АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Образи

Говорителят на река Дунав
Цветана Царева

Игнат Димитров съобщава нивото є в сантиметри от 35 години. Самият той е дълбока вода - пътувал е с нощния кораб и се е снимал във филм като русенски търговец на оръжие

 

                                     Игнат Димитров говори "от името" на река Дунав шест дни в седмицата вече 35 години, но никога не е правил гаф в ефир

 

"Потънаха ми гемиите" не е типичен израз от неговия речник. Не само защото този мъж трудно се натъжава, нито защото предпочита изисканите фрази. Просто от неговата уста тази констатация би означавала катастрофа от национален мащаб.

Игнат Димитров е длъжен да мери думите си. Все пак той съобщава не какво да е, а нивото на река Дунав. В сантиметри, разбира се.

"Тутракан - плюс един, Свищов - минус два, Ново село - без изменение", обявява с отлично школуван тембър. Гласът му се разлива точно в 15.00 ч в ефира на "Хоризонт". Повечето слушатели приемат данните като мантра - неразбираема, но задължителна за този мързелив час.

Димитров я повтаря точно от 35 години. Пред микрофона е шест дни в седмицата. Никога не е бъркал данните, които му подава Изпълнителната агенция за поддържане и проучване на Дунав. Какво толкова ли? Представете си да се разсее за секунда. Сгреши ли сантиметрите в София, гафът му ще отекне в Тутракан например.

Чувате ли вече шума, с който унгарски кораб заорава в речното ни дъно? А маджарските ругатни?

 

"Ако сбъркам нещо или от агенцията подадат грешно сведение, може чужд плавателен съд да заседне на наша територия. Тогава България ще трябва да плати всички щети. Досега обаче такъв случай не е имало", разяснява Игнат Димитров.

Той е не само живата история на реката, но и на БНР. Представител е на старата, отлично подкована журналистическа школа. Знае не просто откъде извира Дунав, колко са притоците му, през кои държави минава и къде се влива, но и кога е сключена Международната конвенция за свободни корабоплавания между Улм и Черно Море. "През 1948 година", разяснява без излишна снизходителност към неграмотността ни.

Ерудицията му е впечатляваща не само на тема водни пътища. Знанията му са събрани в перфектна опаковка - сиво сако, светлосиня риза, винена вратовръзка и обувки, в които можеш да се огледаш. Пред нас седи умен и елегантен мъж, който не бихме искали за противник.

 

Ексшефът на БНР Александър Велев обаче навремето го подценил и го превърнал в свой враг. Началникът решил, че програмата на станцията може да мине и без дунавското ниво. Първо опитал да промени часа на предаването, след това - да го свали. Срещнал такъв отпор, че се принудил да бие отбой.

Днес към "Хоризонт" валят благодарствени писма и телефонни обаждания от речни капитани, щастливи от коректната информация. Радиобосовете също не гледат отгоре нито реката, нито "говорителя" й. "Здрасти, Игнацио Лойола", обръща се към Димитров уж на шега последният шеф на "Хоризонт", когато двамата се разминават във ведомственото кафене.

 

Игнат кимва сдържано и ни повежда към 5-ия етаж, където можем да говорим на спокойствие. По пътя разбираме, че е син на военен лекар и затова няколко пъти е менил дома си. Роден е в Хасково, живял е в Стара Загора, прекарал е няколко години в Пловдив и накрая се установил в София. Но през цялото време поддържал една "мокра" връзка.

"Дунав е любимата ми река", признава. Личи, че е искрен. Вълнува се. Навремето имал ритуал - напролет и наесен пътувал до морето, а оттам до Русе.

 

Качвал се на кораб през нощта и преспивал в каюта, а на сутринта отплавал към Видин. Движел се бавно срещу течението ден, ден и половина. "Излизах на палубата, правех си слънчеви бани, хвърлях въдицата и, естествено, не хващах нищо", смее се журналистът. Пътешествал и с кораба "Александър Стамболийски", изпълняващ круизи до Виена. "При едно пътуване върнах супата на келнера, защото открих косъм вътре", вкарва виц в разказа си той.

 

Дунавската му афера не свършва тук. Преди години е изпратен в Москва от Комитета за телевизия и радио. Кореспондент е по въпросите на културните изяви, а едновременно работи в "Останкино". От телевизията го канят за участие във филм. Ролята му била на български емигрант, който нелегално внася оръжие. "Героят ми беше от Русе", уточнява Димитров.

