АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Общество

Енциклопедични войни
Биляна Кънчева

Никога преди не е било по-лесно да се утоли жаждата за информация на всекиго по всякаква тема. Въпросът е има ли достоверни източници, или повече от всякога важи правилото за проверката като майка на знанието

 

 

   Справките в интернет отдавна са част от ежедневието на милиона хора по света

 

 

Всичко започва с въпроса откъде произлиза думата "офис", зададен на quiz*. Подобен въпрос не може да затрудни класици по образование, които веднага пишат: от латинската дума officium, която значи дълг, задължение. Оказва се обаче, че според авторите на quiz-а за точка се зачита, ако си написал "от Уфици", световноизвестната галерия, която се намира във Флоренция. За източник на въпроса те са посочили "Уикипедия", свободната интернет енциклопедия.

"Достоверен източник ли е "Уикипедия"?", пита скептично някой. И тогава състезателният хъс за пропуснатата точка остава на заден план за сметка на разтърсващото съмнение - как да не е достоверна "Уикипедия"! От известно време за много хора отбиването в сайта на "Уикипедия" поне веднъж на ден е задължителен ритуал като сутрешното капучино на път за работа например. И ако "Уикипедия" не е достоверна, задълбава се спорът, то кой тогава е по-достоверен - "Енциклопедия Британика" ли? Не е ли интернет на път да обезсмисли събирането на дебели енциклопедии в няколко тома, които стоят добре в библиотеката, но посягаме към тях единствено за да избършем натрупалата се прах? Ето как един обикновен quiz може да отприщи енциклопедична война.

Такава всъщност отдавна се води. Фронтът е отворен още със заявката на създателя на "Уикипедия" - американеца Джими Уелс. През януари 2001 г. свободната интернет енциклопедия се появява на английски език с амбицията да достигне "качеството на "Британика" или по-добро". "Уикипедия" е свободен източник, в който всеки може да редактира и да дописва всяка статия. Авторите не са платени, а действат, водени от чист ентусиазъм. Именно доброволният принцип, на който се попълва енциклопедията, е причина за съмненията в достоверността и обективността й. Което не пречи да нараства лавинообразно. В момента енциклопедията има над 5 млн. статии на над 150 езика, включително и на български.

Първият брой на "Енциклопедия Британика" пък е публикуван през 1768 г. в Единбург. Това е най-старата енциклопедия на английски език, излизала без прекъсване през годините. За разлика от "Уикипедия" тя се списва от платени автори, специалисти в съответната област. От десетина години "Британика" също има интернет версия, но достъпът до повечето статии става срещу заплащане.

Конкуренцията между двете енциклопедии прилича донякъде на сблъсък между Стария и Новия свят (макар че "Британика" също вече е американски проект), между традициите и новаторството, между консерватизма на учените и привеждането на знанията и информацията в по-достъпен и смилаем вид.

"Уикипедия" е нещо като приказката за Пепеляшка в интернет ерата. Тя се разраства неимоверно, бързо става популярна и е често използван източник. Но също така противоречив - ако всеки може да редактира съдържанието й, кое гарантира, че го прави добросъвестно и компетентно? От друга страна, има ли изобщо източници, които може да се смятат за последна инстанция и върховен авторитет? И може ли точно при енциклопедиите да се сложи точка на вечния спор, който се води в журналистиката - какво значи истинска обективност, след като дори и само подборът и подредбата на иначе изцяло достоверни факти вече са чиста субективност?

Миналата година авторитетното списание "Нейчър" направи голямо проучване, като сравни 42 статии на научна тематика в "Британика" и "Уикипедия". Специалисти в съответната област получили публикациите на двете издания по един и същ въпрос, без да знаят коя откъде е. Така се разбра, че никой не е застрахован от неточности - те били средно по четири на статия в "Уикипедия" и по три в "Британика". Били засечени само 8 сериозни грешки - по четири на двете места. По-дребните пропуски били общо 162 в "Уикипедия" и 123 в "Британика".

Сравняващите били натоварени да проверят статиите според три вида неточности: фактологични грешки, важни пропуски и подвеждащи твърдения. В статията на "Британика" за Дмитрий Менделеев Майкъл Гордин от Университета в Принстън открил общо 8 грешки, а в тази на "Уикипедия" - 18. Според принстънския професор и двете енциклопедии са сгрешили например кое поред дете в семейството си е Менделеев - "Британика" го писала 17-о, "Уикипедия" - 14-о, а точният отговор е 13-о оцеляло от общо 17, родени в семейството. "Уикипедия" пропуснала да уточни, че руският учен бил женен за две жени, но браковете му за кратко съвпаднали и това го превърнало в двуженец. "Британика" пък подвеждащо пише, че Менделеев едва ли не бил пратен да организира парижкото "Експо" през 1867 г., а той бил просто участник.

