АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Здраве

Контролирана интимност
Д-р Цветан Биюков

 

Има ли сезон любовта?
Мнозина са убедени, че това е лятото, защото слънцето ги подтиква към ваканционни флиртове. За други любовните страсти се разпалват през зимата, когато студеното време задържа хората под завивките по-дълго от обикновеното. Не липсват и такива, които намират пролетта и есента за особено вдъхновяващи сезони, изпълнени с трепетни преживявания.
Проблемът е, че физическата близост не е просто поредната стъпка в една романтична връзка. С началото на сексуалното общуване започват и рисковете, свързани с нежеланата бременност или полово предаваните инфекции, за които просто няма сезонност. Затова на прага на дългоочакваната интимност неминуемо възниква въпросът кое противозачатъчно средство е най-подходящо.
Думата контрацепция буквално означава предпазване от зачеване, но тя е придобила гражданственост с друго по-общо значение - възпрепятстване на развитието на бременността като цяло. Това възпрепятстване може да се постигне по различни начини и на различни нива преди оплождането или след това. Контрацептивните методи и средства могат да се разделят според етапа си на действие (преди или след зачеването) или според начина си на действие (календарни, механични, химични, хормонални или хирургически).

 

 

Днес пазарът предлага голямо разнообразие от предпазни средства и на онези, които тепърва трябва да се ориентират в продуктите, им предстои нелеката задача да изчетат голям обем литература

 


Идеалното предпазно средство трябва да притежава три основни качества - сигурност, контрол върху цикъла и минимални странични ефекти. Днес пазарът предлага голямо разнообразие от противозачатъчни и на онези, които тепърва трябва да се ориентират в продуктите, им предстои нелеката задача да изчетат голям обем литература. Защото освен че новото поколение таблетки имат редица плюсове (като намаляване на мастната секреция и предпазване от развитието на рак на матката), те притежават и странични ефекти. Организмът на някои жени може да реагира на хормоналните препарати с болезнен и напрегнат бюст, главоболие, световъртеж, понижаване на либидото, депресия и промяна в теглото. Освен това медикаментите няма да ви опазят от полово предавани инфекции, така че презервативите (били те женски или мъжки) си остават най-доброто предпазно средство.

 

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЗАЧЕВАНЕТО

 

Естествени методи

 

 • Прекъснат полов акт: Това е най-древният метод за недопускане на забременяване, което далеч не го прави ефикасен. Изключителната му неблагонадеждност се дължи на наличието на достатъчно сперматозоиди в отделяния при възбуда секрет.
 • Календарен метод: Това по-скоро е начин за прогнозиране на настъпването на овулацията, а оттам и на периодите с понижена вероятност от зачеване. Основава се на следствията от хормоналните промени в женския организъм. Но оттук произлиза и неговата неблагонадеждност, защото става дума за приблизително ориентировъчно средство, когато се използва с контрацептивна цел.
 • Редовно кърмене: Макар и систематично практикуван през вековете, това също е ненадежден метод, тъй като при около 20% от жените нормалното узряване и отделяне на готови за оплождане яйцеклетки започва въпреки кърменето.
 • Въздържание: Това е единственият метод с гарантирано 100% предпазване както от бременност, така и от предаване на болести по полов път. Специалистите все по-често се престрашават да го препоръчват открито.

 

 

 

 

Изкуствени методи

 

 • Бариерни методи: Целта при тях е да не се допуска навлизането на сперматозоиди в маточната кухина. Делят се на механични (мъжки и женски презервативи) и химични (спермицидни вещества). Използването на презерватив е единственият бариерен метод, който освен от забременяване (до 98%) предпазва и от полово предавани заболявания (до 85%). Съществен недостатък на този вид контрацепция е евентуалното скъсване на латекса при полов акт. Женският презерватив (фемидон) е значително по-здрав, но много по-неудобен за поставяне, особено когато жената е с маникюр. Към химическите бариерни методи спадат тези, които се продават под формата на вагинални свещички, гелове, кремове или пяна със съответните апликатори. Не притежават странични ефекти освен локални алергични реакции. Не предпазват от болести.
 • Хормонални средства: Основават се на методите за потискане на овулацията чрез комбинирани противозачатъчни медикаменти, съдържащи естрогени и прогестагени или само чрез прогестагенови медикаменти, но у нас вторият начин почти не се използва. Освен с изключителната си ефикасност (до 99.9%) при редовен прием тези средства са дискретни, не пречат на чувствителността на истинския допир и не разчитат на мъжката добросъвестност. Освен това редовният прием на тези таблетки намалява вероятността от развитие на рак на шийката на матката и на яйчниците, а предменструалният цикъл протича много по-леко. Също като повечето бариерни средства те представляват постоянен разход, а и не предпазват от никакви болести. Част от неудобствата са свързани със страничните ефекти и противопоказанията - не бива да се взимат при кърмене, силна мигрена, епилепсия, проблеми със сърдечносъдовата система, диабет или съмнение за рак на гърдата. Освен това при някои медикаменти се наблюдава наддаване на тегло, спадане на либидото, влагалищна сухота или пък повишена секреция, акне, гадене и др.
 • Мъжки противозачатъчни препарати: Няколкото очаквани вида са все още в процес на разработка и не могат да бъдат открити на пазара.
 • Хирургически мерки: Стерилизацията обикновено се препоръчва на семейства с достатъчен (по тяхна преценка) брой деца. Сигурността на този метод се доближава до 100%, понеже се прекъсват маточните тръби при жената или семепроводите при мъжа. Стерилизацията не е необратима - и мъжката, и женската подлежат на обратна реконструкция с оптимистични резултати, като междувременно не страдат нито сексът, нито хормоналният баланс. Препоръчва се мъжката стерилизация, защото ако все пак пожелаят друго дете, за оплождане на съпругата може да се ползва замразена сперма, а и защото женската стерилизация крие по-големи хирургични рискове.

