АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМА в кухнята

Огън в косите
Искра Ценкова

ИСКРА ЦЕНКОВА разбра, че буйните гриви обичат да пият чай и не се страхуват от пламъка. Снимки ПЕТЪР ГАНЕВ.

 

                                                Мийте косата си винаги с хладка вода, съветва коафьорът

 

Преди 22 години един 14-годишен хлапак влиза в изискан салон за красота като момче за всичко. Студиото се намира в далечния Кот д`Ивоар, а името на хлапака е Шари. Работата му на общ работник е само първото стъпало, което го повежда към коафьорското изкуство. Шари е полуливанец и полубългарин, но по бащина и майчина линия във вените му текат още няколко жилки кръв - немска, италианска и френска. Може би затова говори перфектно четири езика и се справя доста добре с българския, въпреки че е у нас само от три месеца. Роден е в Кот д`Ивоар - държавата, в която се преместват родителите му след запознанството си в България, но по-голямата част от живота му досега е преминала в Ливан. Италия, Германия и Канада са държавите, в които усъвършенства професионалните си умения, а кракът му е стъпил в общо 38 страни.

В повечето от тях е пребивавал като консултант-коафьор, а след себе си е оставил най-малко по едно фризьорско студио с обучен екип. Напуска Бейрут, след като собственият му салон за красота е разрушен при военни действия, а част от колегите му загиват под руините. Дали ще се застои този път повече в България? „Времето ще покаже!", отговаря уклончиво Шари, докато поднася застрашително свещта към косите на клиентката си.

 

Всъщност брюлажът, или казано по друг начин - премахването на вътрешния цъфтеж на косъма чрез обгаряне, е предпоследната фаза от СПА терапията на косата, която Шари ни демонстрира. Преди това бързо подрежда косите на клиентката си в небрежен кок, за да ни покаже една лека, но ефектна прическа, подходяща за тънък косъм. Дори и най-чупливата коса може да се превърне в искряща феерия и да придобие завиден блясък, ако не пестим грижите си за нея и я подхранваме периодично, подчертава Шари и ни предлага специалната си терапия от три вида маски. С първата засилва корените на косъма, а с втората - здравината му по дължина.

 

Заздравяването започва с комбинация от няколко вида билки, сред които са ментата и розата. Този балсам трябва да направи тънката и лека като перушина коса по-устойчива към есенната влага, за да е по-издръжлива и самата прическа след това, разяснява Шари. Подхранването на корените е особено наложително през есента, тъй като по това време косопадът се засилва.

 

Как чупливата коса да стане по-здрава и по-еластична

Шари смята, че една от причините за тънките и сухи коси, от които се оплакват много българки, е силно хлорираната ни вода. Този проблем според него може да се елиминира по два начина: поставете пречистващ филтър на чешмите и използвайте по-често шампоани на фруктова основа, обогатени с провитамини. Третирането с продукти от различни гами обаче може да ни изиграе лоша услуга. Шампоаните, балсамите и маските, които използваме при терапията, трябва да са от една и съща марка, тъй като взаимно се допълват и само така ефектът им може да е пълен. Те трябва да са добре подбрани от специалист според вида на косата. Използването на универсални продукти нанася повече вреди, отколкото ползи, колкото и висока да е цената.

 

След като е отмил внимателно първата маска от косата и малко преди да й поднесе своя коктейл от етерични масла, Шари ни предлага още една малка тайна за здрав и лъскав косъм. Мийте косата си само с хладка вода! Студената затваря порите на косъма и го прави неподатлив спрямо продукта, който му поднасяме. Топлата вода също не е за препоръчване, тъй като може да направи още по-суха кожата на главата. А тя по правило винаги е поне един и половина пъти по-суха в сравнение с кожата на лицето.

Брюлажът се препоръчва при вътрешен цъфтеж на косата

Ако косата ви цъфти в краищата, значи вашият фризьор използва лоши и недостатъчно остри ножици, разяснява Шари. Вътрешният цъфтеж обаче се дължи на неправилното третиране с неподходящи и вредни химикали. Цъфналият косъм се различава от другите с неравния си строеж и подутини в средната си част. С помощта на брюлажа се спасява дължината на цъфналата коса. Всъщност тази техника не е нова. Била е позната още на финикийците, които са я използвали при направата на перуки от естествен косъм, разяснява Шари.

Преди да „подпали" косата на клиентката си, той отделя един кичур и го напръсква с лак. След това смело прекарва пламъка на свещта по дължината му. Болните косми са отстранени с помощта на огъня.

 

Последната СПА процедура е още по-неочаквана. Шари полива косата на клиентката си с черен чай. Както твърди сам, това е един много древен начин за сдобиване с лъскав и здрав косъм, използван нашироко и до днес в Индия. Чаената терапия е препоръчителна за всяка жена поне два пъти месечно, преди и след цикъл подчертава Шари. Нека не забравяме, че космите са рогови придатъци на кожата и че състоянието им е свързано с промените в хормоналното равновесие на организма. Косата ни подсказва дали работят добре жлезите с вътрешна секреция и дали сме в добро физическо и психическо здраве. Тъй като всички СПА процедури се прилагат в приятна и релаксираща обстановка, можете да поглезите и сами косата си с чаша чай на свещи, съветва Шари. За процедурите с огън обаче задължително потърсете специалист, тъй като тази манипулация си има още няколко малки тайни, които се пазят в бранша.назад съдържание напред

съдържание


Вяра Анкова: Постигнах мечтата си!
Няма да бъда пълноценна майка, ако си остана вкъщи и страдам, че съм загърбила професията си, категорична е шефката ...


Времетръс
Някой го беше нарекъл „студентския синдром". Натрапчивото усещане, че винаги не ти стига точно един ...


Жени и политика, политика и жени
Характер, амбиция и инстинкт към властта са трите качества, които държат дамите на върха. Доказва го историята, а не ...


Огън в косите
ИСКРА ЦЕНКОВА разбра, че буйните гриви обичат да пият чай и не се страхуват от пламъка. Снимки ПЕТЪР ГАНЕВ. ...


Мъжката гледна точка на Деян Донков
Защо фо избрахме Защото паднахме в плен на неговия Дон Жуан в ...


Брак по Италиански
Биляна Кънчева си прекара чудесно в словесната престрелка между Ернестина Шинова и Андрей Слабаков. Снимки Петър ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.