АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Книжен гид

Открий разликите
Ирина Вагалинска

Стефан Данаилов се разпознава трудно в автоинструктора от романа “Дами канят”

 

 

 Доста плах и почти добродетелен изглежда литературният герой Яким Добрев от “Дами канят” в сравнение с екранния си двойник Стефан Данаилов. Четвърт век след премиерата на филма с режисьор Иван Андонов читателите ще могат да си поиграят на “Открий разликите” и с останалите персонажи от романа на Георги Мишев.
Най-лесно ще се намерят приликите при разглезената хлапачка Ана-Дона Станчева (Боряна Пунчева). Само че вместо да я води по луксозни бунгала, автоинструкторът Яким изненадано поддава пред чара є в барака за вулканизирани гуми. Няма проблем при разпознаването на Пехливанова (Цветана Манева), Малката етърва (Мария Статулова) и кака є (Невена Коканова), но се усеща липсата на колоритната Димитрова (Надя Тодорова). Вместо напористата стоковедка мерки за пуловера на Яки взима икономистката от “Талашит” Маргарита. В Мима на Мариана Димитрова пък има нещо и от Номер 7 на Доротея Тончева.
Най-желаният мъж на Стари хан приключва мимолетните си връзки с танцов маратон, но авторът го е пощадил от пълното разочарование на финала.

 

 

Като за сцена

Васил Кинов
“Нощни птици”
ИК “Колибри”

 

 

Този роман лесно може да се префасонира в интересен спектакъл, ако някой режисьор с вкус към камерната драма се разбере с автора да посбие диалозите. Театралните директори няма да устоят на толкова съблазнително от икономическа и сюжетна гледна точка предложение - две основни действащи лица опитват да прекрачат цинизма и разочарованията си в името на любовта, без да излизат от стаята.
Разходите за декори ще се сведат до леглото, където основно се водят разговорите, а публиката през цялото време ще се надява там да се случи още нещо.
От главата “Неочакван изстрел” става чудесна сцена за преди антракта, остава само да се намерят подходящите изпълнители. Но освен талантлива актрисата ще трябва да е и хубава.

Сапунки за слушане

Марио Варгас Льоса
“Леля Хулия и писачът”
ИК “Хермес”

 

 

 

Студент на 18 се среща с разведена жена, а два автобуса роднини се опитват да им пречат. Перипетиите на връзката между Варгитас и леля Хулия обаче не са единствената сюжетна залъгалка в най-популярния роман на Марио Варгас Льоса. Авторът редува спомени от собствените си младежки лудории с мелодраматични сценарии за радиопиеси.
Действието се развива в Лима, в предтелевизионната ера. Радио “Панамерикана” и конкурентите от “Сентрал” се надпреварват да запълват ленивите следобеди на перуанските домакини със сапунки за слушане. Изневери и самоубийства пристигат на тежки хартиени топове от Хавана. Но боливийската знаменитост Педро Камачо засенчва всички - кръвосмесителна страст между брат и сестра е най-малкото, което може да се случи в неговите истории. Постепенно те стават все по-налудничави, любовта на Варгитас и леля Хулия - все по-неконтролируема, а четенето на романа - все по-забавно.

 

Азиатският Самсон

Джон Ман
“Чингис хан”
ИК “Ера”

 

 

 

Тази книга е писана от голям ентусиаст. Англичанинът Джон Ман изглежда развълнуван от предположението, че преди девет века Чингис хан може да е пръснал генетичния си материал в половин Евразия, и не се колебае да тръгне по стъпките му. Получило се е нещо средно между пътепис, сборник с митове, историческо проучване и готварска книга - да, има и рецепта за задушен мармот! За да я изпълните, трябват ви само един добре охранен екземпляр, малко тор, връв, тел, клещи и горелка.
От “Чингис хан” можете да научите не само какви битки е водил завоевателят, но и как изглежда монголска юрта или кога е бил опитомен конят. Несигурните данни са около смъртта на пълководеца - според най-разпространената версия “чужденка наранява тялото му, поради което той става немощен и му се завива свят, след което се дави”. Но това не изненадва никого - от Самсон насам жените все са виновни за нещо.

