски съюз", "Добри практики", "Идеи и дебат" и "Обществено мнение" са публикувани документи на ЕС и проучвания на общественото мнение.

 

Наша ИТ компания проби на испанския GSM пазар

Българската компания Teracomm е автор на интерактивната услуга Love me, която потребителите на испанските мобилни оператори определят като най-успешна за годината, съобщиха от офиса на фирмата в София. Teracomm е партньор на испанската технологична компания Jamba. Екипите предлагат на местния пазар поръчване на музика онлайн, развлекателни игри, резервация на билети, гласувания, участия в състезания и т.н.

 

 

 

ФИНАНСОВ ОТЧЕТ

"Дарик" държи платежоспособните

 

Програма "Хоризонт" на държавното радио е най-слушана в страната, показва проучване на агенцията за пазарни анализи "Маркет Тест". Около 8 на сто от аудиторията в градовете редовно следи предаванията й. "Хоризонт" е особено добре приета от хората над 50 години, сред които рейтингът й скача до 13 на сто. При слушателите над 60 г. близо 20 процента от цялата слушателска маса редовно настройват приемниците си на честотата на БНР .

Второ в класацията е радио "Веселина". Предпочитат го около 4 на сто от градското население. Почти със същите показатели е и "Дарик". Предимството на бившата пловдивска медия идва от превъзходството й във възрастта между 15 и 19 години. "Дарик" пък печели от предпочитанията на гражданите между 40 и 49 години, сочат данните. Националното радио бие сериозно и по отношение интереса на хората с месечни доходи над 400 лева. Четвъртото място в таблицата се заема от ретромузиката на "Радио 1".

 назад съдържание напред

съдържание


Спасяването на Ахмед
Една съдбовна среща с Иван Гарелов в руините на Бейрут ще преобърне изцяло живота на 13-годишното палестинче. След ...


Преглед на художествената самодейност
Афишът на Централния военен клуб отдавна излиза от тесните рамки на армейската художествена ...


Даниел Вълчев, вицепремиер и министър на образованието: НДСВ няма ясна позиция към нито една политическа сила
Интервю на Таня Джоева за учителските заплати, частните уроци и предстоящите матури, за четенето на Макиавели и за ......


Хореография преди мач
...


Формулата на бетона
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.