АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

поЕМА за двама

Брак по Италиански
Биляна Кънчева

Биляна Кънчева си прекара чудесно в словесната престрелка между Ернестина Шинова и Андрей Слабаков. Снимки Петър Ганев.

 

 

Те са като огъня и водата. Той е Лъв, тя е Рак. И на всичкото отгоре вярват в зодии. А точно тази комбинация е най-неподходящата за съжителство според актрисата Ернестина Шинова, която знае всичко за зодиите. Но пък само режисьорът Андрей Слабаков може да прави изчисленията за нейните хороскопи. Така че противно на зодиака двамата някак си се допълват. И то от много време. Женени са от 1987 г., гаджета са много преди това и се познават от още по-отдавна. Дотолкова им е писнало, че имат нужда един от друг като необходим дразнител.

 

Андрей: Когато я видях за първи път, тя беше подстригана гола глава и приличаше на пирон с цици. Беше на 13-14 години.

Ернестина: Ние сме учили в 118-о училище, което стана елитно, след като техният випуск се махна. Бях гадже на Ицката Минчев и отидохме у Андрей да вземем една котка. Тогава Андрей не ми хареса много, имаше мустаци, а моето гадже беше русо и синеоко. После ходех при него да ме защитава от някакви други момчета, той беше по-голям...

Андрей: По-малка ли си, винаги съм имал чувството, че си по-голяма!

Ернестина: Не, Андрей, аз съм те родила! След това се срещнахме във ВИТИЗ, той пак беше по-напред, знаеше как стават нещата и имаше какво да ме учи и да ми обяснява и, общо взето, все това правеше, докато не се оженихме и започнах аз да го уча и да му обяснявам.

Меденият им месец бил в Зла река или Злъ рекъ, както го произнасят местните. Озовали се там по предложение на Андрей. Според Ернестина така той искал да съчетае медения си месец и страстта си по риболова.

Ернестина: Аз тогава бях млада и глупава и не ги разбирах тези неща.

Андрей: Тя не обича да ходи за риба само защото аз обичам. Ако аз не обичах, тя сигурно щеше да ходи на риба от сутрин до вечер. Тя винаги иска да прави обратното на това, което ми се прави на мен. Ако на мен ми се спи, тя е убедена, че трябва да бъда буден. И обратното. Аз съм абсолютна жертва и искам да го кажа на всички.

Ернестина: Аз съм луда по всякакви спортове, игри, катереници. Той не може да бъде по-ме-стен.

Андрей: Глупости, аз много обичам да ходя за риба. Но да ходя, не да стоя на едно място.

Ернестина: Ти стоиш на едно място.

Андрей: Стоя, защото идвате и ти, и детето (11-годишната Йоана), че и кучето, и ми пречите. Аз обичам да ходя по 20 км на ден, да ловя пъстърва.

Ернестина (към екипа на „ЕМА"): На всичкото отгоре научи и кучето да лови риба.

Андрей: Кучето ми е желязно. Следи много внимателно плувки, работи, всичко. Отучих го да влиза във водата, докато ловя. С него се разбирам повече отколкото с Ернестина, не знам защо.

Ернестина: Но го извеждам аз.

Андрей: Това е абсолютна лъжа. Днес кой го изведе?

Ернестина: Защото правих упражнения...

Постепенно става ясно, че Ернестина и Андрей са пълни противоположности в почти всяко отношение. Общото между тях е това, което всеки харесал в другия. А именно, че е умен, интелигентен, красив, висок, талантлив и с чувство за хумор. Както и еднаквите им възприятия за кино.

 

„ЕМА": Навремето обещаваше ли ти Андрей главни роли, за да те спечели?

Ернестина: Никога не ми е обещавал никакви роли. И аз не съм му ги искала. Единствено и само в Бургас подготвяхме една пиеса заедно, която така и не излезе. Той си правеше неговите неща, аз си правех моите. Чак за „Вагнер" се оказа, че сценарият, който е написал, напомня много за мене. И въпреки това направи кастинг за ролята.

