АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Наука

Скафандър по последна мода

Освен че изглеждат наистина добре, прилепналите по тялото космически костюми от ново поколение превъзхождат обикновените си предшественици и по удобство, и като технология

 

 

 

 

 С изчистената си хай-тек визия  космическият костюм
е като излязъл от научнофантастичен филм

 

 

 

Колко пъти в научнофантастичните книги сме чели за онези олекотени и по-подвижни хай-тек космически костюми, пред които сегашните скафандри изглеждат безнадеждно остарели... Твърде огромни и тежки, те ограничават възможността за движение на космонавтите. Кацането на Нийл Армстронг на Луната настина бе огромен скок за човечеството, но за милионите телезрители от цял свят то по-скоро приличаше на тромаво тътрене. И вече 40 години земните пратеници разхождат из открития Космос все същите трудноподвижни скафандри.

С напредъка на технологиите обаче нещата се променят. Проф. Дава Нюман от Масачузетския технологичен институт и екипът й наскоро представиха обещаващия прототип BioSuit - лъскаво бял, прилепващ по тялото костюм, нещо средно между екипировка на моторист и трикото на Спайдърмен. Революционният му дизайн осигурява здрава структурна основа, като същевременно дава максимална свобода на движение

Новият скафандър е изработен от еластичен материал, който е достатъчно лек, за да могат космонавтите безпроблемно да ходят по повърхността на чужда планета, да бягат и дори да да се катерят по скали и планини. Със сегашната космическа екипировка тези действия са физически невъзможни.

За да може човек да пътува в Космоса, добре познатите ни скафандри създават нещо като умалено подобие на земната атмосфера в костюма, която упражнява необходимите физични сили върху тялото на космонавта. Системата работи, но според много учени е остаряла, тъй като изисква тежко оборудване.

"Тези скафандри са подходящи за космическия кораб или за станцията, но не и за изследователска работа", смята проф. Нюман. Различни симулации показват, че обикновено

космонавтите изразходват между 70 и 80% от енергията си само докато се движат нагоре-надолу с огромните си скафандри.

BioSuit постига същия вид налягане само чрез материята си - специален найлон и спандекс, които създават гъвкава и едновременно с това надеждна обвивка на тялото. Нюман работила по проекта в продължение на 7 години. Когато производството на космическите костюми стане масово, всеки един ще бъде шит индивидуално, за да прилепва като втора кожа.

Извън изчистената визия и удобството Нюман смята, че BioSuit ще бъде и по-безопасен за космонавтите от старите скафандри. Сега, ако случайно екипировката се скъса, космонавтът трябва да се върне в базата, за да я смени и да се декомпресира. При новия костюм подобен проблем ще бъде решаван чрез поставяне на специална лепенка върху мястото, където е нарушена целостта му.

Модерната технология на BioSuit също така спомага за поддържане на тонуса на мускулатурата, което е голям проблем за космонавтите по време на полет. Така че ако не получи одобрение за мисиите до Луната и до Марс, костюмът със сигурноста ще намери приложение в спорта.

Проф. Нюман предполага, че финансираният частично от НАСА костюм ще бъде напълно готов след 10 години и има сериозни шансове да бъде използван при бъдещи полети до Червената планета.

"Ако космонавтите искат да направят повече от няколко крачки на марсианската повърхност и да проведат изследвания, ще се нуждаят от BioSuit", смята тя.

 

 

 

Космически цени 

 

Макар и без последна мода скафандър, мечтата на 34-годишния лекар Шейх Шукор е на път да се изпълни след броени месеци, когато той ще стане първият малайзиец, полетял в Космоса. Поредният космически турист ще се отправи към МКС през октомври на борда на "Союз". Пътешествието му се осигурява от малайзийското правителство в рамките на договор за закупуване на руски бойни самолети. Той беше избран сред 11 000 кандидати и оттогава тренира в САЩ и Русия.

Шукор заяви, че планира да проведе серия експерименти на Международната космическа станция и се надява така да привлече интереса на сънародниците си към математиката и науката. С това малайзиецът иска да допринесе за по-доброто бъдеще на страната си.

Междувременно стана ясно, че полетите до МКС са поскъпнали. Цената на екстремното преживяване се е увеличила от $25 млн. по-рано тази година до $30 млн. Пътешествията, планирани за 2008 и 2009 г., пък ще струват $40 млн. Причината е от съвсем прозаичен земен характер: "Най-вече заради обезценяването на долара", коментира президентът на компанията "Спейс адвенчър" Ерик Андерсън, която осъществява полетите съвместно с Руската космическа агенция.назад съдържание напред

съдържание


Кой победи
Целият групов портрет от сърдити на семейство Саркози европейски дипломати вкупом с благодарните нашенски бледнее на ...


Сигурността, за която всички се грижат*
Нова агенция, която да координира работата на спецслужбите, е необходима. Но има реална опасност ...


Кредитната наркомания
Новите мерки на БНБ внасят ред в амбициите на банките да финансират безконтролно. Според ...


Сиропиране по турски
След изборите у съседите Ердоган получи поздравленията на Брюксел, но победата му пак е недостатъчна за ...


Марин Згурев, управител и съдружник във “Варна Тауърс”: Моловете не са мода, а еволюция на търговията
Едно интервю на Красимир Тодоров за печелившата стратегия на инвеститорите у нас, за търговските комплекси, за ...


Треньорът на мъжкия национален отбор по баскетбол Константин (Тити) Папазов
"Цяло изкуство е да възпиташ психиката си така, че да не съжаляваш за нищо, което е минало. Устроени ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.