АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Модерни времена

Аз съм пътят, истината и фризьорът
Цветана Царева

“Магама” работи шест дни като салон за красота, а на седмия се превръща в храм. Коафьорката Вили възпитава
в християнски ценности клиентите си Ивана и Цеци Красимирова, но удря на камък с Азис

 

 

Песни във възхвала на бога огласят фризьорски салон “Магама”. Амвонът е поставен на мястото на масичката за маникюр

 


Вярата им се спуска на тежки кичури, молитвите им се подвиват по краищата, смирението се дипли около лицата им. В църквата мирише на лак за коса вместо на тамян. От стените гледа изрусеният Азис, а не естественият брюнет Исус. Когато влезете за пръв път в храма, косата ви ще щръкне от изненада. Което не е добре, защото, казват, небрежните прически са демоде.
“Магама”. Така се нарича мястото, което 6 дни в седмицата е луксозен фризьорски салон, а на седмия се превръща в църква. Авангардният храм е разположен до Петте кюшета и конкурира намиращата се наблизо православна и монофункционална черква “Св. Георги”.
Родният шоубизнес ежедневно се вчесва тук. В неделя предобед обаче коафьорите измитат космите и казват “Амин”. Присъстваме на последната мутация на работното им място - масичката за маникюр е заменена с амвон от стъкло и желязо. Проповедта започва точно в 11.00 ч.
“Влезте да чуете Божието слово”, приканва ни усмихната блондинка. Това е Вили Боршукова, шефка на салона и най-религиозната фризьорка в отсечката Петте кюшета - Райските порти.
Вили открила вярата преди 6 години, тикана от свои колежки. Те я завели в храма “Божи дом” до “Женския пазар”. “Преди да стъпя там, бях лош човек - прави си критичен разбор тя. - Пиех, биех се, псувах, ревнувах, изневерявах.

 


С подземния свят
взаимно се уважавахме


Имах много пари, но сърцето ми бе празно. В черквата за пръв път усетих, че Исус седи до мен и запълва тази дупка.” Вили е майка на три деца - на 16, 6 и 5 години. Последните две заченала, след като минала в лагера на добрите.
“Салонът ни е като изповедалня”, обяснява персоналът от вярващи и атеисти. Клиентите споделяли греховете си и чакали помощ. “Фолкпевците например искат да се молим да си намерят спонсори. Когато това стане, забравят да благодарят”, обясняват коафьорите.
Шефката Вили лично се опитва да вкара в правата вяра най-известния си клиент - Азис. Засега неуспешно. “Старая се да го привлека към църквата, идвал е няколко пъти на проповед. Лицемер! Загубила съм надежда, че някога ще се оправи. Той отдавна мина моралните граници, от него струи поквара и мръсотия. Казва ми да запазя шанса за спасение за себе си, него имало кой да го съди!”, пали се Боршукова.
Езикът є е остър, не пести критика никому. “Гневете се, но не съгрешавайте!”, промърморва под нос, след като за пореден път е повишила тон. Божията рабиня без замисляне заплита кичури изкуствена коса с цитати от Новия завет. Чела е Светото писание десетки пъти, някои пасажи знае наизуст.
Боршукова е самоука, или както сама казва:


Господ ми насочва ръката,
когато подстригвам


Кариерата є стартира като перукер. По-късно прави обеци от мъниста и ги продава в подлеза на ЦУМ. През 1998 г. открива свой фризьорски салон на ул. “Люлин планина”, в който има само огледало и стол. Бизнесът є постепенно се разраства. Пътува до Западна Европа, Хонконг, Индия. Сдобива се с мастити клиенти. Албена и Максим Стависки стават шампиони с визия, измислена от нея. Манекенките Елена Тихомирова и Цеци Красимирова също є се доверяват, когато имат професионални ангажименти. Алекс от “Шоуто на Слави” и фолкзвездата Ивана са си удължавали косите в салона є. Коафьорката твърди, че наела двуетажното помещение и по съвместителство църква на ул. “Хан Аспарух” “като по чудо”. Собственичката го предоставила на цена, която наемателката определила.
В неделя сутринта Исус е навсякъде във фризьорницата - между купчините фиби с форма на бели маргаритки, алени макове и жълти рози. Словото Му трепти над перуките, нахлупени върху златисти манекени.