 

Гонене на демони

Бринк Линдси
“Глобалният капитализъм”
ИК “Дамян Яков”

 

 


Статуи на Ленин, Сталин и Дзержински се валят зад Третяковската галерия. Москва през погледа на Бринк Линдси е гробище на съборените паметници. За автора то онагледява краха на комунистическата революция и в по-широк план - смъртта на мечтата за централизиран контрол отгоре. Същата, която умря в САЩ и в Западна Европа по време на стагфлацията през 70-те години, в Латинска Америка - по време на дълговата криза, в Китай - когато Дън Сяо Пин обяви, че “няма значение дали котката е бяла или черна, след като хваща мишки”, припомня Линдси.
Той е вицепрезидент на неправителствения институт “Като” и дългогодишен адвокат по международно търговско право. В книгата си опитва да обясни защо глобализацията е отговорът на провалилото се централно планиране и как никой не бива да става смешен, третирайки я като демонична сила. Но го прави с толкова праволинейна жар, че сам напомня на шаман, гонещ злите духове от идеята за либералния пазар.

 

Без упойка
Галина Рулева
“Обръщам ви гръб”

Издателско ателие “Аб”

 

 

 

Усещането, че все пак четете поезия, няма да ви напусне до края. “Игра с огъня” и “Война на желанията” са близо до стих и по форма, но в останалите есета емоционалните метафори също преливат над подредената логичност. А илюстрациите на Захари Каменов ги доопаковат като подарък за душата.
В тази книга няма да намерите щастливи въздишки, нацъфтели люляци и други подходящи за сезона вълнения. Четенето на “Обръщам ви гръб” е мъчително заради начина, по който авторката брои житейските си рани. Не че всичко е съвсем черно - дисекцията на живо без упойка не изключва надеждата: “Вратата зад гърба ми - отворена. Някой има ли смелост да влезе? Има ли смисъл? Приятели? Крадци? Бездомни кучета? Не мога да не ги нахраня. Дочувам стъпки...И някой, който ме кара да се смея.”

 

Ваканция с ИРА
Стюарт Уудс
“Бягай преди вятъра!”
ИК “Унискорп”

 

 

 

500 страници са твърде много за роман, в който яхтените регати, момичетата и атентатите на ИРА са с почти еднаква тежест.
Още от началото сюжетът блуждае колебливо заедно с плановете на 20-ина годишният главен герой Уил Лий. Студентът по право от университета в Джорджия е принуден да прекъсне следването си след запой и решава да обиколи Европа. Започва със семейно гостуване в Ирландия, където среща зашеметяващата блондинка Кони, но отношенията им не задълбават много. Докато спасява безстопанствена яхта около остров Уайт, Уил среща по-фаталната омъжена Ани. Съпругът е наблизо - учтив, но с тъмно минало на английски военен в Белфаст. Наоколо се помайва и богаташът Дерек Трашър, който съвсем ще обърка безгрижната яхтена ваканция на Уил.

 назад съдържание напред

съдържание


Големите комици
78-годишният Георги Русев ще вземе приз за цялостно творчество, след като половин век ни разсмива до сълзи. Кои други ...


Професия “Гражданин”
Хора търсят информация от институциите, за да съставят свое виждане за работата на властта. Битките понякога траят с ...


Разходометър на правителството
Харчовете на държавата са раздути, но въпреки декларираните намерения кабинетът не прави нищо, за да ги ...


Анатолий Потапов, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България: Москва иска повече честност и готовност за диалог
Интервю на Къдринка Къдринова за Деня на победата, за руската реакция на американските бази у нас, за газа, за АЕЦ ......


Чисти крака
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.