„Вагнер" обаче скоро няма да е единственият им съвместен проект. Почти е готов вторият игрален филм на Андрей Слабаков. Ако не му смени името, той ще се казва „Хиндемит" (за по-немузикалните Пол Хиндемит е немски композитор от XX век). В него Ернестина играе двете женски роли, а партньор й е Деян Донков, който се превъплъщава в двата мъжки образа. Филмът разказва за две семейства, които си приличат и това ги радва, тъй като имат еднакви интереси. Постепенно обаче се намразват и решават да бъдат различни, но колкото повече се мъчат да се разграничат, толкова стават още по-еднакви, защото представата им за различно е една и съща. Накрая се избиват помежду си. Комедия на абсурда.

Андрей: Това е мечтата на съвременния глобален свят, не само на комунизма. Ако може всички да са ваденки, да сме клонирани, да мислим еднакво и да си купим пералня, печка и хладилник.

Ернестина: Това мислене е формирано от рекламите, които ни заливат. Колкото повече ти се набиват стереотипи и модели, толкова повече твоето разбиране за различност се ограничава в това да имаш по-нова кола или по-скъпи маратонки. Така всички се уеднаквяваме в крайна сметка. Рекламите трябва да достигат до мен само когато аз искам, а не непрекъснато да ме заливат от екрана. Много хора не си дават сметка и за още нещо - че те плащат за тези реклами в цената на продуктите.

 

„ЕМА": Преди време Ернестина влезе в кожата на Бриджит Бардо за фотосесия за списание Eva. Във „Вагнер" пък някои филмови критици намериха прилика с Марлене Дитрих и Грета Гарбо. Има ли подобни препратки в „Хиндемит"?

Андрей: В едната женска роля тя е нещо средно между кошница и Мерилин Монро. В другата напомня на жената на Пабло Ескобар.

Ернестина: По-скоро на Анук Еме в „81/2". Но това е случайна прилика, която открих, като гледах пак филма наскоро.

 

„ЕМА": В едно интервю Андрей се изказва категорично против пластичната хирургия. А ти какво мислиш?

Ернестина: Когато не се харесваш и това ти създава проблеми, е добре да се обърнеш към пластичен хирург. Но това е личностен проблем. Повечето девойки с пластични операции, които познавам, бяха по-търсени и имаха гаджета преди интервенцията.

Андрей: А и бяха по-хубави. Всички девойки, които се опъват, на една определена възраст започват да приличат на тъжни китайки.

Ернестина: Друг е въпросът дали приемаш остаряването като естествен факт. Обществото е виновно за това, че възприе модел на поведение, който не е нормален. В България една по-възрастна жена преди бе обект на уважение за това, че има опит, че е отгледала деца и т.н. Сега право на любов, на секс, на кинти и на веселба имат изключително и само младите хора. Мен и това ме дразни. Харесвам кака Бриджит, която е толкова красива, а в един момент й е писнало да бъде хубава и сега прилича на вързоп.

 

„ЕМА": Ти би ли се занемарила така?

Ернестина: Аз съм доволна от фигурата си, от външността си за момента, не мисля да променям нищо. Виждам, естествено, че очите ми гледат по друг начин, лицето става друго. Външността на една 80-годишна жена не е толкова приятна за гледане колкото на една 20-годишна. Обаче между тях има един луфт отживян живот, който ти си длъжен да уважаваш и да приемеш.

 

„ЕМА": Но по един начин изглежда Бардо, по друг - София Лорен!

Ернестина: София Лорен е киборг. По нея няма нищо истинско. Има една друга италианска актриса - Лучия Бозе, която е на същата възраст. Тя казва следното: „Вижте, възхищавам се на всички изкуствени цици. Но в кошмарите си си представям как на 70 години една сутрин се събуждам с такива и не мога да го преглътна. Това е неестествено."

Андрей: Това е пак въпрос на глобализацията. Децата си играят с гнусната кукла Барби, която неизвестно защо е с цици. Тя е супергрозна, много болна, има сбъркан торс и крака на паяк.