Подобни грешки очевидно не са фатални. Както казва създателят на "Уикипедия" Уелс, много зависи каква информация търсиш. Ако се интересуваш кой отбор е спечелил Световната купа по футбол през 1986 г. - няма проблем да получиш точен отговор. Но ако искаш да знаеш нещо по-задълбочено, неясно или предизвикващо противоречия, трябва да използваш два източника. Поне.

Според някои "Уикипедия" просто се нуждае от по-добри редактори. Преди година британският вестник "Гардиън" също разсъждава над въпроса може ли да се вярва на свободната енциклопедия, която е едно от най-посещаваните места в интернет. Изданието покани седем професионалисти от различни области да оценят по една статия в "Уикипедия" по десетобалната система. Шест от избраните статии получават между пет и осем точки, но най-безкомпромисна е главната редакторка на британския "Вог" Александра Шулман, която дава нула точки на материала за "haute couture" - висша мода. "В общи линии информацията е неточна и неясна. Говори се за висша мода и след това се изброяват дизайнери, които правят pret-a-porter - готови за носене дрехи. Включени са няколко верни факта, но всяко оценъчно твърдение е грешно", обяснява оценката си Шулман.

Грешките в модата не нанасят сериозни поражения, но други няколко инцидента поставиха много по-остро въпроса за достоверността на информацията, която идва "уики-уики" - "бързо, бързо" на хавайски.

През 2005 г. избухна скандалът с бившия MTV vj Адам Къри, който собственоръчно направил четири редакции на статията за подкастинга*, подчертавайки своята роля за развитието на тази дейност и омаловажавайки работата на останалите пионери в областта. По-късно Къри се извини.

По-фрапиращият случай обаче бе с Джон Зайгентхалер, за когото в "Уикипедия" се появи следното твърдение: "Зайгентхалер е бил сътрудник на главния прокурор Робърт Кенеди в началото на 60-те години. За кратко той е смятан за пряко свързан с покушенията над Джон Кенеди и брат му Боби. Нищо не е доказано." Зайгентхалер-старши е уважаван бивш журналист, синът му също е в професията. Клеветата за бащата остава в интернет 132 дни преди Зайгентхалер да научи за нея и да се обади на Джими Уелс. "Това е много лична история за интернет покушенията. Но това може да е твоята история", пише 78-годишният Зайгентхалер в "Ю Ес Ей Тудей", след като вижда преиначената си биография в мрежата. Разследването показва, че редакцията на статията за него е направена от 38-годишния Браян Чейз, който работел в малка куриерска компания в Нешвил. Чейз обяснил, че искал да се пошегува с колега, затова направил скандалната поправка. "Това е по-скоро изключение, отколкото симптом за някакъв сериозен проблем", коментира тогава Джими Уелс. В същото време наскоро стана ясно, че Уелс планира да въведе една т.нар. постоянна версия на всяка статия. Щом написаното по дадена тема достигне до определен обем и качество, всякакви корекции ще се правят в отделна "жива версия" и ще влизат в постоянната само ако се прецени, че са довели до съществено подобряване на целия текст.

В крайна сметка обаче хората непре-къснато правят справки в интернет и трябва да използват някакви източници. Кои да са те? Паралелното проучване на "Нейчър" сред 1000 автори на "Енциклопедия Британика" показа, че дори сред тях има такива, които редовно правят справки в "Уикипедия". 10% от тях даже са редактирали съдържанието на различни статии.

На този фон историята с произхода на думата "офис" изглежда маловажна, но е показателна как тръгват грешките в "Уикипедия" - от немарливост и липса на достатъчно компетентност за сметка на ентусиазма. В българския вариант на "Уикипедия" в статията за флорентинската галерия "Уфици" пише: "Първоначално сградата е била една от резиденциите на Медичите, които са били известни меценати. Те я използвали за административни цели. Думата "офис" произлиза от наименованието "Уфици". В английската "Уикипедия" пише точно обратното: "Строежът на двореца започнал през 1560 г. от Джорджо Вазари. Козимо I Медичи го поръчал, за да се използва за офиси на флорентинските магистрати - оттам идва името Uffizi, което значи офиси."

Въпросът не е за една точка в quiz, а за това как винаги трябва да се засичат поне два източника - било то и за да не се изгубиш в превода. Между другото българската статия за "Уфици" вече е поправена.назад съдържание напредсъдържание


Пръски от вентилатора
Онези, които хвърлиха измислицата за "македонско малцинство" между перките, щяха да черпят, ако българското ...


"Горските" надвиха "морските"
Дървеното лоби изненадващо се оказа по-мощно от лобито на черноморските строителни предприемачи при определянето на ...


Бюджет с двойно дъно
Правителството заложи вдигане на заплатите и пенсиите за средата на 2007-а. Така не само се застрахова от шок в ...


Елеонора Николова, член на НИС на СДС и на УС на ЕДП: Отърсих се от всички илюзии в политиката
Интервю на Таня Джоева за лидерските партии, за почтеността в политиката, за напрежението в СДС и за гражданските ......


Особен урок
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2014 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.