АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМА на броя

Параскева Джукелова: Аз съм колекционер на чувства
Ирина Вагалинска

 

Не е късно да се учиш да съблазняваш след 30, разбра актрисата от собствен опит.

                                      

Тя пристига на срещата тичешком по дънки и маратонки. Изглежда като атлетка, само че още не знае какво е станало на фотофиниша. Официално резултатите излизат на 23 май, когато в театър "Българска армия" ще раздават Аскеерите. Но публиката отсега я слага сред победителите, ако съдим по аплодисментите за играта й в "Бягащи странници", "По-големият син", "Става дума за любов... или е опит за убийство".

Напоследък Параскева Джукелова навлезе в истински маратон от интересни роли. И си умира да показва многото си актьорски лица, както стана ясно на фотосесията за "ЕМА". 

 

 

Параскева, откъде дойде това Паци? Двете ти имена са като за две различни личности - едното е женствено и ретро, другото хлапашко.

Кръстена съм на баба ми от Панагюрище с изискващо, сериозно име. Но в нашия край на Параскевите им казват Паца, Пацуно... Баба беше дипломирана плетачка.

 

На дантели?

И на дантели. Но работи цял живот като готвачка. Тя беше нашият сигурен пристан и довереник - на мен и многото ми братовчеди. Все по нея ходех да й рецитирам, да разказвам... В хола й си строяхме кораби от столове и черги, фантазирахме. Цялата й къща беше на наше разположение. Беше много светъл човек. Щастлива съм, че съм кръстена точно на нея. 

 

От дете ли си знаеше, че ще ставаш актриса?

От трети клас нямам съмнения. Помня, че преди това исках да ставам медицинска сестра, защото леля ми беше такава и ми носеше интересни неща за игра. Още пазя детски снимки, на които преглеждам със слушалки кукли и мечоци. Но живата публика ме интересуваше повече. Казвали са ми - качиш се на някой стол и започваш да декламираш, без да се интересуваш много-много дали ти обръщат внимание. Правех и "мързеливи" представления с готова фонограма - пусках си на плочи приказки като "Каменното цвете" или "Копче за сън". Аз само правех куклите.

 

Измисли ли си вече речта за 23 май, ако евентуално ти дадат "Аскеер" за водеща женска роля? Благодаря на мама, на татко и други такива...

Не. Някой път, като съм гледала Оскарите, съм се питала какво би трябвало да каже човек на такава церемония. Излизала съм да ми дават награди и знам, че е стрес. Изведнъж ставаш център на внимание, всички те гледат и се очаква да кажеш нещо много умно. А на теб ти се изпразва главата! Пък е важно да благодариш, защото работата ни е колективна. Аз например не бих пропуснала да благодаря на Ники Ламбрев - ако той не ми беше предложил тази много шарена роля в "Бягащи странници", нямаше да стане толкова ярко.

 

С кого празнуваш, когато имаш повод?

И без повод се събираме една хубава компания от 7-8 души. По едно време бяхме повече, но жените позачезнаха, останахме основни аз и Мая Бежанска. Веднъж или два пъти седмично се виждаме, избиваме си бесовете

.

Има ли около теб някой важен човек, когото много обичаш и въпреки това те дразни с начина, по който простира чорапите си? Както се случва с героинята ти от "Става дума за любов... или е опит за убийство!"

Има такъв човек, но аз пера и простирам чорапите му. Освен това аз съм по-хаотичният персонаж, той е по-подреденият. Понякога прелитат искри...

 

Но нито той, нито ти сте хванали ножа за маслото като оръжие?

Не, не!

 

Той разбира ли, че имаш нужда от по-специално отношение като актриса?

Да. След като повече от 10 години е с мен, значи наистина ме разбира. Работата ми е чергарска и нерегламентирана като режим. Виктор влиза в положението ми, когато отивам за месец-два да репетирам в Смолян или да снимам в Русе. Или когато му казвам - не ме пипай тия две седмици до премиерата! Но той също е на такъв режим - завършил е режисура и се занимава с кастинги, с работа в чужди продукции. Когато е в снимки, знам, че може да стане в 4 сутринта и да не се прибере до 4 на другата сутрин. Притеснява ме, когато шофира уморен, защото е перфекционист и си изцежда силите.

 

Ревнувате ли се взаимно?

Не. Хубавото в общуването между режисьор и актриса като нас е, че не изпитваме професионална ревност. Аз не се целя в неговите посоки, нито той в моите.

 

Но на кастингите ходят доста хубави момичета...