 

 

 

СПИРАНЕ НА веЧе НАСТЪПИЛА БРЕМЕННОСТ

 

 • Вътрематочни спирали: Ефикасността им е над 99%, а трайността на действие - до около 5 години, след което трябва да се подменят. Поставят се от специалист предимно на раждали жени. Спиралите донякъде възпрепятстват проникването на сперматозоидите към маточните тръби, но основният им механизъм на действие е да попречат на развиващия се ембрион да се загнезди в лигавицата. Доказателство за това е практиката за поставяне на спирала дори до 1 седмица след сношение, а също и фактът, че рискът от извънматочна бременност си остава почти непроменен, тъй като спиралите пречат на зародиша да се развие единствено в маточната кухина. Този начин на контрацепция не предпазва от полово предавани инфекции. Освен това спиралите с медна жичка могат да предизвикат по-болезнени и продължителни менструации. За предпочитане са тези, които са с левоноргестрел или с хормон вместо обикновените спирали.
 • Медикаментозни методи: Таблетките за “след това” са основно два вида - комбинирани естрогенови и прогестагенови препарати и такива, които съдържат само прогестерони. Първите са със сравнително ниска ефикасност (около 70%). Поради по-високите рискове в сравнение с втория вид тези таблетки почти не се използват вече. За предпочитане са медикаментите със съдържание само на прогестагени, които са с малко по-висока ефикасност (около 85%). В нашата мрежа такъв препарат е Postinor. Хапчета от този тип могат да се вземат до 72 часа след половия акт. Те имат за цел да възпрепятстват имплантирането на развиващия се зародиш. Тези хормонални медикаменти не трябва да се прилагат при тежки чернодробни заболявания или порфирия. Ефектът им се намалява при съвместно прилагане на някои антибиотици, противогъбични, нестероидни противовъзпалителни средства и антиконвулсанти. Освен това могат да предизвикат главоболие, замайване, гадене или повръщане.
 • Медикаментозно предизвикване на аборт: Тези таблетки също са два вида. Медикаментът Mifepristone блокира прогестероновите рецептори. Ефикасността му в клиничните изпитвания надхвърля 95% в зависимост от дозировката, но понастоящем той е регистриран за употреба само в няколко държави в света, и то единствено за предизвикване на ранен аборт като алтернатива на оперативните методи. Напоследък започнаха да се появяват съобщения за смърт на жени след аборт чрез употреба на Mifepristone. Простагландините пък се използват под различни търговски имена за предизвикване на аборт в първия и втория триместър. Предназначението им е да активират маточни контракции. Най-честите странични ефекти са повръщане, диария, повишена температура и свиване на бронхите.
 • Инвазивни методи: Към тази група спада изкуствено предизвиканият аборт във всичките му разновидности. В нашата страна той е разрешен по желание до края на 12-ата седмица. В по-напреднала бременност аборти се допускат само по медицински показания и се извършват чрез предизвикване на родова дейност или чрез плодораздробяващи операции. Дори извършваните от специалисти в болничните заведения аборти крият редица рискове - вероятността за реакция към упойката или антибиотиците, за кръвоизливи, за инфекции и т.н. Смъртността все пак е ниска, но трябва да се има предвид.

 назад съдържание напред

съдържание


Фараонът от Кубрат
Над 200 жители на лудогорското градче изгоряха в пирамидата на доскорошния общински съветник от ДПС Йордан ...


Престъпност в рамките на нормалното
Стотици жители на Дупница “спонтанно” подкрепиха бизнесмени със съмнителна слава. Потърсилите държавна ...


Каква България искам да видя в Закона за ДДС
За нашето законодателство жизнено е необходим план Д - демокрация, дебат, диалог ...


Джан Б. Кампаньола, посланик на Италия: Станете пример на Балканите
Интервю на Къдринка Къдринова с пратеника на Рим у нас за италианската подкрепа за членството ни в ЕС, а борбата с ......


Сливнишки герой
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.