 

ЕМА": А на Йоана купували ли сте Барби тогава?

Андрей: Да, разбира се. Но й обяснявам, че е гадна.

Ернестина: Не можеш да отгледаш бяла врана, трябва да си върви с ятото. Децата много си подражават. Всички трябва да имат кукла Барби, моливи на гъз, тетрадки на праз... Казвам й: „Йоана, вземи рециклирана тетрадка и се гордей с това." Аз затова мисля, че униформите са нещо много сполучливо. Външно ако си еднакъв, започваш да бъдеш вътрешно различен. Децата масово са облечени като „пайнерки". Между другото, в училището на дъщеря ми аз съм много модна. Мислят, че имам изкуствени устни, а те са като на баща ми.

Ако човек е гледал Андрей като зъл език в „Биг Брадър 3", със сигурност ще се обзаложи, че той е по-приказлив и пиперлив от двамата. Това, по всичко личи, не е така. Друга възможна заблуда е разсеяна след въпроса кой от двамата е по-романтичен.

Андрей: Аз съм романтичен и сантиментален.

Ернестина: Когато нямахме една стотинка, той взе някакъв хонорар, който трябваше да ни стигне за цяло лято, и се върна с пръстен с брилянт. Истината е, че той е много чувствителен, раним и по-романтичен от мен.

Андрей: Ти си такова перде!

Ернестина: Налага се някой да мисли и за практичната страна на нещата, ти това нещо го остави изцяло на мен.

Андрей: Купувам й цветя. Много обичам да подарявам разни неща, да харча пари и да подарявам, това е моето хоби вероятно.

Ернестина: Вярно, появява се с огромни наръчи хризантеми, защото ги обичам. Или с кожено палто.

 

„ЕМА": А поне хареса ли ти палтото?

Ернестина: О, да. Той има вкус. И пръстенът е страхотен.

Докато сме на вълна романтика, а и в подходящата рубрика, става ясно, че Андрей е посветил много поеми на Ернестина. Една от тях е от „бургаския" им период през 80-те години и гласи:

Бургас е грозен, мръсен град

Там чайките пищят на воля.

Умирам аз от студ и глад.

А Ернестина ще заколя.

Бургаският период бил последван от италиански. Ернестина е манекенка в Рим, после снима филми. Андрей става виртуоз в градинарството, и по-специално в присаждането, а после работи и в италиански телевизии.

Ернестина: Първият ми ангажимент беше в един шоурум, въртях по 20-30 ревюта на ден. Имахме пари само за един кроасан сутрин и го деляхме на две. Пиехме капучино, защото е по-хранително от кафето. Андрей беше много мил, винаги ми даваше по-голямата половина от кроасана.

Андрей: Осем души живеехме в една квартира от 25 квадрата. Теоретично бяхме ние двамата, после дойде една приятелка, после сестрата на Ерна, после още една приятелка. След това Теди Москов, Влади Люцканов и Стоян Камбарев, Бог да го прости, и те се натресоха вътре. Бяха специализанти и имаха къде да живеят, но останаха при нас. Редувахме се кой да спи на леглото, кой на земята, и се прескачахме. Бяхме най-щастливи, когато Ернестина замина на снимки в Унгария и се освободи малко място.

Ернестина: Никога не са ме карали да спя на земята, въртяха се момчетата и може да се каже, че съм спала с повечето български режисьори.

На това място логично идва въпросът за ревността.

Андрей: Аз не съм ревнив. Изключително толерантен съм, но само ако те гепя с някой друг, ще ти откъсна главата.

Ернестина: Ние сме много един в друг и нямаме поводи за ревност. Аз самата не знам как ще реагирам. Някой път съм сънувала такива неща. За мен това е свързано с физическа болка. Мисля си, че няма да го издеяня физически и може би никога повече няма да мога да го докосна, да бъда с него...

 

„ЕМА": А кои са другите изпитания за любовта?

