АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМА на броя

Милена ФилЧева: ОбиЧах да играЯ принцесата
Ирина Вагалинска

Журналистката от bTV още харесва маскарадите. Но предпочита да вярва в себе си, а не в Дядо Коледа - иначе може да се окаже, че не е слушала достатъчно.

 

Екранът не лъже. Вечерното лице на bTV държи емоциите заключени надълбоко. Милена Филчева и на живо е деликатна, учтива, прохладно дистанцирана. Ако сама трябва да побере себе си в една дума, тя ще е "търпелива", научаваме още докато трае гримирането. Но когато разговорът завива от нюзрума към Сицилия, семейството, мъжете, ревността и другите неща от живота, картината излиза от рамката.
Милена е жена, която вече е разбрала, че любовта може да започне с оскубване и не свършва само след три години. Каквото и да си разправя Бегбеде.

 

 

Милена, как се чувстваш в ролята на интервюирана? Сигурно точно сега искаш да си на моето място?

- Да, предпочитам аз да питам.

 

На екрана изглеждаш невъзмутима, винаги в добро равновесие. Какво може да те извади от него?

- Разсеяни хора наоколо. В ефир всички трябва да сме концентрирани - да изглеждам спокойна и да говоря добре не е само моя работа, а и на целия екип. В телевизията зависиш от другите.

 

Индивидуалистка ли си, или екипен човек?

- По-скоро индивидуалистка. Най-много държа да съм подготвена. Предпочитам аз да изненадвам, отколкото мен да ме изненадват.

 

Как реагираш, ако се случи да видиш тема, която ти се е искало да разработиш, в конкурентна телевизия?

- Ядосвам се на себе си. Защото невинаги успявам да се мобилизирам достатъчно бързо. Но все още много разчитам на инстинкта си.

 

Сигурно има зрители, които се питат - абе това момиче яде ли изобщо? Или стройната фигура ти се удава без жертви?

- Нямам заслуги за това, че не съм дебела. Въпрос на гени е, не на диети. Храната е и удоволствие, и хоби за мен.

 

Мислиш ли, че ще имаш настроение за новогодишна баница?

- Да ям - да. Пробвала съм неведнъж да правя, но не се получава. Баба ми беше най-добра в точенето на баници, вече няма кой да я замести. Аз оценявам нечии чужди усилия, не съм наследила нейния талант.

 

Когато те попитах за настроението, имах предвид изобщо до веселби ли ти е при тези новини за световна криза? Една от моите приятелки започна да харчи повече като антистресова терапия, друга - да пие по две, вместо по една чаша вино вечер. Ти как се справяш?

- Аз все още не съм усетила кризата лично за себе си. Но се ядосвам, че у нас се опитваме да обясняваме все повече проблеми с тази прословута криза. По-добре би било да се ориентираме в прогнозите колко ще продължи и какво да направим, за да ни засегне възможно най-леко. В нашето семейство винаги опитваме да планираме нещата. Аз залагам на сигурно, това ме прави по-силна.

 

Тези дни четох някъде, че американските милионери щели да започнат да пестят от подаръците за любовниците. Ти откъде ще икономисваш, ако се наложи?

- Определили сме лимит за подаръците. Надявам се близките ми да не изхарчат всичко по Коледа, за да има пари за ваканции догодина. Да, ще се ограничаваме, но с идеята да не си нарушаваме драстично начина на живот. Искрено се надявам да отидем пак в Италия - миналото лято направихме страхотно пътешествие из Тоскана. Останаха много красиви места и малки кръчмички, в които не успяхме да влезем. Иска ми се и да слезем малко по-надолу, към Сицилия.

 

Вече стана ясно, че си човек на планирането, но не ти ли се случва все пак да се отприщиш и да похарчиш много пари за безполезни неща?

- Скоро синът ми имаше рожден ден и аз прекалих - въпреки убеждението ми, че подаръците не трябва да са много и скъпи, защото Филип е само на две години. Купих толкова много неща, че останаха за Коледа и ако успея да задържа някои от тях, ще има не само за именния му ден, а и за няколко рождени дни нататък.

 

Все пак имаш извинение - не си купила шест чифта обувки и толкова чанти за себе си...

- А, винаги имам нужда от още един чифт обувки и чанта към тях! В момента, в който си ги "позная" в някой магазин, нищо не може да ме спре.

 

Спомняш ли си как престана да вярваш в Дядо Коледа?

