АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМА мода

Злато от сърце
Татяна Явашева

Татяна Явашева преоткри чара на истинските бижута

 

Както казваше Пиер Карден, елегантна е само онази жена, която умее да носи бижута. Истински, разбира се. И Мерилин Монро беше права, че диамантите са най-добрите приятели на всяко момиче. В днешните кризисни времена все по-често си го припомняме.
Но това не значи, че мястото на скъпото бижу е непременно в банковия сейф като допълнителна застраховка срещу танца на валутите. Защото накитът винаги е изглеждал най-добре около изящна женска шия или китка.
Пък и кризите отшумяват, качественото  бижу остава. То е вечно, няма срок на годност. Бижуто разкрива характера и самочувствието на своя притежател като негов "говорител" без думи. Често накитът така се сраства с нас, че усещаме липсата му, ако излезем без него от дома си. През различните периоди от живота ни и в зависимост от настроенията  ние носим различни аксесоари. Емоционалното състояние предопределя избора. Златото? То е бляскав символ на парите, властта,  благоденствието.
И антикризисна терапия.

 

 

 

Бижутата са самочувствие. Най-голямото ми удоволствие е да виждам не парите, а радостта в очите на моите клиенти, уверява Димитър Алексиев. Накитите са онези аксесоари, които дават основание на всяка жена да се чувства по-красива. Качеството им говори за класа.

При уникатите всичко е уникално, цената също. Изработването им често е въпрос на "съавторство" с клиента - камъни, карати, грамаж, модел. Но ако искате стилно украшение, дайте на опитния бижутер свобода на импровизацията и се доверете на професионализма му. Защото най-трудният клиент е онзи, който не знае какво точно иска.

 

Психология на избора

Димитър Алексиев е правил какви ли не бижута. През първата половина от кариерата му най-престижните поръчки са свързани с тогавашния партиен елит. Правил е златни ланци лично за Тодор Живков. Сега уникати при него си поръчват представители на бизнеса и други платежоспособни хора. Алексиев е изработил дори бижу, което негова клиентка е сънувала. "Видяла" със затворени очи майка си с приказно колие и решила, че иска да притежава същото. Отишла при бижутера и започнала да обяснява как изглежда мечтата. А той рисувал, докато тя накрая разпознала сънувания образец. "Важно беше психологически да приеме, че това е колието", доверява майсторът.

Умение на бижутера е да подскаже вярното за клиента решение и да успее да го прокара, без да го натрапва. А за продажбата се иска рутина, търпение и професионализъм. Истинският златар трябва да владее целия процес по изработването на едно бижу - от пречистването на самородното злато до поставянето на брилянта. Най-големият риск при скъпите накити е монтажът на камъните, защото става с удар. В естествените камъни има скрити дамари с вътрешно напрежение, лесно могат да бъдат разцепени.

Димитър Алексиев е потомък на именитите камбанолеяри братя Алексиеви, бежанци от Гръцка Македония. През 30-те години тримата са си единствената конкуренция на Балканския полуостров. Бащата на Димитър също разбира от занаята, а чичо му Марин Алексиев е основател на камбанолеярната към Светия синод.

 

Професионализъм & емоции

Преди 40 г. Димитър завършва Техническото училище в София, после и Училище по занаяти. Още от малък харесва златарството. Привлича го това, че се изискват сръчност и умения, но го омагьосват взаимоотношенията с хората, които поръчват бижутата. Опитва да продължи семейната традиция, колкото и да е трудно. Бижутерията е вселена, винаги може да бъдат създадени нови технологии и образци. Особено днес, когато се конкурира с именити световни марки, а и с евтина стока от Турция и Близкия изток.

От деца дъщерите му Виржиния и Виктория са около него в ателието. И двете избират да поемат по неговия път. Завършват Училището за приложни изкуства, а после пластика на металите в Националната художествена академия. Димитър Алексиев е обучил ученици, които са се пръснали по цял свят. Горд е, че наши производители достигат качеството на световните марки, че има българи, които работят за престижни брандове.

Клиенти няма да им липсват. Златното бижу най-дълго напомня за човека, който го е подарил. То се дава от сърце в специални случаи. Другите подаръци по-лесно се забравят, напомня именитият бижутер.

 

Малки неща всеки ден

"Няма жена, която да не обича изящните накити. Някои ще кажат, че има маркови бижута, че те владеят и българския пазар от години, но аз ще уточня, че изисканите накити винаги намират купувач. Ние правим продаваеми бижута", уверява Валентин Михайлов, собственик на верига "Валентин". Според него хубавият златен накит е онзи, който приемате за свой. Модни аксесоари се купуват, защото носят нова емоция. Всеки следващ трябва да е по-интересен от предишния.

Където има жени, там има търговия - отсича Валентин Михайлов, - затова в магазините му преобладават дамските украшения. От накити се вълнуват само онези, които притежават усет за красивото, за детайла. "Много хора са казали "Обичам те" с нашите бижута. Ето това правя аз - малки неща всеки ден", казва Валентин Михайлов.

 

Клиентът гласува

Когато бил ученик в Техникума за художествени занаяти, преподавателите казали на Валентин, че от него златар няма да излезе. По техните критерии той трябвало да е човек, който да не говори много, да стои с наведена глава, да слуша какво му казват старите майстори и да изпълнява. А ученикът бил пълна противоположност: буен, не се съобразявал с нищо. Подстригвали го за всяко нарушение. Затова сега като работодател Валентин Михайлов държи хората му да могат да разсъждават. "Мнозина предпочитат кротките, аз харесвам мислещите", твърди златарят.

Той е участвал във възпроизводство на предмети от Панагюрското съкровище. И не скрива изумлението си от начина, по който са работили древните майстори. Сега средствата за обработка на метала са на много високо ниво, но още преди векове е имало златари, впечатляващи с техниката си на работа. Затова Валентин казва: "Длъжник съм на традициите в България. Това ДНК е развивано столетия, за да стигне до мен. Информацията, която имам, не може да се натрупа за 30-ина години. Затова се стремя да дам максимума от себе си."

Най-добрата похвала е накитите ти да се търсят, да се купуват и да правиш нови. "Клиентът гласува за нас, но не с бюлетини, а с парите си", резюмира амбициозният бижутер.назад съдържание напред

съдържание


Милена ФилЧева: ОбиЧах да играЯ принцесата
Журналистката от bTV още харесва маскарадите. Но предпочита да вярва в себе си, а не в Дядо Коледа - иначе може да се ...


Новогодишни истории с неочакван край
Искра Ценкова изслуша преживелиците на Теодора Духовникова, Саша Безуханова, Параскева Джукелова, Миролюба Бенатова, ...


Екстремни подаръци
Срамота е да му купувате риза, когато може да го изненадате с уроци по салса за същите пари. Или да сбъднете всички ...


Мъжката гледна тоЧка на МагърдиЧ ХалваджиЯн
ЗАЩО ГО ИЗБРАХМЕ Въпреки че го познаваме от близо 10 години, все още някои неща за него не са ни ...


Злато от сърце
Татяна Явашева преоткри чара на истинските бижута Както казваше Пиер Карден, елегантна е само онази ...


2009, оле!
Елица Димова реши да хване Земния бик за рогата Погледнахте ли календара? През 2009 г. ...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
АВТОРЕКЛАМА 
ПАРТИЯ ЛИДЕР 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.