Е, и? Той не ми е давал повод да се замислям над това. Поприключих с този тип ревност. Ако Виктор иска да е с мен, значи ще бъде. Ако взема да го спирам и да му се меся, ще унищожа всичко. А и той не ми е казвал нищо след толкова предизвикателни сцени, които съм снимала. Само един път ми направи забележка, че някакъв фен ми звъни твърде често. Иначе приятелите се шегуват - ами че след "Изпепеляване" Виктор би трябвало да пребие Деян Донков!

Точно защото мъжът до мен е толкова спокоен и сигурен, аз се чувствам насърчена да съм максимално добра в ролите. Така нито на сцената, нито в киното се притеснявам от голотата, от близостта. Щеше да е ужасно да живея непрекъснато с мисълта: "Ами какво ще каже Виктор?!"

 

Трудно ли взимаш решението за раздяла, когато си отиде любовта?

Да. Аз съм човек, който се обвързва сериозно. Не съм имала краткотрайни връзки. При мен винаги трае години. Но ако се е изчерпала емоцията, няма смисъл да се продължава.

 

Случвало ли ти се е да преживяваш тежък момент, да хвърлиш поглед в огледалото и да си кажеш - ето това изражение трябва да го използвам на сцената?

Усещала съм се да си го мисля и като плача. Аз съм колекционер на чувства и състояния - като повечето ми колеги. Животът си върви, колкото и да страдаш, в един момент ставаш и отиваш да си купиш обувки! Като хирурзите и ние, артистите, подхождаме малко цинично към емоциите. Миналото лято имах силен срив, изпаднах в депресия, която ме държа два-три месеца. Много трудно се извадих от нея. Но явно съм израснала от това, защото следващият театрален сезон ми се получи много добре.  Давам си сметка, че много актьори и актриси стават "по-плътни" след една определена възраст, защото са натрупали личен опит. 

 

Моъм и Оскар Уайлд имат героини, които си приличат - и двете са актриси, на които им се налага да изиграят чувството, което изпитват в момента в живота, и се провалят. Не те ли е страх да не изпаднеш в подобна ситуация?

Човек е доста разсеян в подобни моменти, а това не е добре за играта. Тогава не искаш да си на сцената и там да повтаряш реалността. Да, имала съм такъв период, в който буквално не знаех защо изобщо съм в театъра.

 

Вярваш ли на някого толкова, че ако ти каже "днес игра ужасно", да се сринеш?

Чак толкова не, но ако близките ми дадат да разбера, че имат забележки към играта ми, това ще ме разколебае и ще започна да анализирам. Не можеш да се харесаш на всички и не бива. За мен е важно да се чувствам стабилна, от две години като че го постигнах.

 

Нарече две от героините си "мръсници" и каза, че покрай тях сега се учиш на изкуството да съблазняваш. Не си ли позакъсняла?

Ох, докарах се и до това на моята възраст! Някои от 13-годишни си го знаят, а аз трябваше да мина 30-те, за да започна да се уча да съм жена. Възпитана съм да бъда работно момиче - примерно, сериозно и отговорно. Да разчитам на себе си, а не на мъжкото внимание. Бях пълна отличничка в училище, обичах да чета и продължавам да го правя. Пък и в малък град като Панагюрище, ако бях опитала да се изявявам като развихрена девойка, щяха да ме ударят през пръстите. Не бих си го позволила най-малкото от уважение към майка ми и баща ми, които са учители. По принцип в отношенията с мъжете като че ли винаги съм търсела повече партньорството и приятелството, а не флирта, чрез който да постигна нещо. Но после ми стана забавно да се уча и на това колко силно може да въздейства една ефектна жена.

 

Кой е първият ти спомен, че правиш нещо, което мама и татко не биха одобрили?

Май снимките за "Суламит". Е, и в "Сезонът на канарчетата" се наложи да се събличам, но сцените с къпането не влязоха във филма - предвиждаха ги за тв версия. Но дори това не ме е притеснявало чак толкова, защото сценарият изискваше голотата. По-скоро шокирах родителите ми, когато направих една по-смела фотосесия. Все пак го приеха геройски. Съзнават, че това е моята професия, моят живот.

 

Холивудските актриси от категорията на Джулия Робъртс имат заместнички за голите сцени. Ти би ли се възползвала, ако имаше такава възможност?

Не ми трябва такава заместничка. Бих се замислила единствено от естетическа гледна точка - ако някой режисьор поиска по-дълги крака примерно... Но пък аз непрекъснато ще живея с въпроса: "А дали тя ще го направи достатъчно добре?"

 

Засягат ли те пренебрежителните коментари в интернет? Сигурно си попадала на обсъждания тип "Параскева Джукелова направи това, което се очакваше от нея - показа си циците".