- Да. Стана в момента, в който познах под мантията му обувките с високи токчета на учителката ми от детската градина. Впоследствие тя беше детронирана и обезбрадена.

 

Момичешки или момчешки играчки си пожелаваше като малка под елхата?

- Момичешки. Много обичах да играя с кукли. Тъй като майка ми е лекар, "оперирах" подред всички плюшени играчки, които понякога загниваха с мокрите тампони, зашити в тях. Исках всичко да е като истинско. Почти никой в семейството не допускаше, че няма да стана лекар.

 

Кога разбра, че те тегли в друга посока?

- В седми клас вече знаех, че няма да следвам медицина. Колебаех се дали да не уча архитектура, защото рисувам добре.

 

Математиката ли те спря?

- Не, бях добре и с математиката. Макар че сега само валутни курсове преобръщам, ако се наложи.

 

Лъжат ли те в магазините, или изчисляваш наум до стотинка?

- Смятам, но чак вкъщи. Скоро се оказа, че съм си купила три кренвирша за 12 лева.

 

"Тренираше" ли за живота си като голяма с роклите на мама? Харесваш ли маскарадите?

- Да. Най-хубавият ми новогодишен спомен е от един маскарад, трябва да съм била най-много в първи клас. Майка ми се беше преборила за истински театрален костюм на принцеса, имах тиара, жабо и всичко, което се полага. Вероятно от емоции и лошо стечение на обстоятелствата вечерта преди карнавала ми се схвана вратът. И така на всичките ми снимки оттогава позирам сгърчена, но щастлива в истинската си принцеска рокля. От малка обичах женските неща. Винаги съм била майката или принцесата в игрите. Впоследствие започнаха да ми стават интересни разговорите с мъже и да намирам логика в някои мъжки занимания.

 

Кога започнаха да ти обръщат внимание момчетата?

- Не мога да кажа точно. Но смея да твърдя, че момчетата и мъжете, към които съм проявявала интерес, винаги в някакъв момент са ми отговаряли със същото.

 

Как изглеждаше първото обяснение в любов, което получи?

- Като оскубване. Случи се в първия учебен ден, а момчето до днес е сред най-близките ми хора. Тогава той ме дръпна за косите, за да изрази симпатиите си към мен, и последва лека схватка, при която аз изхвърлих чантата с всичките му нови тетрадки, моливи и химикалки през прозореца. Така започна няколкогодишна битка, плод на взаимен интерес. Имаше бой, рязане на панделки, стригане на коси... Но иначе Тео се оказа много слънчев човек.

 

Наложи ли ти се да преживееш драмата на друга връзка, преди да срещнеш Иван - твоя съпруг?

- Да, имах друга дълга връзка, но тя просто се изчерпа без драми.

 

Сегашната винаги ли се е развивала гладко? Имаше ли проблеми с оцеляването й - независимо дали заради роднинско неодобрение или заради изглаждане на характери?

- И сега, повече от 10 г. след началото, двамата с Иван продължаваме да полагаме усилия за оцеляването на нашата връзка. Просто защото всеки от нас прекалено много и дълго е държал на своето пространство. В един момент отидох в друга крайност, започнах да си мисля дали не му давам прекалено много лична свобода, дали не остава твърде малко за общите задължения... Но напасването е динамичен процес.

 

Междувременно кой мие чиниите?

- Решили сме въпроса с миялна машина. Аз се занимавам с чистенето, той - с плащането на сметките и ходенето по институции. Преди готвехме и двамата, а сега повече Иван, защото аз имам много грижи около сина ни Филип.

 

Това пречи ли на кариерата? Още преди да родиш, по сайтовете те обсъждаха колко си "сладка" с това закръглено коремче, но как после ще ти е трудно да си гледаш и детето, и работата в телевизията.

- Не е лесно. Бебето беше планирано, но никога не можеш да изчислиш предварително колко внимание ще му обръщаш, колко време ще оставаш с него. Няма как да планираш отношенията си с детето. Засега се старая работата и Филип да са двете важни неща в живота ми, а не подредени едно след друго. Успокоявам се, като виждам мои приятелки с по три-четири деца. Щом те се справят, аз защо да не мога?

 

Когато не спиш, защото детето е неспокойно, мислиш ли как ще се справи гримьорката в телевизията със сенките под очите ти? И обратното - докато четеш новините, мъчно ли ти е, че и тази вечер няма да прегърнеш Филип за лека нощ?