След като мандатът му в Москва приключва, връща се и започва работа в излъчващото за чужбина радио "България". Всеки петък прави радиодайджест. Съобщава новина от изтеклите седем дни и пуска 30 секунди запис от събитието. Рубриката му сега е изкопирана в "Хоризонт" и върви под името "Седмицата на бързи обороти". През годините Димитров е бил редактор на "Музикална стълбица", правил е репортажи и интервюта.

 

Кариерата му започва като ученик. Сътрудничи на вестниците "Родопска борба" и "Септемврийче", а по-късно е хасковски кореспондент на "Патриот". "Много ми се пишеше.

Да си призная, често сам си правех събития.

Обаждах се например на комсомолския секретар в село Малево. Казвах му: "Виж какво, нали имате партизански паметник. Организирай трима души да положат цветя, за да го отразя. А той вика: "Готово!" Докато отбивал военната си служба в Стара Загора, Димитров започнал работа в радиото. Щом приключел в поделението, свалял униформата и тичал да чете местните новини.

 

Въпреки че с днешна дата има огромен стаж в ефира, слушателите на "Хоризонт" го познават главно като "гласа на реката". Вероятно не подозират колко тежест се крие зад стандартното "Тутракан - плюс един, Свищов - минус два, Ново село - без изменение" .

Игнат Димитров е завършил Икономическия институт, а след това българска филология в Софийския университет. Бил е на специализация и в прочутия Карлов университет в Чехия. Няколко месеца след старта на лекциите столицата била разтърсена от миниреволюция. Пражката пролет била настъпила, а българинът бил принуден да отстъпи към родината си.

От следването си в чужбина той е запазил две неща - псевдонима Иржи и изследователския нюх към езика.

 

Сред любимите ми писатели е Кафка който е основоположник на пражката лингвистична школа. Това е направление, което разглежда езика като социално мотивирано и структурирано явление", обяснява журналистът. Познанията му в тази област са детайлни - може да говори с часове за фонемите.

В БНР води курсове по техника на говора. "Забелязвам индиферентно поднасяне на новините. Сега журналистите четат безлично. Аз не искам да го правят еднолично, артистично или приповдигнато като на селски митинг. Но те трябва да имат отношение към събитието, да покажат, че го познават. А не да говорят без логическа пауза и без завършек на низходяща интонация в изречението!" - отсича Димитров. Един от малкото български говорители, които винаги казват нещо важно.

 

 

НА УЛТРАКЪСИ ВЪЛНИ

Водата със свое предаване от 1949 г. 

"Информация за нивото на река Дунав в сантиметри" е предаване рекордьор в ефира на БНР. Върви без прекъсване от 1949 г. до днес и се излъчва по достъпна за корабите честота. Бюлетинът четат трима души на български, руски и френски. Същата програма имат останалите държави, през които реката минава. От известно време данните се качват в интернет. Понеже мрежата често се срива,  радиоизлъчванията още са на почит.
Дунав е най-голямата европейска плавателна река след Волга. Извира от Шварцвалд, Германия. Преминава през Австрия, Унгария, бивша Югославия, Румъния, Словакия, Унгария, Румъния, България, Украйна. През 1856-а е създаден правилник за корабоплаването между държавите, чиято територия водата пресича.
По-късно - през 1948-а, в Белград е подписана Международна конвенция за свободни корабоплавания между Улм и Черно море. Година след това се установява Дунавска комисия със седалище Будапеща. Тя заседава периодично, председателите се назначават на ротационен принцип. Всяка година  за поддържане и проучване на реката се дават около 150 млн. евро, а сумата се дели между всички страни.

 назад съдържание напред

съдържание


Ски сезонът и ценовите бабуни
Ски курортите в България стигнаха европейските по цени ...


Приказка за Яне и царските имоти
На 11 декември в столичната зала "България" влязоха хиляда земеделци и излязоха хиляда и един ...


Нова година на изплащане
Кьорав (с кредитни) карти не играе... но и грамотните клиенти не са застраховани от изненади в общите условия на ...


Веселин Близнаков: Ще осигуря преференциални кредити за жилища
Интервю на Любомира Будакова с министъра на отбраната за модернизацията на армията, мисиите ни в чужбина и ......


Откажи се, Марлоу!
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.