Да, чела съм такива неща. Приемам го по този начин - знаят коя съм, следят какво правя. Анонимността насърчава такива гадни изказвания, че понякога се чудя тия хора изобщо ходят ли на театър и ако ходят, как може да говорят на такъв език? Като не ти харесва някой актьор, не ходи да го гледаш!

 

Когато нещо те нарани, какво правиш? Отиваш си вкъщи, свиваш се на канапето и си пускаш Шаде или гледаш да се оплачеш някому? 

Обикновено не се оплаквам. Не мисля, че трябва да натоварвам другите с моите драми. Да, гледам да си поплача на хубава тъжна музика - не Шаде, а Ленард Коен. Или се качвам на колата и поемам към Околовръстното. Правя кръгче и се връщам, защото знам, че няма накъде да бягам.

 

Силен характер ли си? Как би се описала сама?

Може и да изглеждам силна, но не се имам за такава. Още се търся, още се лутам. Не съм най-целеустременият човек. Искам много неща, това ме разпилява.

 

На една "Аполония" рисува с крака заради благородна кауза. Рисуваш ли и с ръце за себе си?

Едно време в училище рисувах доста добре натюрморти и пейзажи. Мислех дори да си купя боички после, но си дадох сметка, че не съм толкова добра в това. Свиря на пиано, но и там не съм стигнала до кой знае какви висоти. Изпадах в тотален стрес всеки път преди концерт. Както и всеки път, когато не разчитам на тялото си, а само на ръцете. Приемам се като добър дилетант в другите изкуства. Понеже не мога да се усъвършенствам във всичко, използвам професията си и покрай нея научавам други неща. Ако ми се наложи, и трактор мога да подкарам.

 

Би ли наддала 20 кг заради роля?

Ако ролята е хубава, да. Не че не мисля какво ще стане с тялото ми, но достоверността е по-важна. И - да, много лесно мога да напълнея. Проблем ще има, ако ме накарат да отслабна. Обичам да похапвам и ми се е случвало да се мъча да вляза във форма. Преди снимките на "Време за жени" с колежките си казахме - че ще се събличаме, ще се събличаме. Дайте поне да не се срамуваме!

 

Ти направи ли си някаква специална програма за целта?

Опитах, но не бях много съвестна. Много ми липсва това, че не мога да си взема диетолог и инструктор, които да работят специално за мен. Правя инцидентно разни неща, засилвам се и ходя на фитнес, вдигам тежести или карам колело, но не издържам дълго. Напоследък повече харесвам йога и "Пилатес", релаксиращи и не групови спортове. Обичам да съм сама. Затова е хубаво, че професията ме принуждава да съм социална - иначе щях да съм си самодостатъчна.

 

Ако можеше да надникнеш в бъдещето си, щеше ли да го направиш? Някои жени ги е страх да погледнат и видеозона.

Много-много не ми се иска да знам какво ще ми се случи. Започваш да живееш с мисълта за това и може сам да го предизвикаш. Затова не ходя по врачки. Само хороскопа си чета, без да го взимам много насериозно. Нямам сценични фетиши. Но когато му дойде времето, ще погледна видеозона.

 

 Както ви се харесва

Книги: "Закуска в Тифани" на Капоти и доста неща от Хемингуей.

 

Филми: "Розата" за живота на Джанис Джоплин с Бет Мидлър, "Франсиз" и други тежки драми.

 

Актьори: Антъни Хопкинс, Шон Пен и Джак Никълсън, защото остарява толкова добре. В по-секси зоната Колин Фарел и Джош Хартнет.

 

Музика: От "Металика" до фадо. Зависи каква е пиесата в момента.

 

Храна: Шоколад и всякакви вкусни манджи, но ако може друг да ги сготви.

 

Питиета: Домашното възпитание предполага ракия, но водката е част от клубния живот, какво да се прави...назад съдържание напред

съдържание


Параскева Джукелова: Аз съм колекционер на чувства
Не е късно да се учиш да съблазняваш след 30, разбра актрисата от собствен опит. ...


Вместо антидепресант
Със сигурност поне веднъж сте разлиствали някой наръчник по оцеляване. Нали се сещате - онези книжки с гръмки имена, ...


География на еротиката
Гърците били най-издръжливи любовници, китайците се хвалят с разнообразието в сексуалните контакти, въздиша Таня ...


Мъжката гледна точка на Милен Цветков
Защо го избрахме Защото каквото и предаване да води, ще го прави добре, ...


Сезонът на канарчетата
След поредния си шопинг пристъп Катерина Запрянова пожълтя. При това съвсем буквално. ...


Има човек - няма проблем!
Най-накрая феновете на "Клое" могат да отдъхнат - Пауло Мелим Андерсон е новият творчески директор на ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.