Волята Му пълзи покрай
портретите на Ивана,
Малина и Азис


Мъдростта Му докосва букетите изкуствени орхидеи и се отпуска на възглавнички с форма на сърце. На съседния стол се намества възрастна жена.
“Христоскова от горе”, представя се тя. 70-годишната софиянка живее в апартамент над салона. Прескача до долу за прическа или литургия - според случая. Търси Господ в салона, защото не е доволна от обслужването на православната църква. “От месеци моля поповете да осветят новото ми жилище, а те все отказват”, натъжава се тя.
Г-жа Христоскова е внучка на свещеник, който венчавал и кръщавал бедните безплатно. Димитър имал 12 деца, много от които не били вярващи. Често се упреквал, че не ги е възпитал правилно. С тази мъка в сърцето починал в черквата “Св. Николай”. Един от наследниците му обаче - баща на Христоскова, продължил делото му. “Татко беше химик, аптекар, токсиколог и графолог. Пет пъти вари миро в лабораторията си. След като се пенсионира, завеща оборудването си на Светия синод”, обяснява достолепната дама, оправя гердана си и наостря ухо за неделната проповед.
Христос нямаше


100 процента
успеваемост


От 13 ученици един даде фира. Господ бе вложил 3.5 години в Юда и какво - накрая той го предаде.” Тези слова излизат от устата на млад пастор, облечен със зелена фланелка, джинси и бели маратонки. Жаргонът му пасва на обстановката точно както църковнославянският - на “Ал. Невски”. Пред нас се разкрива авангардният стил на Евангелската Петдесятна църква “Приятели”, която се е разположила сред перуките през октомври 2004 година.
Проповедта в захлас слушат всякакви миряни - русокоса дама, подстригана “на каре”, нейна приятелка със синкави кичури, брюнетка с щръкнал бретон и младо момиче с падащи по раменете къдрици. Половината богомолци са екстравагантни, останалите - чужденци.
Сред тях е американецът Джо - китарист и певец, възхваляващ Господа. Роден е в Мисури, Колумбия. Представител е на църквата “Кай Алфа”. От две години е у нас, за да “насърчава взаимоотношенията с Исус”. В неделя е дошъл със съпругата си - американка, и сина си - 7-месечния Джейсън.

 

От стената гледат иконите на българския шоубизнес - Лили Иванова, Азис, Ивана, Алекс от “Шоуто на Слави”


Британецът Роб и жена му също не пропускат проповедта. Живеят у нас от четири години, преподават английски, а в свободното си време се вълнуват от археология. “Разбрахме за църквата от интернет сайта є. Не харесваме традиционните места за молитва, затова във фризьорския салон се чувстваме много добре”, обясняват те.
Подобни емоции владеят и циганите, които се наместват вътре, привлечени от музиката. “Всеки човек е важен за Бога”, казва с появата им пасторът.


По-опърпаният ром

е насълзява


вади смачкана салфетка от джоба си и избърсва очите си. В останалите дни той и братята му по съдба няма как да попаднат тук. Удължаване на косата излиза около 500 лева, обикновеното подстригване също е скъпо.
Социалното неравенство се стопява, когато всички запяват “Ти си навсякъде с мен, навсякъде и всеки ден. Милостта ти е дълбоко в мен. Няма да се промениш, вчера, днес, завинаги-и-и-и-и.” Текстът върви върху телевизор с шрифт като за детска книжка, за да могат да четат и стоящите на задните редове.
Въпреки че ни обвиняват в източноправославен консерватизъм, ние, българите, всъщност сме толерантни към всякакви църкви - евангелистки, адвентистки, муниистки, баптистки и прочее -истки. “Приятели” е една от тях - амбициозна, диалогична, лесно смилаема. Средностатистическият поп може би ще я заклейми и ще открие дявола в лака за коса. По-добре обаче да си направи изводи за това как се набират богомолци по алтернативни методи. Или поне да освети апартамента на Христоскова от горния етаж.

 

 

ЦЪРКОВНО ДЕЛО

Църква “Приятели” се настанява във фризьорския салон на ул. “Хан Аспарух” на 3 октомври 2004-а. Плътно зад нея стои Висшият евангелски богословски институт, който е основан през 1999 г. В него дялове имат всички представени в България евангелски деноминации. Декан на Петдесятния факултет е Кевин Биъри. Със съпругата си Уенди той не пропуска проповед на “Хан Аспарух”. Според техни данни пасторите им са 150, а последователите - над 50 000.
От сайта на църква “Приятели” се влиза в страницата на евангелистите “Ново Поколение”. Въпросните имат амбиции да вдигнат най-голямата сграда, строена през последните 20 години в София. Според плана тя ще е 4-етажна, с образователен блок, спортни помещения, библиотека, езикови школи, административна част, зали за конференции, концерти, спектакли, семинари. Посочени са банкови сметки за дарения. Според интернет страницата земята е купена през 2001 година и строежът е започнал. Проектът е известен с помпозното име “Соломон”.

 

 

 назад съдържание напред

съдържание


Голямото гостоприемство на един малък народ
Някога управниците ни ограждаха важните чуждестранни гости с шпалир от “ентусиазирани” граждани, а ...


“Атака” - подгряващата група на ГЕРБ
“Всички маски са паднали от лицата на управляващите и на така наречената дясна опозиция, както и ...


Магии с тока
Твърденията на шефа на НЕК и ДКЕВР за поскъпване на електроенергията с над 30% след 2007 г. са, меко казано, ...


Антон Станков: Говориха с мен за президент
Интервю на Любомира Будакова с бившия министър на правосъдието за президентския вот, проблемите в съдебната система ......


Голямото кондолизане
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.