- Не, когато съм с детето, умът ми е с него. Когато съм на работа, мисля за работа. Гледам да не ми личи какво ми се е случило в предишните часове или какво ми предстои след това. Филип ме разпознава на екрана, обича да гледа снимки, а това ме кара да се притеснявам, че и аз, и баща му, който страшно много пътува, му липсваме. Понякога се ядосвам, че Иван го няма в моменти, които са важни за семейството ни.

 

Ти какво най-често прощаваш на Иван и какво най-често той прощава на теб?

- Нещата, които се налага да си прощаваме, засега са много дребни. Надявам се сериозни да не ни се случват скоро. И двамата сме пушачи, зодия Овен, работещи в телевизия. Сходствата те правят търпелив. Мъж с нормално работно време по-трудно би разбрал защо аз никога не се прибирам в приличен час, защо се налага да работя в събота и неделя... Вероятно жени с други професии по-трудно биха разбрали защо Иван заминава за месец в Ирак, когато синът му е само на 40 дни.

 

Кой е балансьорът в семейството?

- Лаская се да мисля, че съм аз. Но не съм сигурна какво би отговорил той.

 

Прав ли е Бегбеде, че любовта трае три години? Какво остава след нея?

- Любовта не изчезва след три години, само се променя. За мен е много важно да се чувствам обичана.

 

Това включва ли и ревността? Приемаш ли я като доказателство за любов?

- Когато е прекалено силна, тя е като болестно състояние и пречи на хубавите събития да се случат. Иван беше много ревнив в началото. Надявам се това, че вече не е чак толкова ревнив, да не означава, че е свикнал с мен, а че ми има доверие. Аз също го ревнувам, но съм по-събрана в себе си, по-малко давам външен израз на емоциите. Ревнувам го не само от жени, а и от работата му, от хобитата. Той е ловец, риболовец, фотограф, човек с много приятели, без които не може.

 

Чудиш ли се понякога на кое място те слага той - може би малко преди риболова, веднага след фотографията?

- Не си задавам такива въпроси, те раждат само лошо настроение.

 

Искаш да правиш документално кино. Представяш ли си бъдещия филм, на който ти ще си сценаристът, а мъжът ти - операторът? Ще се изпокарате ли?

- Работили сме заедно - има борба за надмощие, но градивна. Надявам се, че ще снимам и в бъдеще с Иван. Макар че той е човек на екшъна, предпочита военната обстановка, иска експлозия - и буквално, и метафорично. Докато моите теми са свързани с външната политика, с дипломацията, с повече лукс и паркет - все скучни за него елементи.

 

Как ще примирите вкусовете си в един проект?

- Вече го направихме с един филм на европейска тематика, който разказва как в Холандия са решили въпроса с легалната и нелегалната емиграция. Получихме и награди за него.

 

Ако наистина имаше Дядо Коледа, щеше ли да му поръчаш някакви промени по Иван или в живота си нататък?

- Искам само да сме здрави, да успяваме да се радваме на повече неща заедно. Да можем да променим съзнателно това, което ни пречи - и у себе си, и в професията. Хубаво би било да има Дядо Коледа, но за дребните подаръци. Предпочитам да вярвам, че съдбата е в мои ръце. Иначе може да се окаже, че не съм слушала достатъчно.

 

 назад съдържание напред

съдържание


Милена ФилЧева: ОбиЧах да играЯ принцесата
Журналистката от bTV още харесва маскарадите. Но предпочита да вярва в себе си, а не в Дядо Коледа - иначе може да се ...


Новогодишни истории с неочакван край
Искра Ценкова изслуша преживелиците на Теодора Духовникова, Саша Безуханова, Параскева Джукелова, Миролюба Бенатова, ...


Екстремни подаръци
Срамота е да му купувате риза, когато може да го изненадате с уроци по салса за същите пари. Или да сбъднете всички ...


Мъжката гледна тоЧка на МагърдиЧ ХалваджиЯн
ЗАЩО ГО ИЗБРАХМЕ Въпреки че го познаваме от близо 10 години, все още някои неща за него не са ни ...


Злато от сърце
Татяна Явашева преоткри чара на истинските бижута Както казваше Пиер Карден, елегантна е само онази ...


2009, оле!
Елица Димова реши да хване Земния бик за рогата Погледнахте ли календара? През 2009 г. ...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
АВТОРЕКЛАМА 
ПАРТИЯ ЛИДЕР 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.