Ернестина: Времето. Свикваш с едно тяло, с един човек, почват да ти липсват провокации и това, което е сивото ежедневие, изяжда връзката. Трябва постоянно да се правят празници. Ти трябва непрекъснато да ходиш по въже - това главно касае жената, както казваше една стара италианска проститутка, която познавам. Трябва да сваляш мъжа ежедневно.

Андрей: А той да лежи на канапенцето с потник на дупки, да пие бира и да гледа мач!

Ернестина: Е, ако той лежи, тази същата система може да бъде приложена на друг индивид от мъжки пол с по-голям успех!

Андрей: Всеки ден е изпитание. Битът абсолютно убива всички нормални чувства на хората. Ежедневието, изпълнено с дребни безсмислени грижи и неприятности, е това, което унищожава едно семейство. Неща от сорта да се купи манджа, да се сготви. От време на време се караме за страшни простотии.

 

„ЕМА": Ернестина, Андрей готви ли?

Ернестина: Много рядко.

Андрей: Е, хубава работа, вчера кой готви? Или по оня ден. Направих свинско с ориз, ама както аз го готвя - хубаво, не нормалното. Готвя всичко, много съм добър.

Хранителните предпочитания на семейството обаче са доста различни. Андрей би закусвал направо с шкембе чорба, Ернестина си хапва овесени ядки.

Ернестина: Той е царят на холестерола. Може да си загърне сарми от бекон с кайма.

Андрей: Холестеролът ми е 6 при 5.8 норма, и то без да ям плодове и подобни мръсотии!

 

„ЕМА": Промени ли ви бракът все пак?

Андрей: Ама ти нямаш представа какво животно е това! Какво да му променя, абсолютно е невъзможно. Нас бракът не ни променя и може би затова сме още заедно, иначе щеше да ни бъде много скучно. Човек обикновено се променя само към лошо. Ражда се съвършен и се разваля постепенно с годините.

Ернестина: По-скоро детето ни промени. То те кара да пораснеш. Аз не съм се и стремяла да променям Андрей, омъжих се за него такъв, какъвто е. Не ми харесваше, че си гризе ноктите. Това е единственото, с което съм се борила. Много неща не ми харесват, но също толкова ми и харесват и го предпочитам такъв. Ако нямаш някакъв стимул, нещо, което те провокира, предполагам, че нещата ще станат бързо скучни.

Андрей: Още си гриза ноктите, ама тайно и не си личи, понеже ги ям много правилно.

Ернестина: Той се съветва с мен за най-различни неща. Обикновено сме на различни мнения и спорим постоянно. Най-прекият път да се разбера с Андрей е кръгът.

Андрей: Аз съм потиснат, тя ме командва. Правя, каквото тя каже, и никога нямам думата. Това е робство.

Ернестина: Като правиш глупости, си ги правиш сам. Аз само ти казвам: „Видя ли!".

Андрей: Въпросът е, че винаги се оказвам прав.

Ернестина: Въпросът е, че винаги грешиш и от време на време под моето благотворно влияние правиш читави неща. Като например двата си игрални филма.

„Хиндемит" ще е готов до декември, ако всичко с парите е наред.назад съдържание напред

съдържание


Вяра Анкова: Постигнах мечтата си!
Няма да бъда пълноценна майка, ако си остана вкъщи и страдам, че съм загърбила професията си, категорична е шефката ...


Времетръс
Някой го беше нарекъл „студентския синдром". Натрапчивото усещане, че винаги не ти стига точно един ...


Жени и политика, политика и жени
Характер, амбиция и инстинкт към властта са трите качества, които държат дамите на върха. Доказва го историята, а не ...


Огън в косите
ИСКРА ЦЕНКОВА разбра, че буйните гриви обичат да пият чай и не се страхуват от пламъка. Снимки ПЕТЪР ГАНЕВ. ...


Мъжката гледна точка на Деян Донков
Защо фо избрахме Защото паднахме в плен на неговия Дон Жуан в ...


Брак по Италиански
Биляна Кънчева си прекара чудесно в словесната престрелка между Ернестина Шинова и Андрей Слабаков. Снимки Петър ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.